Világ - A South Stream nem lesz - vagy mégis?

2014.12.02. 18:08 :: Dörnyei József

A Krím visszacsatolásával a South Stream gázvezeték nyomvonala értelmetlen lett. Oroszország tegnap bejelentette, hogy nem is lesz megépítve. A hír teljesen igaz, nem is lesz megépítve. Lesz viszont helyette másik.

Itt a tervezett nyomvonal és belerajzoltam, hogy merre megy majd az új, ami lehet, hogy marad South Stream de lehet, hogy más neve lesz.

 south_stream_map.jpg

Az új South Stream a Krímen keresztül fog haladni, jóval olcsóbban. A tenger alatti rész csak egy lesz, az ami összeköti Romániával. A másik tenger alatti részt mindenképpen meg kell építeni, mert a Krímet el kell látni gázzal. Emiatt az új nyomvonal az Oroszok számára kb. harmad költség lesz, mint az eredeti.

Emiatt már vártam a nagy hírt. Nem pont erre számítottam, mármint hogy megszűnik a projekt, hanem csak arra, hogy módosul a nyomvonal.

A SS projekt "megszűnése" egyértelműen politikai nyomásgyakorlás az EU-ra és pont a gyenge lábon álló dél-keleti tagországokra. Náluk még az is kérdőjeles, hogy egyáltalán jól járnak-e az EU-val, most pedig esetleg nem kapnak Orosz gázt.

Mindenesetre ha véget ér az Ukrán válság - előbb-utóbb vége lesz - onnantól fog indulni a projekt.

Az, hogy Romániába érkezik be az Orosz gáz, mindenképpen pozitív hír. Románia ősrégi olaj és gázkitermelő ország, ezért már most rendelkezik elegendő szállító kapacitással. Ha a SS nagyobb lesz, mint ami már most van, akkor is olcsóbban lehet bővíteni.

Magyarország határára így jóval olcsóbban jut el a gáz, ezért olcsóbb lesz az ára is.

A vezetékre mindenképpen szükség van, mert a jelenlegi háború miatt Ukrajna mindenképpen egy extrém gyenge dominó lesz és bármelyik télen eszébe juthat lopni a gázból. Ez csak akkor nem jut majd eszébe, ha simán ki lehet iktatni a szállító hálózatból. A kényszer csodákat tud művelni a bűnözőkkel...

4 komment

Címkék: Energia Világ Világgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr906952295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2014.12.03. 10:43:03

Lesz erre pénzük a ruszkiknak? Mert épp most készülnek összeomlani.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.12.03. 11:19:43

@Robur:
Akkor, amikor vége az Ukrán konfliktusnak, lesz rá pénzük. Most nincsen erre szvsz. De pl. a Kínai vezetéket nem állították le, tehát pénz az van.

Éhes ló 2014.12.03. 21:40:48

@Robur: egyfolytában összeomlanak.
Évek óta.
Pont mint buktor.
Ők is veszítenek minden nap, csak a választásokat nyerik meg a rohadékok.
Ez a szemét cár is összeomlott már ezerszer, de népszerűbb otthon mint valaha.
Kibaszott jó jósok vagytok.
Miért nem lottóztok?

Untermensch4 2014.12.03. 22:53:04

@Robur: az oroszok nem omolhatnak össze. akkor esetleg a határon gyújtanának egy nagy gázfáklyát, európában meg az nagyon csúnya megzuhanást okozna.
süti beállítások módosítása