Euró válság - Nagy zűr kis Portugáliában

2013.04.08. 12:46 :: Dörnyei József

Portugáliában a helyi alkotmánybíróság elmeszelte a takarékossági csomagot, csak az adóemelések maradtak meg.

Portugália is a csőd szélén evickél és a legrosszabb módját választotta a költségvetés kiegyensúlyozásának, adóemelésekre alapozza azt. Valamennyi kiadáscsökkentést is beterveztek, de még azt a keveset is elmeszelte az alkotmánybíróság.

Portugáliában nyáron jár egy extra hónap fizetés az állami alkalmazottaknak és a nyugdíjasoknak. Ezt, valamint a munkanélküli segély csökkentését és a betegszabadság csökkentését nem engedélyezte az alkotmánybíróság.

A teljes csomag kb. 5Mrd volt, ebből kb. €4Mrd adóemelés és €1Mrd kiadáscsökkentés.

Most ezt az €1Mdr kiadáscsökkentést is adóemelésekkel kell pótolnia Portugáliának.

Miközben 18%-os a munkanélküliség és az adóemelésekkel lemészárolják a gazdaságot, ezzel tovább emelve a munkanélküliek számát.

Az EU-tól kaptak egy €78Mrd vészhitel csomagot, de ez nem fog segíteni úgy, ha a gazdaságuk összeomlik.

Portugáliának arra lenne szüksége, hogy legyen egy saját pénze, ami simán elinflálódik, ha elkúrták, mint a forint. Azzal szemben nem tud csinálni az alkotmánybíróságuk semmit...

A Portugál események bizonyítják, hogy a "Déli" államok teljesen alkalmatlanok az Euróra. Az Eurózónának érdemes lenne arra koncentrálnia, hogy hogyan léptesse ki az alkalmatlan tagokat és nem arra, hogy hogyan biztosítson még pár év túlélést.

Van élet az Euró zónán kívül is...

Magyarországnak meg a belátható jövőben gazdasági öngyilkossággal érne fel a csatlakozás az Euró zónához. Ha van "Déli" ország, akkor Magyarország aztán nagyon az...

Szólj hozzá!

Címkék: EU Államadósság Adórendszer Euró válság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr265210669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása