Gazdaság - Kevés hitel kellett valódi beruházásokra

2014.03.20. 09:05 :: Dörnyei József

85 Mrd forint 2,5%-os hitelt vettek fel az NHP 2 szigorított keretén belül a vállalkozások. Az NHP 1 megengedőbb keretét teljesen felhasználták (kb. 700 Mrd).

Az NHP 2 azért szigorított, mert csak beruházásra kapnak hitelt és csak kis és középvállalatok. A 2,5% gyakorlatilag annyira alacsony kamat, hogy bármelyik nyereséges vállalkozás ki tudja termelni.

Az a tény, hogy csak 85 Mrd fogyott el, kettő fontos következtetést jelent.

Az első az, hogy az MNB valóban tudja finanszírozni a kis és középvállalatokat, mert a teljes hitelkerete 500Mrd, amit megnövelhet igény és lehetőség esetén 2000Mrd-ra. Tehát bőven van pénz, mindenkinek jut, aki beruházni akar. Ez egy nagyon jó hír.

A második következtetés az, hogy a Magyar KKV szektor nem tud mibe beruházni. Nem bővülnek a piacaik, ezért nincsen szükség több beruházásra. Ez egy rossz hír. A mindenkori kormányok a KKV szektortól várná el a munkahely teremtést, de ez úgy látszik, hogy nem jön el. A KKV szektor lehetőségei limitáltak és még akkor sem tudnak nőni, ha nagyon olcsó forrásokkal támogatja őket az MNB.

A növekedés valódi motorja ugyanis a nagyvállalatok, a multik. A KKV szektor akkor tud nőni, ha van multi, akinek be tud szállítani vagy van multi, ami megfizeti a dolgozóit és ezek a dolgozók megveszik a KKV szektor termékeit.

Magyarországról az utóbbi 4 évben rengeteg multit kiűztek vagy megszorongattak, ezeknek a (volt) dolgozói vagy elmenekültek az országból vagy szerény anyagi körülmények között élnek. Emiatt a KKV szektor erősen leépült.

A Magyar gazdaság előtt igen rögös út áll, nagyon nehéz lesz felfelé menni. A 1%/év GDP növekedés sajnos maradni fog előre láthatóan. Változást az hozna, ha sok multi települne be az országba, esetleg nőné ki magát. Erre azonban kevés az esély sajnos.

6 komment

Címkék: MNB Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr725869199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2014.03.20. 18:16:13

Kiegészíteném a fentieket azzal, hogy a vállalkozói kedvet is megölték. Részben a kiszámíthatatlan törvényekkel ill. a gazdaságba történő állandó belenyúlkálással, másrészt. a sötét kádári mentalitás felébresztésével, miszerint majd az államatyuska gondoskodik rólunk nekünk nem kell semmit csinálni. Múltkor olvastam egy cikket a startupokról egy tudományos forumon: sg.hu/cikkek/103623/a-startup-nem-az-otletrol-hanem-a-csapatrol-szol
Csak a lényeget emelném ki:
"Magyarországon 100-ból 96 fiatal nem tervezi, hogy valaha saját vállalkozást indít, és ha ez a szám a következő években drasztikusan nem változik, akkor a nagy ellátó rendszerek fenntarthatatlanná válnak."

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.03.20. 21:01:35

@Robur:
Egyetértek. Sulykolják az emberek fejébe, hogy a vállalkozó gonosz ember. Ki akarna gonosz ember lenni? A félkegyelmű/vörös politikusoknak az már nem esik le, hogy a vállalkozók nélkül az alkalmazottaknak nincsen munkája...

Charybdis 2014.03.21. 12:07:05

De miért ne lehetne a növekedés motorja egy kkv? Vannak magyar példák, amikor a semmiből hoztak létre céget, és felvettek sok munkavállalót, nyereségesek, új értéket állítanak elő. Nem csak szolgáltatás, hanem termelés terén is, tehát kézzel fogható terméket gyártanak.

Egy multi biztos olcsóbban tud termelni, de nem minden az ár. A vevő kifizet magasabb árat is, ha kap érte valami egyedit/minőségit/extrát. Tehát ha egy kkv nem is tud versenyezni árban, attól még lehet életképes.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.03.21. 15:45:37

@Charybdis:
A KKV többsége nem képes exportálni, ami meg tud, az multi. A 85 Mrd-os felvett hitelállomány jelenti azt, hogy a KKV szektor milyen szinten behatárolt lehetőséget jelent.

salv 2014.03.21. 16:02:27

Erdemes osszevetni az NHP1 lefutasat es az MNB kethetes betet allomanyanak alakulasat. Gyakorlatilag az osszes hitel a kethetes betetben csapodott ki.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.03.21. 16:10:07

@salv:
Az NHP1 gyakorlatilag hitelcsere volt, alig valamit javított a beruházásokon. Az NHP2 valódi beruházásokat finanszírozott, mind a 85Mrd értékben. Ami nagyon kevés.
süti beállítások módosítása