Adórendszer - A zárjegyekről pár szóban

2014.11.12. 13:51 :: Dörnyei József

Ez egy hiánypótló cikk a zárjegyekről. Zárjeggyel védve lehet forgalmazni több terméket Magyarországon. A mindennapokban fontos ezekből az alkohol és a dohány.

A zárjegy a termék vásárlásakor - ideális esetben - rajta van a terméken.

Az első fontos dolog, amit tudni kell az, hogy a vásárló feladata a zárjegy meglétének ellenőrzése. A törvény még azt is elvárná, hogy a zárjegy valódiságát is ellenőrizzük, de ezt szvsz. a jogrendszer nem tudja reálisan leverni a vásárlón, kivéve, ha rendszerellenség és mást nem találtak nála.

A második fontos dolog az, hogy a zárjegyet a termék elfogyasztásáig meg kell őrizni. Épségben nem lehetséges a megőrzés, mert a zárjegyet úgy kell felhelyezni a termékre, hogy nyitáskor el kelljen tépni. De az eltépett zárjegyet meg kell őrizni a elfogyasztás végéig.

A harmadik fontos dolog az, hogy a terméket nem szabad más tárolóba áthelyezni.

Ez a kettő szabály kisebb problémát jelent alkoholnál. A zárjegy csúnya, ezért sokan letépik a felbontás után. Ezt a szokást el kell hagyni, a zárjegy legyen rajta az üvegen még a szemétben is.

A dohánytermékeknél már több szépséghibája van a szabályoknak.

A cigarettát nem szabad cigarettatartóba átpakolni. Sokan használnak cigarettatartót, valahogy a kultúra része. Persze nem kell urizálni, lehet parasztosan is tartani a cigarettát - dobozban.

A szivarnál már teljesen más a helyzet, ott a humidor használata elengedhetetlen, enélkül a szivar kiszárad és nem lehet használni. Még a frissen vásárolt szivart is be kell tenni hetekre a humidorba, hogy elszívhatóvá váljék.

Na, most legyen okos a szivarozó. Szivart már nem lehet (legálisan) Magyarországon vásárolni, mert a Nemzeti Dohányboltokban nincsen, más meg nem árulhat. Tehát neten lehet csak rendelni.

A zárjegy rajta van a netes szivaron is. Jobb esetben szálanként. Ha szálanként van rajta, akkor használható a humidor.

Ha csak a dobozon van rajta egy zárjegy, akkor elvileg az egész dobozt kellene a humidorba beletenni, de az nem tesz jót a szivarnak, mert a nedves papírral mindenféle baj történhet, pl. penész v. elfolyósodás.

Aki szivarozni szeretne Magyarországon, kénytelen-kelletlen törvényt kell, hogy szegjen.

Tehát a humidort azt rejtegetni kell, mint régen a feketén levágott disznóságokat.

A csavart cigaretta is problémás. A hozzávaló dohány zacskóján ugyan rajta van a zárjegy, de ha megcsavarja a cigarettát a vásárló, azon már nem lesz rajta. A NAV már 1 szál cigarettáért is büntet, kivéve, ha éppen szívja már valaki. Tehát itt az a fontos, hogy a dohányt nem szabad kivenni a zacskóból és egyszerre csak 1 szálat lehet megcsavarni és azt az 1 szálat a csavarónak saját magának kell elszívnia azonnal. Másnak nem szabad cigarettát csavarni, idegennek különösen nem.

A büntetési tétel 30K/alkalom. A NAV az utóbbi 1 évben, kb. azóta, hogy a Fidesznyikek kapták meg a dohánykereskedelmet, folyamatosan ellenőrzi mindenféle trükkel a zárjegyek meglétét a vásárlóknál.

Ismeretlennek nem szabad adni semmiféle dohányárút és ismeretlen nem láthatja meg a humidort a nappali közepén, azt ilyenkor elzárva kell tartani.

NAV ellenőr bárki lehet, aki bejön a lakásba, akármilyen szerelő, akit nem ismerünk v. áruszállító, stb.

 

10 komment

Címkék: NAV Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr936890573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2014.11.12. 15:37:24

a zárjegy kivágva a szivarosdoboz zárjegynyi részével amire ragasztották már csak elfér a humidorban...?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.11.12. 15:51:47

@Untermensch4:
Elfér. Csak 30K-ba kerül, ha meglátja a NAV ellenőr...

Ez a cikk nem vicc, a blog egyik olvasóját megbírságolták ezért, valamint még egy ismerősöm ismerősét.

Mindketten ismeretlennek adtak 1 szál cigit és 30K-t kellett fizetni érte.

Asidotus 2014.11.12. 16:19:24

@Dörnyei József: elképzelni sem tudom, hogy lehet ezt 30 ezer Ft-tal megúszni. 8 napon túl gyógyuló sérülés okozása már bűncselekmény, azért lesittelik az embert.
De most tényleg van ilyen geci valaki, hogy ilyen munkát végezzen?

Jómagam egy motel recepciósa vagyok, azt mondták, hogy ha pl. előbb veszem el a pénzt egy doboz kóláért, mint ahogy beütném a kasszába, akkor megbüntetnek. Azt vajon hogy tudja bizonyítani az ellenőr, hogy a kasszába ütés utána történt?

Robur 2014.11.12. 19:45:22

@Dörnyei József:
Mi? Az utcán kért valaki cigit és megbírságolták ha nem volt rajta zárjegy?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.11.12. 20:27:18

@Robur:
Egészen pontosan ez történt mindkét esetben.

Robur 2014.11.12. 21:21:38

@Dörnyei József:
Ezt egyszerűen nem hiszem el. Ha hozzám valaki odajönne cigit kérni(Nem dohányzom) és utána megpróbálna megbírságolni úgy b@sznám orrba, hogy elájul. Ez valami sci-fi lehet.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.11.12. 22:02:50

@Robur:
Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak. Lesittelnek érte.

Robur 2014.11.12. 23:38:56

@Dörnyei József:
Találtam rá linket hát nem tudom. Lehet, hogy a NAV hazudik de lehet, hogy áll NAV ellenőrökről van szó(Lásd. hamis BKV ellenőrök). Arról nem is beszélve, hogy egy száll adóellenőr mit tehet. A helyszínen nem tarthat ott.
www.beol.hu/bekes/kozelet/koldusnak-alcazott-nav-osok-jarjak-gyulat-574727

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.11.13. 00:51:32

@Robur:
Köszi a linket, én ezt nem találtam meg.

A NAV azt állítja, hogy ők nem szabtak ki ilyen bírságot. A kérdés nyilván az, hogy ki mond igazat...

Untermensch4 2014.11.13. 15:17:55

@Dörnyei József: nálam a helyzet az hogy mindig a tetthelyen gyártom le a cigarettát és ehhez a zárjegyes tasakból veszem elő a dohányt. ha így megpróbálnak megbüntetni akkor abból lehet közfeladatot ellátó személy elleni erőszak. az biztos hogy a zárjegyet kivéve a műanyag zacskót bejuttatom az emésztőrendszerébe. szép jegyzőkönyv lesz...
süti beállítások módosítása