MNB - 3 pilléres növekedési program indul

2013.04.04. 12:25 :: Dörnyei József

3 pilléres növekedési programot jelentett be az MNB. A 3 program összesen €3Mrd tartalékcsökkentést jelent.

A növekedési programot az BoE (Bank of England) "Funding for Lending" programjához hasonlította az MNB. Ezzel a bejelentéssel a befektetői aggodalmakat akarja csökkenteni, mivel ami a UK-ben működött, az miért ne menne Magyarországon is?

Az első pillér összesen 250Mrd Ft-ot juttat a KKV szektornak 0%-os kamattal, amire a bankok maximum 2% kamatot tehetnek még rá. Ez az összeg a jelenlegi KKV hitelek 7%-a, tehát jelentős mennyiség. Az olcsó hitel lehetővé teszi a KKV-knak a tevékenységük bővítését vagy meglevő hitel refinanszírozása esetén a kamatköltségek csökkentését.

A második pillér szintén 250Mrd Ft-ot juttat a KKV-knak, devizahitel kiváltására. Ezt is 0 + 2%-os kamattal adják. Az összeg a devizahitelek 30%-át fedi le. Erre a hitelre elsősorban a hazai piacra termelő KKV-k szorulnak rá, a külföldre termelő KKV-k devizában kapják az árbevételüket, emiatt nekik a devizahitel a kedvezőbb, a forint hitel a kedvezőtlenebb.

A harmadik pillér 4 500Mrd-ról 3 600Mrd-ra csökkenti a 2 hetes MNB kötvényállományt. Ennek a lépésnek a célja a bankrendszer sérülékenységének a csökkentése. A lépés helyes, sokkal szerencsésebb hosszabb lejáratú állampapírokkal finanszírozni az államadósságot. A jelenlegi csökkenő alapkamatú környezetben azonban jobban megéri rövid távon finanszírozni az államadósságot, legalábbis akkor, ha tényleg tovább csökken az alapkamat.

Az MNB bejelentette még, hogy terciális számára a forint árfolyam, nem fog beavatkozni közvetlen forint vétellel vagy eladással.

Az MNB növekedési program egyenlőre nem változtatott a forint árfolyamán és nem is várható egyenlőre emiatt nagy változás, mert a két várható hatás kiegyenlíti egymást. Egyrészt csökken €3Mrd-al a deviza tartalék, ami gyengíti az MNB és a forint pozícióit. Másrészt legalábbis elviekben a program GDP növekedést okoz, ami ellensúlyozza az első hatást.

Középtávon aztán kiderül, hogy a valóságban mit okoz majd a program. Ha beindul a GDP növekedés, akkor az erősíti a forintot, ha nem, akkor az jelentősen gyengíti. Minimum fél évet kell várni arra, hogy lássunk valamit a mostani program eredményéből.

A saját véleményem és vállalkozó ismerőseim véleménye az, hogy a beruházásokat elsősorban _nem_ a drága vagy gyenge hitelezés okozza, hanem a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika/kormányzás. Ezen kell változtatni és nem kitalálni minden hétre egy új szopatást valamelyik gazdasági szektor számára.

Ezen a héten pl. a közműveket és a biztonsági cégeket szopatják, de még nincsen vége a hétnek...

Szólj hozzá!

Címkék: MNB Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr835194618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása