Kína - Lassul a növekedés üteme

2014.03.17. 20:56 :: Dörnyei József

Kínában folytatódik a növekedés ütemének a lassulása. Vannak jó és rossz jelek is a gazdaságból.

A növekedés üteme 7.7%-ra mérséklődött és ezt a szintet gondolják tarthatónak hivatalosan a vezetők. Ez a szint már jó ideje meghaladja a 6%-os elvi szintet, amit Kína nemzeti-kapitalista gazdaságpolitikája hozhatna. Régebben azért volt tartható a gyorsabb növekedés, mert Kína szegény volt. Mára Kína már nem szegény, ezért a növekedésnek be kellett volna állni a 6%-os szintre.

Az, hogy még mindig 7,7%-os a növekedés, amiatt van, hogy a jegybank tömi pénzzel a gazdaságot. Ez arra valóban jó volt, hogy tartósan 6% fölé tudták vinni a GDP növekedést, de hitelt lufit fújt fel vele a jegybank, ami akár ki is durranhat. Ez a rossz hír.

A jó hír az, hogy a miniszterelnök bejelentette, hogy a menthetetlennek gondolt állami és önkormányzati cégeket engedik bedőlni. Ennek dupla jó hatása van. Első körben rengeteg rossz hitel leíródik, ezzel tisztul a hitelállomány. Második körben a cégek feladatait hatékonyabb, nem állami cégek látják el. Ezeket a cégeket fel kell állítani és el kell indítani, ami mind nyomni fogja a GDP-t. Az állami cég leáll és ezzel felszabadul egy csomó munkaerő ott, ahol kevés van belőle.

Kínának még mindig elképesztő mennyiségű elkölthető pénze van, amit el is költ, ugyanis a környezetszennyezés budi a fejükre borult. Emiatt most komoly pénzeket kell kiadniuk arra, hogy csökkenjen első körben a nagyvárosi légszennyezettség. Ez a hatalmas beruházás pörgeti még nagyon hosszú ideig a gazdaságot.

A fegyverkezésre is kezdenek több pénzt költeni, ami pedig a különböző high-tech iparágakat pörgeti meg.

A lufit sajnos még mindig fújják és ez nem egy jó dolog. Remélem, képesek lesznek leállni vele és elfogadni egy alacsonyabb, 6%-os növekedést. Sajnos a lufi, mint minden lufi, előbb-utóbb szét fog durranni és abban az évben elvisz a gazdaságból egy becsült 3-4%-os növekedést. Nyilván minél előbb abbahagyják a lufifújást, annál kevesebbet.

Összességében az látszik, hogy Kína nem jól kezeli a minőségi váltást. Sajnos vereségként értékeli a vezetés, ha lassul a GDP növekedés üteme, pedig látniuk kellene, hogy bármi 6% felett folyamatosan társadalmi feszültséget indukál, ami nem jó. A 6% tartható és megfelelően gyors is. Nem kellene nyomni a 7,7%-ot csak azért, hogy aztán jöjjön az első nagy Kínai gazdasági válság.

Meglátjuk, hogy mi lesz. Még nem késő leállni a hülyeséggel.

8 komment

Címkék: Kína Világgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr685859946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2014.03.18. 00:54:33

Kínáról az elmúlt 10 évben mindig megjósolták hogy pár éven belül összedől, aztán ezek a jóslatok sose jönnek be. Nem zárom ki hogy bekövetkezhet, de ez egy gyakorlati megfigyelés.

EXO 2014.03.18. 01:01:28

A másik dolog, hogy a Kínai növekedést szerintem fenn foglya tartani, hogy Kína óriási erőfeszítéseket tesz az oktatás és a kutatás fejlesztés felhozására, hogy gagyi gyárból technikai központtá váljon:
www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/files/2013/02/RD-competitors.jpg
Kína GDP arányos K+F költségvetés néhány éven belül túlhaladhatja az USA-ét plusz egyéb fejlett országokét.

vadkelet 2014.03.18. 03:53:54

Kinaval kapcsolatban barmilyen szmaot elhinni? :O

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.03.18. 08:02:48

@EXO:
A jelenlegi lufi szintet még Kína sem tudja tartósan fenntartani. De lehet, hogy lépnek a helyes irányba. Eddig nagyon okosan irányították az országukat, ez az első nagyon komolynak látszó hiba, amit elkövetnek.

Most van azonban előttük egy kötelező gazdasági váltás, a mennyiségről át kell állni a minőségre és ez nem egyszerű.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.03.18. 08:04:25

@EXO:
Ez látszik, egyetértek vele. Most a probléma a lufival van. Be kell látni, hogy ami nem megy, azt nem kell erőltetni.

Persze Kínának sok pénze van és ilyenkor mindig ott a kísértés, hogy pénzt öntsenek a gazdaságba, mert van.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.03.18. 08:05:11

@vadkelet:
Igaz, nem csak a Kínai adatokat nézem, hanem pl. a nyersanyag kereslet alakulását is a régióban.

Robur 2014.03.18. 10:03:56

Kérdés mi van ha a válság továbbgyűrűzik? Ott vannak például a kínai szellemvárosok. Állítólag nagyobb ott a lufi mint 2008 előtt volt Amerikában. Ha az bedől nagy gáz lesz. Plusz itt van az ukrán-orosz válság. Az oroszok szinte biztos recesszióba kerülnek. Én félek tőle, hogy egy újabb világgazdasági válság küszöbén vagyunk.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.03.18. 10:37:28

Robur:
Ha a Kínai lufi kipukkad, akkor abban az évben belassul a növekedésük egy EU szintre. Az Oroszokat én nem féltem, eddig is az energiából és a nyersanyagokból éltek, ezentúl is ebből fognak.
süti beállítások módosítása