2013 - Lezárul a II. V.H. egyik fejezete

2013.01.16. 17:22 :: Dörnyei József

A II. V.H. végén a szövetségesek megszállták Nyugat Németországot. A megszállás azóta tart, még mindig állomásoztatnak ott csapatokat az Angolok és a US is. Pénzügyi értelemben is megszállták őket, a Német Bundesbank számára kötelező volt az aranytartalékának nagyobbik részét a szövetségeseknél elhelyezni. Még ma is csak 31% aranytartalék van a Bundesbanknál, a többi a szövetségesek nemzeti bankjaiban van.

A megszállás természetesen indokolt volt a III. Birodalom legyőzése után, ma már kevésbé.

Most a Németek hazaköltöztetik az aranytartalékot, aminek a teljes értéke €133Mrd, egy igen jelentős summa. Még most sem merik mindenhonnan teljesen hazahozni a pénzt. Párizs barátinak számít ma már, de Anglia és a US nem annyira. Ezért Párizsból hazahozzák a teljes készletet, Londonból és a New York-ból csak egy részét - legalábbis egyenlőre.

Az ok nyilvánvaló, a bizalom hiánya. A FED és a BoE is teljes gőzzel nyomtatja a pénzt, bármikor elszabadulhat az infláció, összeomolhat a gazdaságuk. Senki sem szívesen tartana pénzt, főleg aranyat egy olyan országban, ami éppen csődbe megy. Gondoljunk Orbán Viktorra és az általa elkövetett lopásokra. Obama elnök megfelel OV-nek, csak nagyban.

A lépés mindenesetre helyes, 2013 és 1945 között pontosan 68 év telt el, a II. V.H.-t a történelemkönyvekbe kell küldeni, aki részt vett benne vagy még gyerek volt, vagy már halott/ősöreg.

A Német aranytartaléknak Németországban van a helye, nem máshol.

Ha a saját érdekeinket nézzük, nekünk is érdekünk egy stabil Euró, a Német aranytartalék pedig pont ezt éri el, stabilabbá teszi az Eurót.

A Németek formailag arra hivatkoznak, hogy az aranytartalékot a jegybankok nem megfelelő körültekintéssel vigyázták. Ez kevéssé hihető. De a kákán is lehet csomót találni, ha valaki nagyon igyekszik...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr935022158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása