Energia szolgáltatók államosítása

2012.08.26. 22:50 :: Dörnyei József

Orbán Viktor bejelentette, hogy államosítani szándékozik az energia szolgáltatókat. Az E.ON merült fel az első célpontnak. Van ennek létjogosultsága és értelme?

Az energia szektort az MSZP privatizálta 1994-1998 között. Nem jó kedvében, hanem azért, mert elherdálta a költségvetés pénzét, jó szocialista szokás szerint.

Az energia szektor az, ami egy nagyon jó beruházás az államnak. Nagyon sok államnak van jelentős részesedése az energia szektorban minden vonalon. Folyamatos és stabil bevételi forrást jelent az államnak, valamint egy lehetőséget, ahova a megtakarított adóforintokat be lehet ruházni. Az állam ezzel beavatkozása lehetőséget kap abba, hogy az energiaszektort közvetlenül fejlessze, ami egy nagyon jó dolog.

Persze Magyarországon nem kapitalista államunk van, hanem szocialista, aminek soha egy szabad fillérje nincsen. A kommunizmus után volt komoly állami vagyon, amit folyamatosan árult ki a mindenkori szocialista kormány, ahogy éppen elfogyott a zsé.

A Magyar állam gazdálkodása egy lumpi cigány családéra hasonlít, aminek a bevételeinek jó része rögtön megy az uzsoráshoz, amíg tart a maradék, megy a dínom-dánom, majd a 2. héttől mennek az uzsoráshoz kunyizni pízt kenyérre. Változtatni a dolgon "nem lehetséges", mert nem akarnak.

Orbán Viktor félszocialista, félkommunista gazdaságpolitikát folytat, neki aztán tényleg nincsen pénze. Nem tudja visszavásárolni a privatizált energiaszolgáltatókat. Ehhez zsé kellene, ami nincsen neki.

Valószínűleg azt tervezi, hogy valamilyen módszerrel államosítsa őket. Majd meglátjuk, milyen sikerrel jár és mit szól hozzá az EU, meg a nemzetközi bíróságok.

Szóval az ötlet dicséretes, a törvényes megvalósításra kevés az esély.

Egy "rendes", kapitalista Magyarországon az államnak lenne egy komoly, kb. 50% körüli része az energiaszektorban. Persze nem lopná, hanem vásárolná.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr104733918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása