Adórendszer - Kivezetik a reprezentációs adót

2016.07.06. 10:14 :: Dörnyei József

A reprezentációs adó még anno Matolcsy György uralma alatt született (2012 Január 1.) és ez is egy szög volt a gazdaság koporsójában. Most az utód - Varga Mihály kivezeti. Anno azért nem született róla cikk a blogon, mert akkor még nem létezett ez a blog.

A reprezentációs adó kb. 52%-os adót írt elő a céges repi kiadásokra. Előtte a cég árbevételének 1%-ig adómentesen lehetett repit költeni.

A reprezentációs adó anno azonnal tönkretette a vendéglátó ipart.

2012 január elsejéig a vendéglátó egységek nagyobbik részének kb. a fele árbevétele repi költés volt. Ez egyik napról a másikra megszűnt. A statisztikákban nem jelent meg egyértelműen a kiesés mértéke, mert az ágazat egy része a szürke zónában volt. Kivéve persze a repi kiadásokat, amikről mindig kellett számlát adni. A gyakorlatban azonban az adó jelentősen megvágta a GDP-t.

A statisztikák szerint a vendéglátás a GDP 1,7%-át adja. A gyakorlatban ennél magasabb az arány. A repi adó miatt kieső rész szvsz. valahol 0,5% volt direkt és kb. ugyanannyi indirekt. Mivel a felére csökkenő bevétel miatt kevesebb alapanyag és munkaerő kellett a vendéglátásba. A repi adóból származó bevételt nem tudtam megtalálni sehol sem, de szvsz. elenyésző a károkhoz képest.

Összességében egy kifejezetten elcseszett adóról van szó.

Szerencsére Matolcsy György megtalálta azt a pozíciót, amit be is tud tölteni, Varga Mihály pedig most jutott el a kárfelszámolásban addig, hogy a repi adót kivezesse.

Az eredmény az lesz, hogy a vendéglátó ipar ki lesz tömve egész évben folyamatosan munkával. A cégek azonnal visszatérnek a repi kiadásokra, ahogy nem kell büntető adót fizetniük. A teljes forgalom adózva lesz, mert a cégek csak számlára fognak vásárolni.

Csak ez a lépés 1% körül fogja megnyomni a GDP-t attól a pillanattól kezdve, ahogy bevezetik.

A vendéglátó ipar árai növekedni fognak, mert a cégek sokkal kevéssé nézik meg a számlát, mint a magánemberek.

Gratulálok Varga Mihálynak, hogy meg meri tenni ezt a lépést. :-)

6 komment

Címkék: Matolcsy Varga Mihály Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr608869806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2016.07.07. 01:18:19

A vendéglátás + turizmus a GDP kb. 10%-t adja.

Untermensch4 2016.07.07. 09:35:24

"A vendéglátó ipar árai növekedni fognak, mert a cégek sokkal kevéssé nézik meg a számlát, mint a magánemberek."
Ott ahol szinte kizárólag a céges vendégekre specializálódnak.
A rendezvények egyedi árszabásától a hétköznapi áraknak nem kell nőni, sőt akár csökkenhet is. Ha előre tervezhetően vannak nagyobb nyereséget hozó rendezvények akkor a hétköznapi működésnél kisebb kockázat csökkenteni az árrést.

halaloszto 2016.07.07. 09:45:30

baromira nem fog ez a forgalom visszajönni. évek, évtizedek kellenek hozzá hogy egy ilyen dolog helyreálljon.

a cégek szépen megtanulták, hogy lehet repiköltés nélkül is élni. vagy kidolgozták hogy hogyan oldják meg okosba. most attól hogy megváltozott a jogszabály miért kellene változtassanak?

Vajk

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.07.07. 10:06:24

@Robur:
Elképzelhető, a hivatalos KSH statisztika szerint a vendéglátás 1,7%.

Untermensch4 2016.07.07. 21:22:44

@Dörnyei József: Azt viszont nem tudom hogy így most pl nagyobb cégnek megéri-e nyugatról idehozni a népét csoportépítésre az itteni leányához. Ha nagyon igen, az is dobhat a forgalmon. Főleg ha ezt sikerül összeboronálni a budapesti konferenciaközpontos álmodozásokkal.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.07.08. 10:46:23

@Untermensch4:
Régebben megérte. Bevett gyakorlat volt. Szvsz. ez nem óriási rész, de valamennyi.
süti beállítások módosítása