Politika - Bürokrácia csökkentésből lesz az 5%-os kiadáscsökkentés egy része

2014.10.16. 10:37 :: Dörnyei József

Kósa Lajos adta hírül a FIDESZ-től már megszokott formában, hogy a kiszivárogtatott 5%-os állami kiadáscsökkentés egy jó része a bürokrácia csökkentéséből fog származni.

Magyarország a teljes GDP 10,6%-át költi bürokráciára. Ennek az aránya EU átlagban 4%.

Magyarországon hagyomány a bürokrácia, nem a kommunisták találták fel, régen is így volt. Ha van egy állami vezetőnek egy kevésbé tehetséges rokona/ismerőse, akkor azonnal létrehoz a számára egy hivatalt. A hivatal költségeit az ország állja, hiszen vagy adókból vagy közvetlenül, de fizetni kell érte.

A 10,6% egy elborzasztó szám, az EÜ gyógyítás részére 3%-ot költünk (mármint az állam).

A célt elérni nem nagyon nehéz. A bürokráciát az állam tartja fenn, az állam elég könnyen le is tudja építeni. Elszántság kell persze hozzá, mert a bürokrácia ellenállást fog tanúsítani. Persze a FIDESZ már többször megmutatta, hogy az ellenállás hasztalan. :-) - Resistance is futile!

A másodlagos jelentése az intézkedésnek az, hogy a FIDESZ mostanra lett elégedett a foglalkoztatási helyzettel, tehát úgy gondolják, hogy munkaerőhiány léphet fel, ha nem lépnek valamit.

Erről már OV is nyilatkozott többször is az utóbbi hetekben.

Az 5% tervezett vágás komoly munkaerő leépítést fog jelenteni mind állami, mind céges oldalon. Sok 100K munkahely fog megszűnni. Természetesen nem egyszerre, hanem folyamatosan, ahogy haladnak előre.

Az előző ciklusban ennek pont az ellenkezője történt, az állam szándékosan írt elő egyre több kötelező céges munkahelyet. Például régebben évente olvasták le a közmű órákat, ma pedig 2-3 havonta. Ez rögtön 3-4-szerére emelte a leolvasók létszámát. Más területeken hasonlókat lépett a kormány.

A kormánynak rendelkezésre állnak olyan adatok is, amiket a nyilvánosság nem kap meg. A gazdaságban a foglalkoztatottság a statisztikák szerint is nőtt, de arról már kevés információ van, hogy küzdenek-e a cégek munkaerőhiánnyal és mi várható a következő pár évben.

A hír mindenesetre pozitív, reméljük, hogy sikerül a gyakorlatba is átültetni.

8 komment

Címkék: Politika Gazdaság Munkahely

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr696797907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoppos76 2014.10.16. 11:18:24

Furcsa helyzet lesz, hisz eddig pont az ellenkező irányba mentek. Kisebb lett ugyan a parlament, de beejtőernyőzték az emberkéiket a különböző hivatalokba, gondolom azok vitték magukkal a sleppjüket is.
Attól félek, hogy ha meg is lépik, elsősorban humán oldalon lesznek komoly vágások és alulfizetett kezdők lesznek mindenfele és akadozni fog az egész évekig. De ne legyen igazam.

Robur 2014.10.16. 12:11:43

Eddig az szivárgott ki, hogy az okmányirodák és kormányablakok számát fogják csökkenteni. Remek! Még több sorban állás még több anyázás még jobban megutált hivatalok. Gratulálok a fidesznek.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.10.16. 13:26:56

@Robur:
Meglátjuk.

A probléma nyilván ott van, hogy pont a teljesen felesleges embereket kellene leépíteni, de ezeknek van a legnagyobb hátszelük...

Untermensch4 2014.10.16. 19:44:40

@Dörnyei József: a "leépítés" kb azt fogja takarnii ami már néhány helyen látszik. az alkalmazottak egy részét kirúgják, apránként v egyben. a feleslegesen építendő papírhegyek maradnak, az erről "gondoskodó" jogszabályi káosz is. a hiányzó kapacitást pótolják közmunkásokkal. kiszervezés bürokrata-módra.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.10.16. 21:41:41

@Untermensch4:
Reméljük, nem így lesz. A leépítéshez nyilván le kellene építeni a teljesen felesleges feladatokat, amiket most a bürokrácia ellát.

Ezeket a feladatokat maga a bürokrácia hozta létre, hogy tovább nőhessen. :-)

Untermensch4 2014.10.17. 08:34:53

@Dörnyei József: "Reméljük, nem így lesz" van ahol már most is így van, megyei szintű feladatoknál a "tisztikar" közalkalmazott, nemecsekék közmunkások, a próbaverziót tesztelik (rövid távon működik is)... a "helyi vízfejek" sztem a közmunkásokkal biztosítják a saját túlélésüket. papíron csökkent a létszám, a közmunkások meg külön pályázati pénzből vannak fizetve, a statisztika szép. közben a rendszer a munkavállalók motiválatlansága miatt összeomlik. legkésőbb akkor amikor egy-egy helyről hirtelen sok közmunkás el tud helyezkedni rendes munkahelyre. eddig a közalkalmazottakat a viszonylagos stabilitás a helyükön tartotta, nem voltak nagy "népvándorlások", most már lehetnek.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.10.17. 19:27:04

@Untermensch4:
Ha az elvégzendő feladatok száma csökken, akkor kevesebb munkaerőre van szükség.

Tehát nem elsősorban leépítéseket kell végrehajtani, hanem bürokratika egyszerűsítéseket.

Már a cikkben is leírtam hogy eddig pont ennek az ellenkezője történt, politikai okokból. Magas volt a munkanélküliség.

Most irányváltás lesz és ha csak a FIDESZ előtti állapotokhoz térnek vissza, akkor is sok munkaerő szabadul fel.

Más kérdés, hogy ahol vannak közmunkások, ott nem jó a munkaerőpiac...

Untermensch4 2014.10.17. 23:18:25

@Dörnyei József: a bürokrácia az azt szülő jogalkotók önigazolása is és szükséges feltétele a "zavarosban" lopásnak. a fidesz előtti állapot is ez csak az elmúlt pár évben már olyat is el tudtak rontani amivel még a pénzbehajtást is megnehezítették.
süti beállítások módosítása