Gazdaság - Államosítják a parkolási társaságokat

2014.06.30. 23:07 :: Dörnyei József

Államosítja a FIDESZ a parkolási társaságokat. Az üzenet a gazdasági szereplők felé szerencsére semleges. Várható volt a lépés, igazából hamarabb is lehetett rá számítani. Csak a piac kisebb a közüzemeknél és jóval kisebb a politikai jelentősége is.

A parkolási társaságok voltak az MSZP-SZDSZ koalíció aranybányái. Nem a legzsírosabb konc, de sokat érő konc.

Egy akkori parkoló társaság kb. így működött:

Beszedett 1Mrd parkolási pénzt egy évben.

Leköltségelt 1,2Mrd-ot, ezzel lett papíron 200M vesztesége.

Az önkormányzat még fizetett a cégnek 200M "bánatpénzt" a veszteségre.

Természetesen a valós költsége volt a 200M.

Így összességében 1Mrd/év nyeresége keletkezett off-shore számlákon, aminek egy része visszavándorolt a megfelelő zsebekbe, hogy senkinek ne "tűnjön fel", mennyire rossz bolt is ez az önkormányzatnak.

Most elvileg minden pénzt az önkormányzat kap, kivéve 10% működési költséget, amiből a rendszert üzemeltetik. Az önkormányzat mindenesetre nagyon jól jár. Főleg ha az MSZP-SZDSZ szabadrablással hasonlítjuk össze.

A piac számára semleges az üzenet, mert a kormány befoltozott egy korrupciós lyukat kicsit erőszakos eszközökkel. A nettó hatás kb. nulla.

Az önkormányzatok viszont nagyon jól járnak, mert komoly bevételhez jutnak, amiből lehet még több parkolót építeni, hogy legyen még több bevétel. :-)

5 komment

Címkék: Politika Gazdaság Közlekedés

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr596462613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2014.07.01. 06:17:46

a nettó hatás lehet "pozitív" ha választás vagy helyi fideszes p.mesteri botrány előtt látványosan csökkentik a parkolási díjat. lehet "negatív" ha elég sokan nehezményezik h a "parkolási szolgáltatás" a semmihez képest nem szolgáltatás hanem védelmi pénz szedés

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.07.01. 14:13:20

@Untermensch4:
Most a tendencia az, hogy vidéken is combos parkolási pénzeket kezdenek mindenhol beszedni.

300-400Ft/óra - olyan helyeken, amiket nem helyiek látogatnak és nem lehet megkerülni őket.

Siófok, Tihany, de pl. Kaposvár is.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2014.07.02. 08:08:39

Mindenki utálja a fizetőparkolást, de én szeretem. Előtte órákat keringtél, mert mindenki ott rohasztotta a kocsiját, ahol kedve tartotta.
Viszont olyan helyen is bevezetik, ahol volt szabad hely. Na ez baromság.

Untermensch4 2014.07.02. 08:40:55

@fofilozofus: ha valóban lenne igény a fizetőparkolásra akkor megjelennének a parkolóházak. de nem, mert a dolog csak pénzbehajtásról szól. nekem az nem tetszik hogy szolgáltatásnak hívják amikor a nemfizető helyhez képest semmi pluszt nem kapsz. ezt más esetben védelmi pénznek hívják mert a logikája az

bankvezér 2014.07.02. 09:21:00

@Untermensch4:
Csipak Péter tudna neked erről sokat mesélni. :))
süti beállítások módosítása