Világ - Kezd kicsúszni az Ebola fertőzés az ellenőrzés alól

2014.07.03. 20:55 :: Dörnyei József

Már írtam egy cikket a 2014-es Ebola fertőzésről, ami először a vírus történetében bekerült egy 2M, Budapest méretű városba is. A vírus terjedését egy ideig jól kezelték a helyi EÜ szervek, de most sajnos kezd kicsúszni az ellenőrzés alól.

A dolgok természete olyan, hogy egy ideig, egy bizonyos méretig lehet kezelni nagyon sok minden kellemetlen folyamatot, aztán, ha az túlnő a kezelhető méreten, akkor utána már nem lehet kezelni.

Az Ebola vírus most először kezdett gyors terjedésbe és kezdi megközelíteni azt a számot, ahol már a helyi erők kérdőjelesen tudják megfékezni a robbanásszerű terjedést.

A helyiek egy része kevéssé művelt és boszorkányságnak tartja az Ebola fertőzést, a rokonságot inkább a helyi boszorkányhoz vinné, a gyanús idegent pedig inkább agyonverné.

Több elkülönítő táborból kimenekítették a betegeket, velük együtt az összes fertőzöttet is. Amikor pedig ezekért jött a karhatalom, azokat is megtámadták.

Az Ebola ugyan a első fázisban kevéssé fertőző, de a késői fázisban már nagyon fertőző, elég a páciens közelében lenni vagy leülni arra az ágyra, ahol nemrégen feküdt, hozzáérni bármihez, amihez hozzáért vagy amivel kezelték.

Ha egy Ebola beteg kikerül az elkülönítőből, igen gyorsan át tudja adni mindenkinek a betegséget a környékén.

Jelenleg már vannak spontán és hivatalos határlezárások is, de szvsz. az EU-nak igen rövid időn belül össze kellene állítania egy karantén tervet, amivel le lehet zárni azonnali hatállyal egyes Afrikai államok teljes utasforgalmát.

Biztosra veszem, hogy ilyen terv nem létezik és nem is lenne könnyű megvalósítani, ezért lenne arra szükség, hogy ha az Ebola kicsúszik az ellenőrzés alól, akkor azonnal lépni lehessen.

Ha rajtam állna a döntés, akkor kidolgoznék egy vésztervet arra az esetre is, ha az EU-ba bekerül a fertőzés. Az EU nagyon sokkal jobban tudná kezelni a járványt, de mint mindennek, ennek is megvannak a határai. Az EU-t érdemes lenne Magyarország v. még kisebb részekre szétszedni ebben az esetben és a részek közötti mozgást teljesen lekorlátozni v. pl. csak a teherszállításokra korlátozni.

Ezzel a legtöbb rész járványmentes maradna és csak ott kellene a járványt kezelni, ahova betört. Ami meg nagyon sokkal könnyebb.

Esetleg az is felmerülhet, hogy most segítünk a szerencsétlen feketéken, amíg lehet. Talán ez sem lenne egy annyira rossz ötlet...

1 komment

Címkék: Egészségügy Világ EÜ rendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr736471419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.07.09. 15:50:29

Az ebola, egy repülőgép hajtóműjében megfagyott, afrikai menekülttel fog megérkezni, egyenesen London belvárosába.
süti beállítások módosítása