Energia - Napelemes rendszer az extra sarc után

2015.01.13. 00:05 :: Dörnyei József

Kevéssé tisztelt kormányunk annyira odavan az atomenergiáért, amiből nagy pénzeket remél (saját zsebbe), hogy kiosztott kettő maflást azoknak, akik atom helyett napenergiát akarnak használni.

Az első maflás egy új adó, a környezetvédelmi termékdíj 3-as fokozata a napelemekre. Ez 114Ft/kg.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy nettó 60K-ba kerülő 250W-os napelem 2015-től már 2166 Ft zöld adó terheli.

Egy költséghatékony 5 KW-os rendszernél, ami 20 db ilyen, 250W-os napelemből áll, ez 43 320Ft + ÁFA extra adó, ami eddig nem volt.

Az új zöld adóhoz feltétlenül tudni kell, hogy a napelemekben felhasznált különböző fémek miatt a sérült napelemeknek értéke és ezért működő piaca van. Felvásárolják őket és feldolgozzák a sérült napelemeket, visszanyerve a benne található fémeket. A napelem tehát nem hulladék, hanem alapanyag.

A másik újítás a Távműködtetésű tűzvédelmi főkapcsoló kötelező előírása. Ezzel áramtalanítani lehet a napcellákból kimenő vezetékeket. Mivel ezek a vezetékek a tetőn vannak, ezért kell a távműködtető. A költségei szvsz. jelentősek. A másik oldalon a haszna kérdőjeles. Ha ég az épület és lekapcsolják ezt a kapcsolót, attól a napcellák még termelni fogják az áramot, tehát ha valaki lelocsolja őket vízzel, áramütést szenvedhet. Emiatt a legtöbb országban a tűzoltók a napcellákat lelocsolják habbal, ami azonnal megszünteti az áram termelését ez a módszer viszont feleslegessé teszi a főkapcsolót. Nem állítom, hogy a főkapcsoló mindig felesleges, mert ez nem igaz. Sok emeletes társasházaknál biztos, hogy szükség van rá. De családi házaknál szvsz. jobb a habbal locsolásos technika.

Ha már itt tartunk, az új forint árfolyam miatt változott a napelemes rendszer teljes költsége.

Egy 5KW-os rendszer költsége 2014 Júniusban 1,7M+Áfa volt.

Ma a fő alkatrészek ára:

Napcellák: 20 * (60000 + 2166 ) = 1 243K

Inverter (KACO) = 560K

Összesen: 1,8M

Ehhez még hozzájön a szerelési költség és kisegítő anyagok költsége, de lejön az árengedmény a fő anyagokból, összesen mondjuk legyen 2M (+ÁFA)

Az előző 1,7M-s kalkuláció egy olcsóbb inverterrel készült, de ilyet ma már nem ajánlanék senkinek. Invertert csak minőségit szabad venni és csak minimum 5-10 év gyártó garanciával. Aki nem ad rá 5-10 év gyártó garanciát, attól ne vegyünk invertert.

5KW-os rendszert szvsz. most is megéri telepíteni, ha valaki fel tudja használni az összes áramot - havi átlag ~420 KWh-t - kb. 20 500Ft/hó villanyszámla.

Az előző cikkem óta vettünk egy szárítógépet, ami szvsz. elfogyasztja ennek az energiának egy részét. :-)

Másik nem nagyon drága ötlet egy kültéri jakuzzi, az is fogyaszt rendesen.

4 komment

Címkék: Energia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr57066493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jaccso 2015.01.13. 07:45:39

Az elektromos padlófűtés is fogyaszt rendesen ;)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.13. 10:06:08

@jaccso:
Igaz, de azt igen drága beszerelni és nem is hatékony.

Ha fűteni akar valaki árammal, a legköltséghatékonyabb megoldás egy split klíma.

Az 4-6-szoros áttéttel fűt, tehát 1 KWh árammal 4-6 KWh hőt állít elő. Könnyű beszerelni és olcsó.

Untermensch4 2015.01.13. 22:53:13

@Dörnyei József: az az "áttétel" a c.o.p.-érték, ugye? egyébként tényleg a legköltséghatékonyabb (a saját napelemes rendszer kihasználása kapcsán ha adottnak vesszük hogy áramot kell használnunk) amíg ilyen enyhe teleink vannak. ha "oroszosodnak" a teleink, nagyobb hidegben infrapanellel kiváltva a klímát jobban járunk (a mínuszok sokasodásával együtt csökken a cop-érték, 1(!) alá is.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.14. 09:50:05

@Untermensch4:
Igen. -25 fok alatt kezd el romlani a cop érték, nem tudom, hogy mikor megy le 1 alá.

Egy utcabelinél 4 v. 5 db nagy split klíma fűti/hűti a házat, kb. 300-400 nm nettó lakóterületet.

Ő veszi az áramot, nem láttam nála napelemeket.

A külső egység a falon van rajta, tehát nem használ pl. földhőt, ami előmelegítené a külső levegőt +6 fokra.

Nem tudom, mit csinál -25 foknál, lehet, hogy van neki gázfűtése is, amit ilyenkor bekapcsol.

-25 fok v. az alatti hőmérséklet előfordul nálunk, mert 270 m magasan vagyunk, de tavaly nem volt és az idén is a leghidegebb eddig -18 fok volt, szilveszterkor.
süti beállítások módosítása