Kormányzat - Személyiség ellenőrzés

2013.04.11. 11:42 :: Dörnyei József

A gazdaságban igen komoly problémát okoznak a személyiséggel kapcsolatos visszaélések. A pitiáner bűnözőktől kezdve a lakásmaffián keresztül a legnagyobb kárt okozó ÁFA csalók kedvelt trükkje a személyiséggel való csalás.

A lakásmaffia egy kedvelt módszere az, hogy kifigyel egy jellemzően idős áldozatot, beszerzi az ingatlanának az adatait, majd hamisít egy személyi igazolványt, aminek segítségével "megveszi" az áldozattól az ingatlant.

Itt van egy olyan pont, ahol meg lehet akadályozni a bűncselekményt. Ha nem lehetne hamisítani a személyi igazolványt, akkor az egész nem lenne lehetséges.

Erre a célra jött létre a "JÜB" - Jogügyletek Biztonságát Erősítő Adatszolgáltatási Keretrendszer.

Az ügyvédnek kötelessége a jogügyletek, pl. ingatlan adásvétel előtt a szerződő felek személyiségének ellenőrzése a fenti rendszerrel. Amennyiben ez az ellenőrzés nem történik meg, akkor a jogügylet érvénytelen, ergó ingatlan adásvétel esetén a tulajdonjog marad a régi. A fenti példánál a kiszemelt áldozatnak megmarad az ingatlanja.

A rendszer már egy ideje üzemel, reméljük közösen, hogy hatékony lesz a bűnözők elleni harcban.

A rendszert érdemes lenne a jelenlegi, alacsony számú ellenőrzés sikeres abszolválása után a gazdaság további szereplőinek is rendelkezésére bocsátani.

Jó lenne, ha pl. a bankok is le tudnák ellenőrizni az ügyfelek személyazonosságát, így nem lehetne valaki bankbetétjéről elutalni pénzt hamisított igazolvánnyal.

Jó lenne, ha nem tudna egy bűnöző hitelre megvásárolni valamit hamisított személyigazolvánnyal, amivel kárt okoz az üzletnek és sok bosszúságot, esetleg anyagi kárt is annak, akinek ellopta a személyiségét.

A gyakorlatban kb. így kellene kinéznie egy ilyen eszköznek:

Egy kis doboz, ahova be kell dugni a személyigazolványt, valamint rá kell tenni az egyik ujjunkat.

A doboz aztán beolvassa a személyigazolvány adatait, az ujjlenyomatot scanneli a szig-en levő fényképet és az összes adatot elküldi a nyilvántartóba.

Onnan kap egy visszajelzést, hogy talált vagy süllyedt.

A bank v. üzlet ezután megbizonyosodott róla, hogy az ügyfele áll előtte.

Adatbiztonság szempontjából a rendszer jó, mert a bank v. üzlet egyetlen pillanatra sem rendelkezik az ügyfél személyes adataival. Csak annyit tud meg a végén, hogy az ügyfél vagy valaki más van ott.

Kijátszani a rendszert csak a CIA v. KGB tudja. Feketeseggű Pista nem tudja kijátszani.

A rendszert lehet bővíteni egyéb okmányok ellenőrzésével is. Pl. a leggyakoribban hamisított végzettséget igazoló okmányokat is fel lehetne rá tölteni. Ebben az esetben a végzettséget ellenőrizni kívánó, jellemzően foglalkoztató le tudja ellenőrizni a végzettséget igazoló okmányt. Más típusú okmányokat is be lehetne venni a körbe. Gyakorlatilag azonnal megszűnne az okmányhamisítás.

Mindenesetre kijár a kormányzatnak a dicséret, ez egy nagyon jó és égetően szükséges lépés volt. Reméljük, továbbfejlesztik.

Szólj hozzá!

Címkék: Bűnözés Kormányzat

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr335216546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása