Politika - Hogyan lopnak pénzt legálisan a politikusok?

2014.07.02. 22:08 :: Dörnyei József

A politikusok, ha hagyják őket, lopnak a rájuk bízott pénzből. Most leírom a legelterjedtebb és legális módszereket, amivel lopni lehet.

A politikus kerít a költségvetésből 10Mrd-ot, amit el szeretne lopni. Könnyen nem megy, nem tudja csak úgy átutalni a bankszámlájára, mint a régi szép Posta Bankos időkben, ezért rafinált trükköt kell alkalmaznia.

A 10 Mrd-ot az állam elkölti valamilyen teljesen ellenőrizhetetlen dologra, pl. tanácsadásra vagy kommunikációra. Természetesen ennek csak akkor van értelme, ha a 10 Mrd-ot a politikus cége nyeri meg.

Emiatt irányított közbeszerzés történik, aminek a végén a feladatot a politikus cége nyeri meg. Ilyen módszer lehet olyan feltételek előírása, ami csak a politikus cégénél van meg. A jobb ennél olyan leszállítandó feladat előírása, amit nem lehet leszállítani 10 Mrd-ból. Ebben a második esetben csak a politikus cége fog jelentkezni, akinél nem fogják nagyon szigorúan számon kérni a feladat elvégzését. A legpofátlanabb módszer az, ha csak a politikus cégét hívják meg a versenytárgyalásra, valamint másik 4 céget, ahol a baráti vezetőség minimum 15 Mrd-os ajánlatokat nyújt be, ezért a politikus cége a "legolcsóbb" ajánlattal nyer.

Talán a leghíresebb ilyen politikus cég az *ltus Zrt. A politikus személye közismert.

Az utóbbi időben megint terjed ez a fajta lopás. Mivel igen könnyen le lehet bukni vele, ezért politikai szempontból helyesebb lenne, ha a "normál" módszert alkalmaznák, amikor egy-egy nagyobb projekt baráti kézbe kerülve a barát visszajuttat valamennyi pénzt. Ez a "normál" módszer kevéssé zavarja meg a választókat, főleg, ha nem is derül ki soha.

Persze akkor van probléma, ha a politikus valamiért nem képes a "normál" módszert alkalmazni, mert pl. nem ilyen pénzek felett dönt vagy nincsenek meg a kapcsolatai. Ilyenkor van a bukta, amire rámehet a politikus karrierje.

A privatizáció során elterjedt volt még az állami vagyon olcsó megszerzése. Sajnos ez végig megvolt a Magyar politikai életben, az *ltus Zrt. is érintve volt, nem meglepő módon. Korábban a tulajdonosa is ellopott, akkor még a saját zsebére egy nagy értékű balatoni ingatlant. Ma az állami földeket fenyegeti ez a veszély...

Természetesen az összes, felsorolt "legális" módszer csak addig legális, amíg az adott politikus pártja kormányozza az országot...

20 komment

Címkék: Politika Korrupció

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr516469011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2014.07.02. 23:45:57

Kezdő vagy te a politikusi lopások leírásában .
Majd tanulsz még...

kócsag 2014.07.03. 00:29:56

Ennél vannak kreatívabb módszerek is.
A magyar politikus kedvence a saját politikusi fizetésének és egyéb költségtérítéseinek a megszabása. Ha lehet, felhalmoz egy-két egyéb pozíciót, majd a családtagjait, például feleséget is több helyre betuszkolja. Már ott tartunk, hogy komolyabb erőlködés nélkül megvan egy olyan összeg havonta, amit a legtöbb ember soha nem tud elérni tisztességes módon elérni - és még korrupció, csalás szóba nem jött.

Az sem rossz módszer, hogy hoz egy olyan jogszabályt, amivel egy terméknek kialakul a feketepiaca. Onnan kezdve csak részesedést kell kérnie és a piac kiszolgálását a vállalkozó ismerőseire kell bízni. Úgy fog ömleni hozzá a pénz, mintha csapból folyna. Fizetni pedig fognak, mert egy szavazással lezárhatja a piacot vagy őrizetbe vetetheti a nem fizető vezéreket.
Így el lehet kerülni a kényes pályázatokat, közbeszerzéseket.

2014.07.03. 09:31:39

@kócsag: A költségtérítéses módszer elég keveset hoz a konyhára szerintem.
Itt milliárdokról van szó.
De semmi újat nem írt Dörnyei úr,csak olyat,amit eddig is mindenki tudott.
A gusztustalan az szokott lenni, ha kiírnak pályázatra valami munkát és úgy tesznek,mint ha más cégeknek lenne bármilyen esélyük is.És ellopnak egy rakás időt,pénzt és munkát a pályázatokkal.

salv 2014.07.03. 10:50:04

Ez az egyik kedvencem:

index.hu/belfold/2014/06/20/milliardos_mutyigyanu_a_tanteremfelujitasoknal/

Iskolafejlesztes, nemes cel, jo sok penzt forditanak ra, aminek a nagy reszet ugyes trukkokkel ellopjak.

EXO 2014.07.03. 16:25:54

Off topic ugyan de egy jó téma:
index.hu/belfold/2014/07/03/az_mszp_kiall_a_ciganyozo_pasztor_mellett/
A baloldal most megpróbálja kifogni a szelet a Jobbik vitorlájából. Viszont ez a lépés effektíve egy öngól, mivel a több éves antirasszizmus után a Jobbikos szavazók már nem fognak áttérni hozzájuk, a saját bázisukat viszont felháborítja.
Az MSZP-DK duó számára reális cél az lehetne ha a FIDESZ vagy az LMP szavazóit céloznák meg, viszont a Jobbik szavazóinak megszerzéséhez egy eléggé kétesélyes ideológiai hátraarc szükséges.
Ezt amúgy valószínűleg az motiválja, hogy félnek, hogy a Jobbik legyőzi őket, viszont valójában a saját esélyeiket rontják vele.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.07.03. 20:24:52

@EXO:
A Klikk (ami már nincsen) lépéseit nem lehet még követni sem. Egyelőre mindenki azt csinálja, amit csak akar, ami ütközetben biztos recept a vereségre.

bankvezér 2014.07.03. 20:34:59

@EXO:
A baloldaliak nagyobb része szintén utálja aromákat. Szóval ilyen szempontból rasszista, csak ezt nem nyíltan teszi.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.07.03. 22:49:17

@bankvezér:
Az emberek valójában a lumpenszocialistákat utálják, különösen a bűnözőket.

A cigányokat meg azért, mert sok köztük a lumpenszocialista + bűnöző

De nem minden cigány az, ezért a rasszizmus alapvetően téves hozzáállás.

bankvezér 2014.07.04. 00:50:17

@Dörnyei József:
Általában 100 romából csak 1-10 elfogadható a nem romák számára. Más kisebbségnél nincs ilyen rossz arány.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.07.04. 09:42:53

@bankvezér:
Ez országrész függő. Van, ahol tényleg ilyen rossz az arány, de nem mindenhol. Ismerek olyan települést, ahol a cigányok 100%-a nem lumpenszocialista.

bankvezér 2014.07.04. 09:54:52

@Dörnyei József:
"...ahol a cigányok 100%-a nem lumpenszocialista. "

Lumpen-fideszes romák is vannak.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.07.04. 14:50:44

@bankvezér:
Ahogy már sokszor leírtam, _minden_ mai parlamenti párt szocialista párt. Beleértve a FIDESZ-t is.

A lumpenszocialista jelző nem pártfüggő, egy társadalmi osztályt jelent.

salv 2014.07.04. 15:36:44

@Dörnyei József: "Ismerek olyan települést, ahol a cigányok 100%-a nem lumpenszocialista. "

Erre kivancsi lennek. Nem lakik ott cigany? Vagy egy lakik ott, es o rendes?

Tapasztalataim szerint igaz az a mondas, hogy ketfele ember van: az egyik meg nem talakozott kozvetlenul, a sajat karan a cigany "kulturaval"; a tobbi "rasszista".

Sokert nem adnam, ha minden politikus es cigany "fajvedo" szomszedjaba egy-egy kerites nelkuli, kutyafalkas nepes cigany csaladot koltoztetne valaki - csak hogy tudjak, hogy mirol beszelnek. Egy jelentos osszeggel magam is tamogatnek egy ilyen programot.

Nagyon hasznosnak talalnam tovabba azt, amit anno Morvai Krisztina vetett fel, hogy a kifinomult budai iskolakban minden osztalyban kotelezo legyen nehany cigany gyereket is felvenni (szinten a kutyafalkas nepes csaladokbol). Csak hogy megismerkedhessenek egymas kulturajaval.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.07.04. 17:01:59

@salv:
Lakik, de nem sok. Nyugat Magyarország, 2-3 cigány család, mind "rendes". Igaz, hogy 1-2 gyereket nevelnek családonként, többet nem tudnak ők sem.

bankvezér 2014.07.04. 17:13:41

@salv:
Tökéletes hozzászólás. Hozzá teszem, hogy Dörnyei úr kisebbség-sújtotta vidéken lakik, de azért itt elég álszent kommenteket ír. :)

bankvezér 2014.07.04. 17:16:56

@Dörnyei József:
"...2-3 cigány család, mind "rendes". Igaz, hogy 1-2 gyereket nevelnek családonként, többet nem tudnak ők sem. "
Mindjárt gondoltam, hogy Orbán Viktor családja nem tartozik közéjük. Orbán 5 purdét nevelt, ezért érthető, hogy lopott és most is lop, mint a szarka.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.07.04. 23:09:47

@bankvezér:
Részben igazad van, de a kisebbség Érden nagyon nagy százalékban "rendes". Lumpenszocialista ugyan van, de az nem helyi, hanem importált. A bűnözők meg itt elsősorban nem cigányok.

Az a pár család, aki szerepel a hírekben időnként nem reprezentatív az Érdi és környéki cigányságra.

A "rendes" cigányt azért nem látod, mert egész nap dolgozik.

bankvezér 2014.07.05. 08:00:53

@Dörnyei József:
Egy vak ember elmegy az orvos.
- Doktor úr, segítsen rajtam, mert én nem látok semmit. A szomszédom egy "rendes" cigány, de őt sem látom. Lehet, hogy vak vagyok?
Mire az orvos:
- Ugyan már... nem vagy te vak. A "rendes" cigányt azért nem látod, mert egész nap dolgozik.
:DDDD

salv 2014.07.05. 12:44:23

@Dörnyei József: Vannak rendes ciganyok, ez teny. En is ismerek nehanyat, van, amelyikben jobban megbiznek, mint a legtobb feherben. Az ilyeneket kene kiemelni, peldakepnek allitani a mediaban, tamogani, penzzel is stb. Itt van egy pelda, ezt az embert kene naponta mutatni a tv-ben, allami kituntetest, tamogatast adni neki stb.

index.hu/video/2013/05/15/a_kocsogmentesites_vedoburok/

bankvezér 2014.07.05. 17:03:54

@salv:
Helyette Orbán Viktor mutogatják. :(((
süti beállítások módosítása