Oktatás - A nagy átszervezés

2015.01.11. 14:05 :: Dörnyei József

A FIDESZ megváltoztatja a teljes oktatási rendszert az óvodától az egyetemig. Nézzük meg, hogy mi a cél és mik a lehetőségek.

Az oktatás már az MSZP-SZDSZ időkben is igen gyengén volt kezelve. A végzettek kb. 80%-a volt humán szakos és 20%-a reál szakos.

Pontosan a fordított arányra van szükség Magyarországon. Van olyan ország, ahol valamivel több humán szakos végzős kell, de Magyarország nem ilyen.

A FIDESZ egyik terve az, hogy felezi a felsőoktatás végzőseinek a számát. A reál szakon végzettek száma nem változik, a teljes vágás a humán szakot fogja érinteni.

Az eredmény az lesz, hogy lesz 20% reál végzett és 30% humán végzett.

A FIDESZ ezen felül még tovább tervezi nyomni a reál szakot, adjunk neki +10%-ot, ami egy reálisan elérhető cél.

Ha ezt beleszámítjuk, akkor 30% reál végzett lesz és 20% humán. A 20% humán szakos pontosan elegendő az ország igényeire. Nem lesz túlképzés. A reál szakos végzettekből nagy a deficit, ott az extra 10%-ot valószínűleg simán felszívja a piac, sőt szvsz. továbbra is hiány lesz belőlük.

Ha átszámoljuk az új végzett számot 100-ra, akkor a végeredmény az lesz, hogy 60% reál szakos végzett lesz és 40% humán szakos.

A cél tehát teljesen rendben van.

Egy másik oldalról is kell vizsgálni a képzést, ez a rendelkezésre álló emberanyag - ez esetben gyerekek - fiatal felnőttek.

Nagyjából 2000 környékén az újszülöttek kb. 20%-a volt lumpenszocialista szülő gyereke. Ez az arány 2008 környékére felment 33%-ra. Azóta nem romlott tovább - valamit javult is, de nem tudom, mennyit.

A 2000-ben született gyerekek most kerülnek be a középiskolákba. Az oktatási rendszernek fel kell készülnie arra, hogy a gyerekek egyre nagyobb része teljesen alkalmatlan lesz a minőségi képzésre. A lumpenszocialisták gyerekei nem fogják elvégezni már a középiskolát sem, felsőoktatást elvégezni pedig biztosan nem fognak.

A folyamat a felsőoktatást csak pár év múlva éri majd el. A jelenlegi átalakítás - a tervezett felezés - kicsit korai, de pár év múlva mindenképpen bekövetkezett volna az emberanyag hiánya miatt.

A középiskolákban már most jelentkezik a hiány. Per pillanat 20% a kiesés, ami pár éven belül 33%-ra fog nőni.

Az erőltetett moslék oktatás miatt (el nem különített oktatás) a moslék iskolákból kikerülő gyerekek durván lecsökkent oktatási színvonala még hozzáad a 20%-hoz.

A FIDESZ a gimnáziumi oktatást is felezni szándékozik. A felezés itt is per pillanat még erős, de pár éven belül pont reális lesz. A gimnáziumoknak sem lesz elegendő emberanyag. 33% nem alkalmas és a moslék oktatás megeszi a maradék 17%-ot - és még szerencse, ha csak annyit. Lehet, hogy még a felezés sem lesz elegendő.

A FIDESZ a 20, majd 33%-ot + a moslék iskolákból kikerülteket megpróbálja képezni valamire. A cél egy szakiskolai végzettség elérése. Ez egy igen meredek cél. A moslék iskolákból kikerült gyerekeknél még talán-talán. A lumpenszocialisták gyerekeinek azonban szvsz. egy ennél reálisabb célt lenne érdemes kitűzni.

A probléma a szakiskolával az lesz, hogy a lumpenszocialisták gyerekei általában már a 8 általánost sem képesek elvégezni. Átrugdalják ugyan őket, de csak azért, hogy más problémája legyen belőlük. Ennél szvsz. jobbat kellene kitalálni, egy segédmunkás iskolát.

Most páran legyintenek, pedig a lumpenszocialisták gyerekeiből még segédmunkás sem lesz, ha nem tanítják meg rá őket.

A dolgokon a legtöbbet a lumpenszocialista gyerekek speciális oktatása tudna lendíteni a legtöbbet, kezdve már óvodától egészen a segédmunkás iskola végéig. Természetesen bármelyik gyereket, aki ennél többre képes, át kell tenni a normál iskolába.

Összességében a nagy oktatás átszervezés szükséges volt már nagyon régen. A FIDESZ itt jó úton jár, persze kérdés, hogy a szándék találkozik-e a végrehajtással.

19 komment

Címkék: Oktatás

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr717061047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2015.01.11. 14:34:19

Lumpenszocialisták? Ez a legújabb nevük? A jövő, ha nem már a jelen, a szellemi lumpeneké:)

micsoda? 2015.01.11. 15:50:55

@Dörnyei József: Elolvastam:) Szerintem a leírt megközelítés közgazdasági kategória, és többségünk nem közgazdász Nekem például már gazdag az, akinek havi nettó 300 ezre van. Másnak már havi 100 is gazdagságot jelent.
Van lumpenszocialista és van szellemi lumpen is. Vagy talán nem hallottál még arról, hogy a diplomás nem hajlandó munkát vállalni, mondjuk közmunkát. Volt idő amikor a kezdő diplomás munkanélkülinek több segély járt mint a nem diplomásnak. Ne legyen szellemi lumpen. Legfeljebb nem betörő, nem gyilkos lesz belőle, hanem sikkasztó vagy drogos.

Untermensch4 2015.01.11. 15:54:48

@micsoda?: "Lumpenszocialisták?" kicsit bővebben az alfától omegáig "kádáridejénjobbvolt" érvelésű "nekemazjár" emberek akik a közgazdaságtannal szemben totálisan immunisak.
@Dörnyei József: van sok javítanivaló a közoktatáson de eddig narancsék annyi "eredményt" mutattak fel hogy h.rózsát kib@szták az irányításból. az hogy a legrosszabb reform helyett csak a második vagy harmadik legrosszabbat művelik még nem változtat azon hogy rossz az amit csinálnak. pl már meglenne a technológiai lehetőség hogy a szegregáció-integráció dilemmát feloldják de még odáig sem jutottak el hogy a 21.század nem a papír- és kréta-alapú oktatás évszázada. az hogy pályázati pénzek ellopására építettek sok interaktív táblát, elfedi részben ezt a problémát de attól még megvan. a szakiskolák nem fejleszthetőek önmagában azzal hogy alávágnak a gimnáziumi oktatásnak. a felsőoktatási reál szakok minőségi emberekkel való feltöltése szintén nem csak az erre vonatkozó párthatározat kérdése, rendes középiskolai oktatási színvonal nélkül ez csak erőlködés lesz mert mint a bme tesztfeladatokon látszott, az egyetemek védik az autonómiájukat, szép kormánystatisztikák előállításáért nem fogkák beáldozni a reáloktatás színvonalát, a bölcsész politikusok meg nem fogják tudni felfogni hogy a reáloktatáshoz szükséges egyetemi tanári szakembergárda 72 órán belül el tud helyezkedni nyugatabbra több pénzért ha úgy alakulna a helyzet...
én inkább azt mondanám a végére hogy a fidesz jó úton szeretne járni csak kérdés hogy a szándékot sikerül-e megvalósítaniuk...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.11. 16:37:53

@micsoda?:
A kaszt az nem relatív, hanem abszolút. Nem számít, hogy neked ki a gazdag, a gazdag az, aki belefér a meghatározásba.

A lumpenszocialista kasztban gyakorlatilag nincsenek diplomások, középfokú végzettségűek sincsenek sokan.

Ami nem létezik, arról felesleges feltételezni bármit.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.11. 16:39:13

@Untermensch4:
A FIDESZ-nél már annak is örülni kell, ha véletlenül jó irányba szeretnének menni.

A jellemző, hogy rossz irányba tartanak és azt is rosszul hajtják végre. :-)

Untermensch4 2015.01.11. 18:42:04

@Dörnyei József: a hivatkozott kasztokról szóló bejegyzésben csak vagyoni rétegződésről van szó és nincs is leírva a "lumpenszocialista". a nem törzsolvasók így nem sokkal tudnak majd többet...
a "közalkalmazottak lecserélése közmunkásokra"-projekt előkészítése, ahogy én látom jól halad, bár a végrehajtás még épp csak elkezdődött. ha ez marad az ütem akkor már 2017 elejére összeomolhat egy mostani bonyolultságú közigazgatás. ha közben még próbálják oltani a tüzet. ha nem akkor 2016 tavasza. 2017 azért valószínűbb mert az idén és jövőre érzékelhetővé váló közigazgatási haldoklás miatt 2016 végére fog megugrani olyan mértékben az adónemfizetés hogy a 2017-es költségvetés már januárban behal.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.11. 18:51:14

@Untermensch4:
A kaszt posztra már ráfér egy átdolgozás. :-)

A közalkalmazottak lecserélése közmunkásokra még szerencsére csak próbaüzem alatt van. Van egy hangyányi esély, hogy mégsem lesz a teljes országra kiterjesztve.

Sajnos ez az esély szerintem is csak igen kicsi. A FIDESZ eddig a hülyeségeit szokta a leglelkesebben végrehajtani.

gombosg 2015.01.11. 21:19:00

@Dörnyei József:

OFF TOPIC

Ide válaszolok, mert hát oktatás.
A kasztos cikk még mindig jó cikk. (belinkelted, újra megnéztem...)
Tavaly csinált a GfK egy hasonló felmérést a társadalmi osztályokról/kasztokról.

Elég lesújtó, főleg úgy, hogy e szerint a "felsőközép", az "elit" és a "feltörekvő fiatalok" osztályai alatt mindenki legfeljebb a dolgozó szegények kategóriájába tartozik a te besorolásod szerint. (És a szerinted közép-középosztály Mo-n már elitnek számít.)

Mivel ezekből sok van idehaza, ezért a tanulmány a dolgozó szegényeket és a lumpikat további kategóriákba sorolja.
Itt a linkje:
www.origo.hu/itthon/20140612-magyar-tarsadalom-felmeres-osztalyletszam-2014.html

A te beosztásodban az tetszik, hogy intuitív, igazából nincs költségekhez kötve, hanem világszerte mindenki jól belőhető vagyoni (örökség) helyzet, tőke- és munkajövedelem alapján. Persze egy szociológiai, szociálpolitikai kutatáshoz ennél konkrétabb adatokat használtak.

Ami az oktatáshoz köthető, az a fenti felmérésnek a táblázata:
www.origo.hu/attached/20140612osztalyletszam_adatok.pdf

Ne feledjük, ezek friss, <1 éves adatok. A jövedelmi és vagyoni helyzet mellett itt látható a végzettség is, és ez a lényeg.

ON TOPIC

Szerintem kell a felsőoktatás. Ha valaki nem tud mit kezdeni magával, és egy átlagos szakképzés (most az OKJ nem tudom, minek számít...) vagy egy átlagos "humán szak" között kell választania, utóbbival talán még mindig jobban jár, mert több nyelvtudással, nyitottabb gondolkodásmóddal, és főképp, jobb kapcsolatokkal jön ki az oktatásból.

Arra nem tudok választ adni, hogy mi a megoldás a mélyszegénységből jövő (általad lumpenszocialistának nevezett) gyerekek oktatására. Vannak szegregációpárti (differenciált oktatás...) és integrációpárti szakemberek is.

A poroszos oktatási rendszer ezen a ponton végképp elvérzik, hiszen alapból hülyeség azonos korú gyerekeket egy osztályba tenni, mert fejlettség szempontjából nagy különbségek vannak közöttük. Ennek tetejébe a társadalmi különbségekből származó "fejlettségi" differenciákat már végképp nem tudja kezelni ez az egységsugarú oktatási rendszer.

Önmagában azt mondani, hogy kevesebb érettségizett kell, ökörség a kormány részéről. Legyen az érettségi a cél, és legyen mindenkinek *lehetősége* rá. A XXI. század Európájában ez alá a minimumszint alá ne adjuk, ha nem akarunk hosszú távon még sokkal mélyebbre süllyedni. Aztán max. nem végzik el azok, akik nem képesek rá - és csináljanak egy rendes szakképzési rendszert e célból.

Untermensch4 2015.01.11. 22:10:39

@gombosg: az okj egy rakás sz@r. a "poroszos oktatás" elnevezés arra ami nálunk van, egy rossz vicc, már régóta nem az. ha az lenne akkor nem a végzettek alacsony színvonala nem lenne jelen (érettségi és diplomák inflálódása).
igazad van abban hogy a kevesebb érettségiző mint cél a kormány részéről, f@szság. az is igaz hogy a mostani reform előtti átlagos okj-s szakma nem ért többet egy átlagos büfé-ruhatár bölcsész diplománál. sztem a minimumszint a szakma és érettségi, furcsállom hogy nem a középfokú oktatás "szakközepesítése" a trend. a leszakadóbbak érettségi helyett több szakma irányába léphetnének, a jobb érettségizők meg felsőoktatásba. a "rendes" szakképzési rendszer az lehetne hogy a pl 16 éves tankötelezettség után aki tanul legalább szakmát annak eredmények alapján legyen elérhető annyi ösztöndíj amit munkanélküliként segélyből nem tudna összegereblyézni. van egyéb, nem oktatási rendszerhez tartozó komponens is, de az így kommentben kicsit hosszú lenne
@Dörnyei József: inkább egy új kasztos bejegyzés mint egy átdolgozás, az ottani kommentek egy része elvesztheti az értelmét

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.11. 22:12:42

@gombosg:
A valódi probléma a kaszt cikkemmel az, hogy nagyon sokan, akik olvasták, máshova képzelték magukat.

A tavalyi év például nekem nem sikerült valami fényesen és az idei sem néz ki valami jól, ezért tavaly lesüllyedtünk a felső-középosztályból a közép-középosztályba és előre láthatólag maradunk is ott egy darabig.

Ha valaki lecsúszik egy kaszttal, akkor annak nem csak elvi, hanem nagyon gyakorlati következményei is vannak és nem örömteli következmények.

Nálam enyhíti a dolgot, hogy a saját döntésem volt a "lecsúszás", ha akarnék, dolgozhatnék többet is és felkerülhetnék újra a felső-középosztályba. Ahol azonban ez nem saját döntés, hanem kényszer, az teljesen másképpen éli meg.

A moslék oktatás színvonalát még GYF kormányzása alatt egy kb. 1 éves igen drága méréssel lemérték - több teljes évfolyam teljesítményét kb. egy éven keresztül moslék és nem moslék osztályokkal. Az adatok annyira durvák voltak, hogy egy ideje még a neten sem találom meg a tanulmányt. A moslék oktatás hívei elsüllyesztették a bizonyítékot.

Nekem megvannak (valahol) a pontos eredmények. Elborzasztóak.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.11. 22:35:23

@Untermensch4:
A kasztos cikk átdolgozva, lehet, hogy lehozom még egyszer.

Untermensch4 2015.01.12. 08:48:17

@Dörnyei József:jó ha megvan az eredeti, linkelve a friss verzióból. nemrég olvastam egy napelemes cikket építésztől, 2009-es. döbbenet hogy ami akkor a közeli jövő volt az ma már a közeli múlt.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.12. 10:21:04

@Untermensch4:
Ez az egyetlen tudományos módszerekkel végrehajtott kutatás a témában, az eredmények után több ilyet nem engedélyezett az MSZP-SZDSZ kormány.
A FIDESZ-re pedig az jellemző, hogy kutatás és ismeretek nélkül hozzák a döntéseiket.

Szóval friss tanulmány nincsen.

Az eredetit én nem hozhatom nyilvánosságra, csak a saját elemzésemet az adatokról. A neten továbbra sincsen fent sajnos.

A moslék oktatás elméletileg nem működőképes, ergó nagy meglepetés nem volt az eredmény, csak az oktatás hatékonyságának esése volt megdöbbentő mértékű.

Untermensch4 2015.01.12. 14:43:52

@Dörnyei József: elméletileg működőképes, cakhát az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs, gyakorlatilag van különbség... :)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.12. 14:56:18

@Untermensch4:
Szerintem még elméletileg sem működőképes.

Ha belegondolsz, az orvosok, a mérnökök és az ügyvédek is tanulnak matematikát, mégis teljesen más matematikát tanulnak.

A lumpenszocialisták gyerekeinek egészen egyszerűen teljesen más oktatásra van szüksége, mint a dolgozók gyerekeinek.

Ezért a moslék általános iskolákban minden tanulónak sokkal rosszabb lesz az eredménye. Nem csak a dolgozók gyerekeinek, hanem a lumpenszocialisták gyerekeinek is.

A teljesítmény 1/3-tól 2/3-ig változik egy "tiszta" osztályhoz képest, tehát a legjobb esetben is 66%-ot teljesít egy moslék iskolába járó gyerek, legrosszabb esetben pedig 33%-ot.

Ez iszonyat durva különbség a végén és egy-egy ember teljes sorsát határozza meg.

Nem mindegy, hogy valakiből 50 évesen *ldi boltvezető lesz-e vagy *esco árufeltöltő. Kb. ekkora különbség van abból, hogy egy gyerek moslék v. normál oktatást kapott-e.

Clear-water 2015.01.12. 17:27:21

Az oktatás errefelé sem jobb sokkal az önkormányzati iskolákban. Az elmélet szinte nulla, az elvárás dettó nulla.
Talán annyi, hogy sokkal gyakorlatiasabb.

Mi konkrétan elköltöztünk egy várossal arrébb, hogy a gyerek legalább egy általunk minimálisan elfogadtató iskolába járjon. De ezt nem sokan teszik meg (tudják megtenni).

Untermensch4 2015.01.12. 19:44:55

@Dörnyei József: azért mondtam hogy elméletileg. mert az elmélet szerint a közoktatásunk egy lazábbá továbbfejlesztett poroszos rendszerű, modern jogállami környezethez igazítva. gyakorlatilag sikerült a poroszos rendszer hátrányaiból túl sokat, az előnyeiből szinte semmit megőrizni. ami ezen felül pluszban van itt-ott az olyan szerencsés véletlen amikor a kis számú jó tanárt nem veti ki magából az átlag vagy akár tehetségtelenebb "pedagógusok" rögeszmésen csinálnak vmi olyat ami véletlenül jó. a "liberálfasiszta" jogok kötelesség nélkül korszak meg hosszú idő alatt lesz kiheverhető, kivéve ha visszatérünk legalább annyira a "porosz út"-ra amennyi a színvonal fenntartásához kell.
a moslék alapja az lenne hogy a többség felhúzza teljesítményileg a kisebbséget. sajnos azt tudtommal még nem számolták hogy mekkora az a kisebbségi arány amikor már fordított a hatás. nem tudom mennyivel, de ez 50% alatt van. ahol a gyengébb diákok elérik a kritikus tömeget ebből a szempontból, ott mindenki rosszul jár.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.12. 20:06:45

@Untermensch4:
Dehogynem mérték meg.

Egy teljes osztály max. 1 v. 2 darab lumpenszocialista gyereket tud elviselni - ekkor még nem számít moslék osztálynak.

Az az 1-2 pedig nem illeszkedik be, hanem teljesen elkülönül és a teljesítménye nagyon sokkal rosszabb lesz, mint azé, aki lumpenszocialista gyerekek közé jár.

50%-nál pontosan a legrosszabb az eredmény, akkor van 33%-os !!!! hatásfok.

A "felhúzás" egy álombeli jelenség, gyakorlatilag nem működhet.

Aki kitalálta az hazaáruló volt (esetleg "csak" nagyon-nagyon hülye). Aki mérések nélkül bevezette, szintén.
süti beállítások módosítása