MNB - Csökkent a kincstárjegyek hozama (2012.10.02)

2012.10.02. 14:42 :: Dörnyei József

6,44%-ra, a 6,5% alapkamat alá csökkent az állampapírok hozama. Az év eleji, igen magas 7-8%-os szintröl folyamatosan lépegetünk lefelé, ahogy az MNB végre elkezdte csökkenteni az alapkamatot. A forint árfolyamát nem befolyásolta az alapkamat csökkentés, az állampapírokra folyamatos a kereslet.

Az, hogy az alapkamat alá süllyedt a hozam, azt jelzi, hogy a piac beárazott még további kamatcsökkentéseket is.

Érdekes, hogy a kereskedés napján mindig megfigyelhetö egy délelötti forint gyengülés, majd kiegyensúlyozódás.

Elvileg ennek pont az ellenkezöjének kellene történnie, mert ilyenkor elvileg a befektetök részben devizáért vásárolnak forintot, ami erösítené az árfolyamot.

De nem ez történik, hanem pont az ellenkezöje.

Az MNB v. az AKK nem okozna egy ilyen hullámot a forint piacon, ezért az ö beavatkozásokat ki lehet zárni. Ök szépen csendben úgy kereskednek, hogy ne befolyásolják a forint árfolyamot vagy ha mégis, akkor erösítsék.

Lehet, hogy a lejárati idöpont is egybeesik az aukció idöpontjával, ebben az esetben a befektetök egy része azonnal devizára váltja a visszakapott pénzt és kiviszi az országból.

Ha ez valóban így van, ez nem jelent bajt. Van elég külföldi és belföldi befektetö is. A külföldiek valószínüleg cserélödnek, akik itthagyják Magyarországot, azok szerintem a magas kockázatra specializálódott befektetök és akik jönnek, azok a hosszútávban gondolkozó, de biztonságot igénylö befektetök.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr984815730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása