Politika - A reklámadó politikai hatásai

2013.05.27. 09:35 :: Dörnyei József

A reklámadó nem illik bele a képbe. Nincsen értelme, semmilyen szempontból. Ha a FIDESZ államosítani akar, azt megtehetné olyan iparágban is, ami kevesebb embernek szúrná a szemét.

A reklámadó kinyírja a nagy TV csatornákat. Nekik van csak annyi bevételük, ahol tényleg fizetni kell, minden más szereplőnek semmit vagy alig kell majd fizetnie.

Pont azokat a csatornákat és médiumokat viszont nem bántja, ahol a kormány kritikája folyik.

Az RTL Klub és a TV2 politikailag jobbára semleges. Politikai műsoraik nincsenek, a híradójuk pedig jobbára "rémhíradó" és bulvár keveréke, politika szinte semmi nincsen benne.

Ellenben Magyarországon az ország lakosságának jó 90%-a nézi valamelyiket, beleértve a casual FIDESZ szavazókat. Csak a legelvakultabb FIDESZ nyugdíjasok néznek kizárólag HírTV-t és hasonló csatornákat.

Ha a FIDESZ kiűzi az RTL Klub-ot és a TV2-t Magyarországról, akkor nagyon sok szavazót veszít.

A reklámadó ugyanis akkora gazdasági előnyt ad a 10Mrd árbevétel alatt tevékenykedő cégeknek, amit nem lehet kigazdálkodni.

Az eredménye az lesz, hogy Magyarországon csak 10Mrd árbevételig lesz értelme médiacéget bővíteni. Afelett a 10% adó egy komoly figyelmeztetés a managementnek, hogy érdemes lesz egy új céggel folytatni, 20% adó pedig ki nem gazdálkodható.

A kettő nagy cég valószínűleg nem fog teljesen kivonulni, hanem több független csatornaként fogja folytatni. Mindkettőnek van már egy második csatornája, valószínűleg bőven a 10Mrd határ alatt. Ezekbe át lehet nyomatni pár műsort. A főcsatornát le kell építeni. A kettő céget el kell különíteni annyira, hogy az állam ne vehesse egy kalap alá őket. Rengeteg munka, költség a törvény miatt.

Az RTL Klub és a TV2 túlélhet, de sokba fog nekik kerülni.

Elképzelhető, hogy nem fog tetszeni a dolog és felhasználják a népszerűségüket egy kis kormány faragásra/ellenzék erősítésre. Most már nem lesz mindegy nekik, hogy ki fog ülni a miniszterelnöki székben 2014 után. 4-5M szavazóra van hatásuk. Lehet, hogy a FIDESZ a saját halálos ítéletét szavazza meg a parlamentben...

komment

Címkék: Politika Választások

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr525319019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2013.05.27. 15:00:38

És ha szimplán külföldről, mondjuk Szlovákiából vagy Erdélyből sugároznak? EU mind a kettő, a kormányzat semmit nem szólhat, ha az UPC, T-home, Digi, stb. egy szlovák vagy román adót tesz a műsorába (ahol történetesen éppen magyarul beszélnek.)
Ráadásul a határon túli magyarokat is elérik.
A nagyonszlovák/románokon kívül meg mást nem zavar, ha nekik adózik egy (eddig) magyar cég.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.05.27. 15:33:53

A törvény kitér arra, hogy a külföldröl sugárzó csatornák is adókötelesek Magyarországon. Annyira nem értek a joghoz, hogy ezt hogyan tudják az életben bevasalni, de a törvényben kitértek rá.
süti beállítások módosítása