Tudomány - Űrkutatás

2013.06.20. 09:38 :: Dörnyei József

Az űrkutatás drága dolog. Ez egy kis összefoglaló arról, hogy ki mennyit költ rá.

US - összesen évi $17,7Mrd

Az EU már nem egyszerű, ahogy semmiben sem az. Vagy egy közös űr programja, de egyes tagországoknak van saját is. A nagyon kis költségvetéssel működő programokat nem számítom bele az összképbe, mert ezek nem képesek komoly eredményeket elérni, legfeljebb elméleti kutatásra jók. A határt önkényesen $200M-nál szabom meg. Ezalatt szvsz. érdemesebb lenne az intézmény költségvetését az Európai űrprogramba irányítani.

Szóval a számok:

Európai űrprogram: $5,4Mrd

Franciaország: $2,8Mrd

Németország: $2Mrd

Olaszország: $1Mrd

UK: $0,4Mrd

EU összesen: $11,6Mrd

Ha beleszámoljuk a kicsiket, akkor valahol $12,5Mrd.

Az EU komoly pénzeket költ űrkutatásra. Ennek fényében meglepő, hogy ezt mennyire kevesen tudják. A legtöbb ember fejében az van, hogy az Oroszok és az Amik az úttörők az űrkutatásban, pedig ez nem így van.

A harmadik helyen Oroszország áll $5,6Mrd költségvetéssel.

Ez kevesebb, mint a fele az EU költségvetésének. Az ország GDP-jéhez képest viszont igen nagy összeg. Az Oroszok pontosan tudják, hogy mi a jövő...

A többiek a komoly kategóriában:

Japán - $2,4Mrd

Kína - $1,3Mrd

Kínának jó a propagandája, pedig űrkutatásra alig költ valamit a világ 2. legnagyobb gazdasága. Egyelőre ők is a szalagmunka királyai szeretnének maradni, pedig nem ez a jövő útja a számukra.

A többiek a futottak még kategóriában:

Irán - $0,5Mrd

Kanada - $0,5Mrd

Brazília - $0,34Mrd

Dél-Korea - $0,3Mrd

Ukrajna - $0,25Mrd

Magyarország nem vesz részt a Európai űrprogramban, ezért Magyar cégek nem lehetnek beszállítók és a tudományos eredményekből sem részesedhet Magyarország. Nálunk fejlettebb országok, mint pl. Csehország vagy Románia részt vesz a programban. A kimaradás valószínűleg jó döntés a mindenkori kormányzat részéről, Magyarország a gyári segédmunka (szerelés a szalagon) fellegvára szeretne lenni, ezért a számunkra a csúcstechnológiát jelentő űrkutatás tényleg nem való.

Szólj hozzá!

Címkék: Tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr865370205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása