Gazdaság - Megoldás a járulék csökkentés a munkaerő hiányra?

2016.08.17. 11:36 :: Dörnyei József

A gazdaságban érezhető egyes területeken a munkaerő hiány. A munkaerő hiány oka elsősorban a kimenekülés és csak másodsorban a gazdasági növekedés.

A kimenekülés során valahol 1M alatti dolgozó hagyta el az országot. Pontos számok nincsenek, legalábbis nekem nem állnak rendelkezésre. A kimenekülésről egy egész cikk sorozatot írtam, akit érdekel elolvashatja.

A kimenekülés folyamata lelassult és most már vissza is fordult. Szerintem mára akár már egyensúlyban is lehet az a szám, aki kimenekül és aki visszajön.

Ennek a kiegyensúlyozódásnak nagyon sok oka van. A legerősebb oka az, hogy a Magyar gazdaság magára talált és ma már van munkája mindenkinek, aki el akar helyezkedni. Nagyon régen voltak azok az idők, amikor egy pozícióra 300 jelentkező volt. Ma már örülnek 3-nak. A migránsok által elkövetett bűncselekmények is nagyon sok dolgozót küldtek haza. Az én ismeretségi körömből EÜ dolgozók jöttek haza szó szerint sírva, egészen hihetetlen sztorikat mesélve. A deviza hiteles kényszer kimenekülők is lassan kikerülnek a devizahitel rabságból, elévül a tartozásuk - problémájuk azért még lehet, mert a bank még perelheti őket, de ha elévült a tartozás, akkor a bank nem fog nyerni, csak próbálkozni.

Összességében a kimenekülés okozta munkaerő elvándorlás már megállt vagy jelentősen csökkent. Távlatilag a kimenekülés egyensúlyba fog kerülni és akár megfordulhat a tendencia.

A gazdasági növekedés mértéke nem indokolja a foglalkoztatottak számának jelentős növekedését. Már igen régen 3%-ra van befagyva a GDP növekedés és ez a szám csak egy picit magasabb a technológia szint növekedéséből következő "nullás" szintnél. Tehát a foglalkoztatottak száma egy picit folyamatosan nő, de nem kezelhetetlen mértékben.

A statisztikák szerint jelentős számban vannak lumpenszocialista polgárok Magyarországon, akik segélyt vagy közmunkát kapnak, de nem dolgoznak. Ezeket a lumpenszocialistákat be lehetne vonni a foglalkoztatottak közé. Persze nem egyszerűen és nem is gyorsan. A kormányzatnak is lépéseket kellene tennie és a gazdaságnak is.

Visszatérve a cikk címében leírt kérdésre, a járulékcsökkentés nem megoldás a munkaerő hiányra. Magyarországon az adóbeszedés hatékonysága jelentősen nőtt az utóbbi években és ez lehetővé tett több adócsökkentést is. A "harács" (bérre rakódó összes adó) nem csökkent jelentősen, maradt majdnem pontosan 50%. Ha a járulékot csökkentenénk, akkor valami más adót növelni kellene.

A munkaerő hiány megoldásában kettő folyamat tud/fog segíteni.

Az első a már említett lumpenszocialista réteg bevonása a foglalkoztatottak közé.

A második a normál piaci folyamatok. A munkaerőhiány megemeli a béreket. A magasabb bérek csökkentik a cégek befektetési hajlandóságát. A cégek kevesebb munkahelyet hoznak létre. A munkaerőhiány megszűnik. A gazdaság egyensúlyba kerül.

Az egy másik kérdés, hogy egyébként szükség lenne-e a harács csökkentésére. A válasz nem egyszerű. A harács mértéke miatt mindenki, aki tud, másképpen adózik. Aki pedig nem tud, az fizeti a harácsot. Ha csökkentünk a harácson egy kicsit, akkor attól az adózási hajlandóság semmit nem fog változni. Ahhoz, hogy szeressék az emberek a harácsot, maximum 33%-ot szabad beszedni. De jobb, ha még annál is kevesebbet. Mindenesetre 33% az a határ, ahol már érezhető az adómorál javulása. 33%-ot Magyarországon a jelenlegi kiadási oldal mellett nem lehet szedni. Tehát az 50% a jó szám. Ahhoz, hogy 33%-ot lehessen szedni, a teljes adó és kiadási rendszert át kellene írni. Ami nem megy és nem is fog menni.

11 komment

Címkék: Gazdaság Kimenekülés Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr4110417082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.08.17. 12:15:04

@savrola:
Érdekes cikk. A drasztikus járulékcsökkentést szvsz. épeszű ember nem fogja bevállalni. Kevesebbet pedig nem lehet, mert nem javítja az adózási morált. Meglátjuk, mi lesz a döntés.

Független Bankár · www.fuggetlenbankar.hu 2016.08.19. 11:55:11

Nagyon jó írás, köszönet. Mit gondol a szerkesztő, milyen módszerekkel lehetne az adóbevételeket növelni? Gondolok itt az offshore pénzekre elsősorban.

Untermensch4 2016.08.22. 06:33:16

@Dörnyei József: Nem feltétlenül elviselhetetlen az 50%-os harács, a probléma nagyobbik fele a rákként burjánzó túlbonyolított bürokrácia, szövődményeként a büntetési rögeszmés hatóságokkal.
raerunk.blogrepublik.eu/2015/12/07/mikulasado/

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.08.22. 10:01:54

@Független Bankár:
Az off-shore ellen egy sor törvényt hozott a jelenlegi kormány. Szvsz. az illegális off-shore Magyarországot nem érinti mennyiségben. A legálissal pedig nem sok mindent lehet kezdeni.

Az adóbevételeket reálisan csak ingatlanadóval lehetne növelni. Ez drasztikusan átrendezné a hazai status quo-t. Szerintem a kormány már gondolkodott rajta és elvetette az ötletet.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.08.22. 10:03:28

@Untermensch4:
Ha egyszerűsíted az adórendszert, akkor az sok szereplőnek nem tetszik majd. Ezért nem egyszerűsödik soha.

Az EU ráadásul rátesz még egy egész szelet saját szart is. Az EU adórendszer rosszabb, mint a Magyar.

Untermensch4 2016.08.22. 14:29:49

@Dörnyei József: Másik lehetséges megoldása lenne a problémának a "szolgáltató állam" (ez ugyanolyan tabu mint a "meritokrácia"). Ami nekem kb azt jelentené hogy tényleg az adóhivatal sz@rakodik csak a papírokkal. Mert az tényleg röhej hogy amikor volt egy hobbim amiből kinézett némi bevétel, jónéhány óra elpazarlása árán sem sikerült megtudnom legalább azt hogy negyedévente hová kellene fizetnem. Az sem derült ki (és ezt "egyszerűsített" fél-válalkozói izének hívják....) hogy a három lehetséges százalék közül amit a kombinációk lehetővé tettek, mennyi az annyi. Azóta (nem az adóhivataltól) megtudtam hogy külön van egy befizetési hely a járulékoknak meg külön az adónak. Én azt nevezném egyszerűsítettnek hogy negyedévente befizetem egyben egy csekken a bevétel 40-50%-át és év végén a túlfizetést visszaadják. Az viszont nem túl életképes hogy havi néhány ezer forint bevételért vagy várom a fekete autót vagy a többszörösét elköltöm könyvelőre és ügyvédre.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.08.22. 14:58:26

@Untermensch4:
A könyvelő szükségessége foglalkoztatás politika. Régen rengeteg munkanélküli volt, ezért volt kötelező a könyvelő. Ugyanezért kell leolvasni a mérőórát havonta és kell lennie ügyfélszolgálatnak minden sarkon.

Most, hogy munkaerő hiány van, ezeket az embereket el lehet elvileg engedni.

Pl. lehetne egyszerűsített céges adózást bevezetni x árbevételig, ahol nem kell könyvelő, csak ki kell tölteni 5 űrlapot havonta és annyi.

Elképzelhető, hogy meglépik. Azért nagy pénzt nem mernék rá tenni. :-)

Untermensch4 2016.08.22. 19:57:55

@Dörnyei József: Aha, persze. A konkrét esetben felhagytam a tevékenységgel, van emlékbe egy számlatömböm és pont nem született könyvelői munkaóra. Amit a szolgáltatásomra költene akárki abból vesz vmi import cuccot és az biztosan jobb a gazdaságnak... <lassú taps>

Csaba222 2016.09.18. 22:12:53

Szerintem meg mellélőtél.
Már az okoknál.
Élveszületés
ők mennek nyugdíjba
1952 185820
1953 206926
1954 223347
1955 210430
1956 192810
ők lépnek be a munkaerőpiacra
1997 100350
1998 97301
elég jelentős különbség nem a kivándorlás a fő gond hanem a népesség fogyás.
A kivándorlás csak hamarabb rámutatott a problémára. Valószínűleg igazad van abba hogy lelassult, de szerintem nem azért amiért te gondolod.
Egyszerűen elfogyott az adott génrácokból az a tömeg aki eséllyel vándorol ki. Akik beszéltek nyelvet és volt motivációjuk azok nagy része kiment.

Kivándorlásnak sok oka van. Néhány 1 pénz 2 munkakörülmények 3 iskola stb.
Kérdezem szerinted a fizetések emelkedtek? pl takarító munkakörülmények javultak (kötelező túlóra egyebek google jabil munkakörülmények) Az iskolák jobbak lettek?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.09.19. 09:46:42

@Csaba222:
A kimenekülés 10 évvel hozta előre a dolgot. 10 év múlva lennék ott, mint most, ha nincsen.
10 év hosszú idő.

A kimenekülés azért állt meg, mert ma már könnyen és jó pénzért el lehet helyezkednie annak, aki alkalmas a kimenekülésre.

Ha van pénzed, Magyarországon szvsz. jobban lehet élni, mint a legtöbb EU országban. Beleszámítva mindent. Én már éltem huzamosabban 3 EU országban + a US-ben van ebben tapasztalatom.
süti beállítások módosítása