Pletyka - Spanyolország bankbetét adót vet ki

2013.03.21. 11:54 :: Dörnyei József

Spanyolország az idén Januárban változtatott egyet az alkotmányon, ami lehetővé tesz egy bankbetét adót. Eddig ezt az alkotmány nem engedte. Pletykák szerint 0,2%-os lesz ez az adó.

Spanyolországban eddig is volt bankadó, de azt tartományi szinten szedték és egyes tartományok beszedték, mások meg nem. Ennek nem örült a Spanyol kormány, jogosan. Az ilyen adók lehetőséget nyújtanak adóoptimalizációra, valamint torzítják a gazdaságot. A Spanyol kormány szocialista, ergó elsősorban a kieső adóbevételek zavarják, a gazdaság torzítására legalábbis a kormány nem panaszkodott.

Az új bankbetét adó általános lesz, tehát egész Spanyolországra vonatkozik.

Elvileg az adó alanya a bank, de a gyakorlatban ez egy az egyben tovább lesz hárítva a betétesekre. Gazdasági és jogi szempontból sokkal jobb lenne, ha az adó alanya a betétes lenne, mert különben a kicsik fizetik meg az adó nagyobbik részét, mivel a nagy cégeknek sokkal jobb az érdekérvényesítő képességük, erről írtam egy külön cikket is egyszer. Magyarországon is a kisember fizeti be a bankadó nagyját és a nagy cégek meg az apraját. Politikai szempontból persze jobb, ha a szavazók féleszű csoportja az hiszi, hogy az adót a bank fizeti. Az értelmesebb szavazókat ezzel nem lehet megvezetni, de azok Spanyolországban is kisebbségben vannak ezek szerint.

A 0,2% egy jó mérték. Nem sok, nem fogja kihajtani a pénzt az országból. Nem tudni, hogy hogyan állapítják meg az adó alapját, tehát a bankszámlán szereplő összeget. A legjobb lenne egy éves, napi zárón alapuló számtani átlag. Ezt az adatot a bankok simán tudják szolgáltatni és nem okoz pl. az év végen váratlan mozgásokat csak az adóoptimalizáció miatt.

Mivel az átutalásokat is adóztatja már az EU, ezért az sem sokkal olcsóbb, ha a nagy cégek kiviszik a pénzt máshova. Persze nyilván lesz, akinek megéri.

Maga az adótípus pozitív. Persze a megvalósításon áll vagy bukik minden. Lehet, hogy még a végén jól valósítják meg. Lehet, hogy megkérdeznek egy szakembert is. Lehet, hogy hallgatnak is rá. Ebben az esetben az adó alanya a betétes lesz.

4 komment

Címkék: Pletyka Gazdaság Bankrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr345157937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jakabgipsz 2013.03.24. 03:40:55

"Mivel az átutalásokat is adóztatja már az EU"

?? Ilyen nem csak nálunk van? EU szinten még csak értékpapír-tranzakciókra való adóról hallottam, azt is csak tervezgetve.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.03.25. 10:12:28

@jakabgipsz: Tobin adó. Nem tudom, hol tart, de már elfogadták, lesz ilyen vagy már van is.

jakabgipsz 2013.03.25. 10:24:08

@Dörnyei József: Az nem az átutalásokra van, csak az értékpapír adás-vételre.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.03.25. 11:12:08

@jakabgipsz: Igaz, a teljes Tobin adó még nem ment át.
süti beállítások módosítása