Világpolitika - US - Észak-Korea erőfitogtatás

2017.08.09. 12:49 :: Dörnyei József

A US megfenyegette Észak-Koreát, háborút helyezett kilátásba. Észak-Korea őszintén válaszolt, ha megtámadják (elsőre) Guam-ot bombázza le.

Egy atomhatalmat nem lehet katonailag sikeresen megtámadni. Soha nem lehetett, most sem lehet. Észak-Korea egy atomhatalom, tehát nem lehet megtámadni. A US hadserege ezt persze tudja, a jelenlegi elnök és csapata valószínűleg nem. Guam egy sziget a Csendes óceánban és a US egyik nagy katonai bázisa van rajta.

Ha a US mégis megtámadja Észak-Koreát, akkor annak komoly következményei lesznek. A valószínű forgatókönyv ez:

- A US nem tudja mennyiségben bombázni Észak-Koreát, mert ehhez túl közel kellene vinnie az anyahajóit Észak-Koreához. Ezért a US elkezdi bombázni limitált számban Észak-Koreát, aminek zéró hatása lesz.

- Észak-Korea atomtámadást intéz Guam ellen és megpróbál lebombázni pár US anyahajó is. Guam-ot el fogják pusztítani és valószínűleg pár anyahajót v. más US hadihajót is.

- Ezután a US visszavonulót fúj (jó esetben) és visszatér a Status Quo.

- Rossz esetben a háború escalálódik és akkor tényleg gáz lesz - de erre még a jelenlegi elnök és csapata sem mer szvsz. vállalkozni.

komment

Címkék: Világpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr3412662915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2017.08.10. 23:22:46

Ha Guamot elpusztítják Észak Korea a földel lesz egyenlő.

Untermensch4 2017.08.11. 19:45:53

Mellékes de Guam sztem nem az atlanti- hanem a csendes-óceánon van.
" Észak-Korea egy atomhatalom, tehát nem lehet megtámadni. A US hadserege ezt persze tudja, a jelenlegi elnök és csapata valószínűleg nem."
Észak-koreának azért vannak problémái. Pl a diktatúrákban oly fontos katonai parádékon a "légierő"-t a gyalog felvonuló pilóták jelképezik és kb nincs is röpképes gépük. USA eléggé ki van combosodva, ha lesz éles konfliktus akkor az már az első lövés előtt hírszerzési fronton el is dől. Veszteségek dél-koreában lesznek, addig amíg az északi haderőt le nem radírozzák. A határmenti erődök néhány órán át ágyúzhatják szöult és kb ennyi.
De valószínűbb hogy a párt és hadsereg egyensúlyának megbontása nagyobb tökönszúrás é-koreának (mármint a kövérhülyegyereknek).
A koreai félszigeten lesz 2-3 sugárszennyezett területecske, meg az országegyesítésből egy nagyobb sokk mint a németeknél.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2017.08.11. 21:30:26

@Robur:
Ez lenne az "escaláció". Nem lehet az Észak-Koreai atomfegyvereket megsemmisíteni, ezért a válaszcsapás US nagyvárosokat ér el. Nem lenne szerencsés.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2017.08.11. 21:33:15

@Untermensch4: Az óceánt benéztem, meleg van. Észak-Koreának sok atomfegyvere van és ha megtámadják, be fogja vetni őket. A támadó flottát meg tudják semmisíteni (ha közel megy), Guam-ot is. Szerintem a US egy új háborút akar valahol, de szvsz. nagyon benézte a célpontot.

Untermensch4 2017.08.12. 15:13:40

@Dörnyei József: A "sok" relatív. É-koreának "sok" elit képzést kapott katonája is van. Ez papíron nagyon félelmetes... lenne de egy déli kiruccanásnál olyan repülőkkel vinnék pl az ejtőernyősöket amely típust már a (nem éppen korszerűségéről ismert) magyar honvédség is huszon éve kivont az állományból. Már ha azok még tudnak repülni. Légvédelemnek könnyű célpont.
Ezzel egyrészt arra akartam célozni hogy a "sok" atomfegyver célbajuttatása is érdekes feladvány. Amíg meg "földön vannak" szintén könnyű célpont ha a gonosz imperialistáknak eléggé jó fegyvereik vannak. És vannak.
Trump meg narcisztikus. A technikai lehetőségek adta kereteken belül sztem előbb látunk olyat hogy az é-koreai égen bármilyen rakétaindításra az amerikaiak beküldenek légköri robbantásra taktikai nukleáris töltetű elhárító tüzet, mint hogy szépen elrepüljön egy szép típusnevű koreai rakéta akárhová. A koreaiakon (mármint a népen) kívül senkinek nem érdeke hogy egyesüljenek és feltörjenek mint a németek a fal lebontása után, így a koreai félszigeten némi sugárszennyezés vszeg "vállalható áldozat" egy trump-jellemű vezető szerint.
Anno a vasfüggöny nyugatnémet oldalán is szívbaj nélkül ásták el a nukleáris aknákat, az usa-tól kellően komfortos távolságra némi romhalmaz nem probléma, "önvédelemből". :)
Sztem meglepetést legfeljebb é-koreai tengeralattjárók okozhatnak, minden mást amivel lőni lehet nagyjából szintidő alatt le fognak radírozni az északiaknál.
Igazi eszkaláció az lesz ha a kövérhülyegyerek bele tudja rántani a lövöldözésbe a kínaiakat és az oroszokat úgy hogy ne ellene menjenek, de putyin se hülye világháborúzni, a kínai vezetés meg főleg nem idegből dönt, hanem módszeresen dolgoznak. Arra meg könnyen kaphatnak mindketten diplomáciai ajánlatot hogy nem lesz amerikai katonaság állomásoztatva a 32.szélességi foktól északra, ezt trump otthon "nem küldünk katonákat hülye országokba mint obama idején"-twitterüziben ki is dobolhatja saját maga fényezésére.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2017.08.13. 21:02:16

@Untermensch4:
Atomhatalomnál a hagyományos erők csak annyiban számítanak, hogy ki lehet-e őket teljesen kapcsolni azelőtt, hogy elindítják a rakétákat. Észak-Koreának kifejezetten nagy hagyományos hadserege van, aminek legyőzéséhez mondjuk 1 év kell.

Az atomrakétákat pontosan el kell találni, ami azt jelenti, hogy kb. 50 km2-nként kell ledobni egy combos hidrogén bombát ahhoz, hogy ott biztosan (90%+) elpusztuljon az atomrakéta. NK 120K km2. Számold ki, hogy mennyi nagy hidrogén bomba kell...

Untermensch4 2017.08.13. 23:06:00

@Dörnyei József: Engem is mindig lenyűgözött a szőnyegbombázás de manapság már a "sebészi pontosságú" támadások a menők. Főleg mert sokkal olcsóbbak. A koreai háború első évei óta meg volt némi egyéb technikai előrelépés is, az amerikai oldalon, a műholdak.
Az észak-koreai hadsereg legyőzéséhez nem kell egy év ha nem kapnak nagyon nagy hátszelet kínától vagy az oroszoktól. Papíron irak is a világ 4. vagy 5.legnagyobb hadseregével rendelkezett az első öböl-háború elején, és ott nem is éheztek évtizedek óta, meg edzésben is voltak az irak-iráni háború miatt. Mégis, az amerikai oldalon többen haltak meg baráti tűzben és balesetben a logisztikusoknál mint a fronton.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2017.08.14. 10:04:54

@Untermensch4: A sebészeti pontosságú támadáshoz ismerni kell a cél pontos helyét. Enélkül nem igazán működik a dolog. Az atomrakéták helyét nem ismerik.

Untermensch4 2017.08.14. 20:26:04

@Dörnyei József: "Az atomrakéták helyét nem ismerik. "
Ezt nem állítanám ilyen biztosra, főleg a szárazföldön. Mivel már hosszú ideje ismert probléma hogy az é-koreai atomprogram megyeget, sztem nézegetik sűrűn a google maps katonai verzióját. Ennek illusztrálására egy régi eset: a berlini führerbunker építése idején csak időszakos légi fotózás volt lehetséges. Még ezeken az igencsak hézagos felderítési anyagokon is észre lehet venni olyan teherautókat amikkel álcázva szállították el a kitermelt földet és oda az építőanyagot. Ehhez képest a mai műholdas felderítés már gyanús hogy nem csak az újságok szalagcím-léptékű olvasását tudja nyújtani, és közel napi 24 órában. Másrészt az állandó tűzkész jelenlétű légifölény is sokkal megoldhatóbb usa-nk viszonylatban. Sikeres indításnál a röppálya elején is meg lehet kóstolni a nagy rakétát egy kisebb, levegő-levegő nukleáris töltetűvel.
Én inkább amiatt aggódnék hogy egy kellően forradalmi lelkesedésű/idomítású legénységgel ellátott tengeralattjáró beúszik vhová és robban. A csendes-óceán sokkal nagyobb mint é-korea, ott könnyebb elbújni. A szökőár meg nagyon kellemetlen.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2017.08.14. 21:52:25

@Untermensch4:
Nem tudják követni. Ha tudnák, akkor pl. nem lenne bűnözés sem. Egy műhold egyszerre egy dolgot tud nézni, ha pont jó idő van. Egy atombomba belefér egy csomagtartóba, egy hidrogén bomba pedig egy teherautó hátuljára. Az indító rakétákat pedig mozgatják és akkor, amikor nem láthatja a műhold. Utána pedig sok sikert a keresgéléshez műholdról. Szvsz. egyetlen indító egységet sem látnak ebben a pillanatban. Ha mégis, akkor nem tudják, hogy az igazi-e vagy egy csali. Mert csali is van, amit szándékosan kevésbé álcáznak le, hogy azt nézze a műhold. :-)

Észak-Korea nem tud tengeralattjáróról rakétát indítani. Talán Izrael tud a hagyományos nagyhatalmak mellett.

Untermensch4 2017.08.15. 05:29:40

@Dörnyei József: Nem kell tengeralattjáróról rakétát indítani. Beúszik a San Francisco-i öbölbe a csomagtartónyi bombával és a komisszár elvtárs benyomja a dobozon a piros gombot. Vagy telepített víziaknaként otthagyják időzítve és elúsznak.
"Nem tudják követni. Ha tudnák, akkor pl. nem lenne bűnözés sem."
Mennyiségi kérdés. Van véges számú műhold. Bűnözés ellen milliós létszámú alattvalót kellene figyelni, a kapacitás véges. A "sok" az milliós nagyságrendű é-koreai atombomba talán?
süti beállítások módosítása