Politika - Az egyenlőtlenséggel már nem lehet hülyíteni a népet a gazdag országokban

2014.04.04. 14:10 :: Dörnyei József

A vörösök (szocialisták és kommunisták) egyik legnagyobb fegyvere volt mindig is a társadalmi egyenlőtlenség állandó felemlegetése. Még különböző mérőszámokat is kitaláltak rá.

Természetesen jó vörös módra mindig csak a "kapok" oldalát emlegetik fel az egyenlőtlenségnek, tehát a polgár jövedelmét, az adok oldalon - a polgár által elvégzett munka - már egyáltalán nem bánják az egyenlőtlenséget, hiszen az összes támogatójuk egy lusta vörös disznó, aki dolgozni ugye nem szeret, de a más ember által megtermelt javakat szívesen használná...

A gazdag országokban az egyenlőtlenséggel az utóbbi évtizedben egyre kevésbé lehet a népet hülyíteni.

Ennek az az oka, hogy a gazdag országokban minden dolgozó egy jó életszinvonalon él. A legtöbb polgárnak a legkisebb problémája az életben az egyenlőtlenség. Helyette jó dolgozóként legjobban a munkanélküliség aggasztja - ami pontosan így helyes.

Az átlag Német polgár havi pont €2000 nettót keres (2014), az átlag család havi €4000 nettót. Minden kb. a 2/3-ba kerül, mint Magyarországon, kivéve fodrász és takarítónő. Ebből a jövedelemből simán megengedhet magának egy családi 5-ös BMW-t, egy nagy lakást, évente egy drága nyaralást, egy drágább hobbit stb., stb.

Egy gazdag polgár életminősége nem kiemelkedően jobb, mint az átlag Német polgáré. Egy Bentley nem sokkal jobb, mint egy 5-ös BMW (ha egyáltalán jobb...), a gazdag polgárnak nincsen ideje több, mint egy drága nyaralásra és nem tud elmenni olyan helyre, ahova az átlag polgár ne tudna elmenni. A gazdag szállodai szobája lehet, hogy 3-szor akkora, mint az átlag polgáré, de a szálloda ugyanaz.

A gazdag polgár meg tud vásárolni felesleges luxus cikkeket, de ezek nem adnak semmit az életminőséghez. Pl. jól mutat a kitömött jegesmedve a nappali sarkában, de ha nem lenne ott, akkor sem hiányozna senkinek.

Életminőségben még megközelítően sincsen akkora különbség átlag polgár és gazdag polgár között, mint vagyoni helyzetben.

Az átlag polgár elégedett a saját anyagi helyzetével és azt látja, hogy a gazdag sem él sokkal jobban, mint ő, emiatt aztán az irigység szintje elenyésző.

Sajnos Magyarország nem tartozik bele ebbe az elit klubba és nem is fog beletartozni, amíg vörösök kormányozzák.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr485913916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2014.04.04. 19:33:19

Érdekes dolog ez, hogy hol van az a határ ahol még van a sok pénznek értelme? Saját helikopter, saját yacht, saját sziget? Egyébként sokan a gazdagok közül lehet, hogy azért állnak rá a cuccra mert nem tudnak a pénzükkel mit kezdeni?

Untermensch4 2014.04.04. 20:51:16

@Robur: azért a nyugati világban van az a kulturált nagyon gazdag réteg aki elkezdi szociális kezdeményezések támogatására költeni az értelmes luxus szintű életszínvonalhoz szükségest meghaladó vagyonukat. más kérdés hogy hasonlót műveletlen sznob arab olajországi újgazdagok is produkáltak iszlám vallási-karitatív szervezeteken keresztül

2014.04.04. 21:34:09

A gazdag polgár meg tud vásárolni felesleges luxus cikkeket, de ezek nem adnak semmit az életminőséghez. Pl. jól mutat a kitömött jegesmedve a nappali sarkában, de ha nem lenne ott, akkor sem hiányozna senkinek.
Válasz erre;

De ha attól sokkal jobb a közérzete, akkor miért ne?

Egyébként pedig hogy Mo mennyire nem tartozik ebbe a klubba, arról az itteni átlag polgár tudna a legtöbbet mesélni.
Az viszont komolyan érdekelne, hogy miért nem tartozunk mi is ebbe az elit klubba, annak ellenére, hogy már vagy 100 éve oda szeretnénk tartozni?

2014.04.04. 21:37:28

@Robur: Ha beleszületett, akkor általában hidegen hagyja a pénz mennyisége.
Ha úgy kapaszkodott fel, akkor betegesen költekezik.
Amúgy a költekezésbe is bele lehet fáradni.:)

Asidotus 2014.04.04. 23:55:14

Te tényleg azt hiszed, hogy aki kétszer (ötször, tízszer) annyit keres, az tényleg kétszer (ötször, tízszer) annyit dolgozik, annyi hasznot hajt?

bankvezér 2014.04.05. 22:10:51

@Nűnű:
Egy jó rabszolgahajcsárnak jogosan magasabb a jövedelme. :))

Arnold889 2014.04.06. 17:10:28

Nyugat-Európában valóban valahogy így néz ki a dolog, ahogy leírtad, pláne a skandináv országokban, de én úgy látom az USA-ban már nem ilyen egyszerű a helyzet. Ott lassan egy nagyon szűk társadalmi réteg kezében összpontosul minden. Az is hatalmas probléma, hogy túl nagyon mértékben meghatározó, hogy hova születik valaki. Ez ellen csak jó közoktatással lehet tenni, abba kéne mindenütt nyomni a pénzt és tudástőkét, akár a felső réteg kárára is, én így látom.

Egy jó dokumentumfilm a témáról: youtu.be/6niWzomA_So

Arnold889 2014.04.06. 17:17:47

@Nűnű: Időben vagy hatékonyságban? Nagyon nem mindegy! Sok esetben egy jól megfizetett vezetőt másik 10 sem tudja helyettesíteni. Azon persze érdemes elgondolkodni, hogy vajon miért van a felső-vezetők fizetése történelmi csúcson az átlagfizetésekhez képest. (Megint csak az USA-ról beszélek, de lehet, hogy máshol is így van.) Szerintem ezt is ugyan úgy mint bármi mást a kereset/kínálat határozza meg, több olyan emberre lenne szükség, akik ilyen feladatokat is el tudnak látni.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.07. 10:26:58

@Robur:
Kb. itt. A gazdag azonban nem azért lett gazdag, mert szórja a pénzét. Ha kell, akkor vesz helit, ha nem kell, csak évente 4-szer, akkor 4-szer bérel. Ugyanez a jettel.

Aki szórja a pénzét, az az újgazdag, akiből jellemzően gyorsan újszegény is lesz, pl. filmszátrok, sportolók, stb.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.07. 10:28:10

@Untermensch4:
Van ilyen is, de általában ezt is az újgazdagok teszik. Az "old money" már régen rájött, hogy a polgárokon munkahellyel lehet segíteni és nem alamizsnával.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.07. 10:29:58

@Diorella Queen:
Ahhoz, hogy bekerüljön Magyarország az elitbe, kapitalizmust kellene megvalósítani.

Az általam indított NKP - Nemzeti Kapitalista Párt összesen 20!!! támogatót kapott.

Amíg álmodik az ország a bekerülésről és nem hajlandó tenni is érte, addig marad a szegény/nagyon szegény szinten.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.07. 10:32:58

@Nűnű:
Azt hiszem, hogy kb. 5-10-szer több értéket hoz létre a cégnek.
De a piacgazdaságban nem ez számít elsősorban, hanem a munkaerő ára. Ami persze nagyon hosszú távon kiegyenlítődik a tényleges haszonnal, de ez jelenértéken nem igazán látszik.

Szóval bonyolult, de kb. tényleg 8-10-szer több értéket hoz létre az, aki 8-10-szer többet keres.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.07. 10:36:24

@bankvezér:
Van, ahol arra is van szükség. De egy rabszolgahajcsár ugyanakkora kárt is tud okozni, ha kiszakítják a környezetéből.

Pl. egy sweetshop managert kineveznek IT projekt managerré.
Ismerek olyat, ahol már a 4. tanácsadót fogyasztotta el és ma már dőlni látszik a projekt, mert már a teljes EU-ból nem kap még egy tanácsadót. 4 tanácsadó jó eséllyel ismeri az összes többit, mondjuk van összesen 30-50. Ha 4-et kirúgott, akkor nem kap már többet akármennyi pénzért...

Tanácsadó nélkül meg vége van, mint a botnak, mert nincsen 3-5 éve, hogy egy saját embert betanítson.

bankvezér 2014.04.07. 11:20:31

@Dörnyei József:
"Ismerek olyat, ahol már a 4. tanácsadót fogyasztotta el és ma már dőlni látszik a projekt,..."

De mi az oka, hogy már a 4. dőlt ki? Nyilván a projekt rossz...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.07. 21:56:29

@bankvezér:
A project az egy project. A PM egy Indiából importált rabszolgahajcsár.
Megteheted, hogy így kezelsz egy tanácsadót, csak el fog menni a projektről és rövid időn belül nem lesz embered, mert tanácsadóból az EU-ban szerencsés esetben van 30-50, ebből szabad 1-2. Ha elmegy 4, akkor jó eséllyel nem kapsz már senkit sem.

És egy tanácsadót nem tudsz 100 segédmunkással pótolni, de még 20 Indiai programozóval sem.

bankvezér 2014.04.08. 20:08:00

@Dörnyei József:
Ez amit említesz, egy egészen konkrét eset lehet. Nyilvánvalóan úgy van, ahogy írod.
süti beállítások módosítása