MNB - 321-en a forint - kell aggódni?

2015.01.07. 11:58 :: Dörnyei József

Az előző releváns MNB cikkemben leírtam, hogy a világgazdaságban zajló folyamatok miatt komoly nyomás alá kerül majd Magyarország és vele a forint. A kőolajár erőteljes csökkenése és az ezzel járó Orosz gyengülés még sokat adott a helyzethez.

A forint közepe 310, ez a 2015-ös költségvetésben van benne.

A forint 5%-ot mozoghat el büntetlenül a középtől, azután "red flag"-et kap és a befektetők kimenekülnek a forintból, ezzel összeomlasztják az árfolyamát. Lásd a közelmúltból a rubelt.

Az 5% az 15,5Ft, tehát a forint még 325,5 Ft-ig gyengülhet nagyobb következmény nélkül, e fölé nem mehet.

Ez eddig tiszta, a kérdés az, hogy a jelenleg 321-en táncoló forint nem tud-e megingani és begyengülni a "red flag" szint fölé?

Sajnos a válasz per pillanat az, hogy nagyon könnyen megtörténhet.

Magyarország Oroszországhoz kötötte magát politikailag. Ennek gazdasági jelentősége kevés van, de a befektetők szemében Magyarország Orosz gyarmatnak számít, ezért ha a gazda kínlódik, akkor a gyarmatot is ütik.

Magyarország dicső kormánya a birkák megtévesztése szándékával minden év végén kiüríti a tartalékokat, hogy alacsonyabb államadósságot tudjon hazudni mindenkinek. Tehát most letolt gatyával áll az állam és az MNB egy esetleges támadás előtt. Ezt természetesen tudják a cápák is.

Magyarország összerúgta a port az EU-val és a US-el is, ezért egy támadás esetén nagyon kérdőjeles a segítség. Moszkva pedig még saját magát sem tudja megvédeni, tőlük sem várható segítség.

Per pillanat Magyarország letolt gatyával áll egy forint elleni támadás előtt. Erősen bízik abban, hogy a támadás nem következik be, de ha bekövetkezik, akkor tenni ellene nem tud semmit.

Van pozitív tényállás is, Magyarország szerencséjére nem a leggyengébb láncszem. Ugyanazok a hatások, amik minket érintenek, érintenek más, még gyengébb országokat is. Ha szerencsénk van, akkor nem mi leszünk a célpont.

A legnagyobb veszély szvsz. az, hogy az OV kormánynak sikerült nagyon maga ellen hergelnie a US-t. A US, ha akarja, most megsemmisítheti Magyarországot, szó szerint. A US-nek semmibe sem kerülne egy pénzügyi támadás, valamint annak az elintézése, hogy Magyarország ne kapjon EU v. világbanki segítséget. Egy államcsőd esetén a OV kormányt, de szvsz. a FIDESZ-t úgy általában kiűzné a nép az országból, mert ha nincsen enni, akkor haragos lesz a nép.

Kell aggódni? Sajnos most kell és nagyon. Hála országunk hülye és nagyon hülye polgárainak, akiknek sikerült egy OV-t, egy GYF-t vagy egy Megyót miniszterelnöknek választania sorozatban...

8 komment

Címkék: MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr597049977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clear-water 2015.01.07. 15:37:19

Az utolsó vastagon szedett mondtban ott áll a lényeg fehéren feketén. És minden nép olyan vezetőt követ, amilyet megérdemel.

Untermensch4 2015.01.07. 15:43:03

@Clear-water: amilyet a többsége megérdemel...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.08. 09:43:00

@savrola:
Oroszország nem tudja eladni az aranyát, legalábbis az EU és US piacokon nem. Amit nem vesz meg más, azt kénytelen a CBR megvenni. (Orosz MNB)

A nagy aranykészlet az egyik oka annak, hogy a rubel nem omlott teljesen össze.

2015-ben, amíg a dolgok nem változnak Ukrajnában folytatódik a tendencia és Oroszországban nőni fog az aranytartalék.

savrola 2015.01.08. 17:15:11

@Dörnyei József: És, ha a dollárt kihagyva már (szintén nem US párti) országokkal aranyat adnak áruért?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.08. 18:01:53

@savrola:
A kibányászott arany kb. 1/3-át eladják. A többit nem tudják eladni, mert nincsen rá vevő.

A barter ilyen szinten szvsz. nem megy.

Clear-water 2015.01.15. 12:05:04

Nemsokára kiderül, hogy átlépjük-e a mágikus határt.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.15. 12:19:10

@Clear-water:
Átléptük. Azonban per pillanat nem számít, mert most totális a káosz devizafronton, nem a forint lesz az első számú célpont.

Per pillanat a Magyar bankrendszer sorsa forog kockán.
süti beállítások módosítása