Befektetés - A brókercégnél befektetett pénz biztonsága

2014.01.08. 11:22 :: Dörnyei József

Sok emberben felmerül a kérdés, hogy mennyire van biztonságban a brókercégnél befektetett pénzünk. Ez a cikk erre ad választ.

1.      Az első kritérium az, hogy „valódi brókercégről” van-e szó egyáltalán?!

Magyarországon minden brókercégnek rendelkeznie kell MNB által kiadott engedéllyel. Amelyik nem rendelkezik ilyennel, az nem végezhet brókeri (pénzeszköz-kezelési tevékenységet) tevékenységet.

A gyakorlatban az a "bróker" cég, amelyik nem rendelkezik MNB engedéllyel, jellemzően „szürke zónában mozgó emberek” tulajdonában van. Ami azt jelentheti, hogy a céget arra hozták létre, hogy lenyúlják a befektetők pénzét. Sajnos több ilyen eset is előfordult a közel múltban pl. C*VIS Brókerház.

Első lépésként javasoljuk - a befektetési számla nyitása előtt -, hogy ellenőrizzük, milyen MNB engedéllyel rendelkezik a kiszemelt bróker cég.

Az ellenőrzést az MNB honlapján itt tehetjük meg.

(http://felugyelet.mnb.hu/bal_menu/piaci_szereplok/kereso/kereses )

2.      Milyen biztonságot jelent a MNB engedély?

Amelyik brókercéget ellenőriz az MNB, ott naponta, hetente, havonta, negyévente, etc. jelentést ad le a cég és rövid időn belül az MNB észleli a rossz gazdálkodást, és megteszi a megfelelő jogi lépéseket (felfüggesztés, egyéb jogi lépések). Éppen ezért a pénz „lenyúlására” vagy „eljátszására” kevés esély van és az utóbbi 10 évben nem fordult elő.

3.      De hol is van a gyakorlatban a befektetési számlán tárolt pénz és részvény?

A bróker cég nem bank, azaz banki szolgáltatásokat nem nyújthat!

A pénz fizikailag nem a brókercégnél található, hanem egy gyűjtő bankszámlán, aminek a tulajdonosa a befektetési vállalkozás, és ennek az analitikus nyilvántartását végzi a bróker cég.

Az ügyfél itt pontosan azt a kockázatot viseli, mintha magánúton nyitott volna egy bankszámlát az adott banknál. Vonatkozik rá a betétbiztosítás, tehát ha a bank csődbe megy, akkor a mindenkori betétbiztosítási határig kárpótolja a BEVA (Értékpapírok esetében hozzávetőleg 100.000 USD-ig), a készpénz esetében pedig a betétbiztosítási biztosítás.

A brókercégnek itt nincsen szerepe, ha a bank csődbe megy, akkor normál eljárás szerint megy a kártalanítás, ha a brókercég megy csődbe, akkor pedig az ügyfél megkapja a banktól a pénzét, mivel az ügyfél nevén van a bankszámla.

A megvásárolt részvény vagy értékpapír nemzetközi elszámolóházakon, brókercégeken keresztül az ügyfél nevére kerülnek. Jogilag az ügyfél tulajdonában vannak és nem a brókercég tulajdonában. Ezek emiatt még nagyobb biztonságban vannak, mint a pénz, az ügyfél mindenképpen a részvényeinek, értékpapírjainak a jogi tulajdonosa marad, akármi is történik.

Összefoglalva, amennyiben MNB engedélyes brókercégnél helyezzük el a pénzünket, gyakorlatilag biztonságban tudhatjuk. Természetesen rossz befektetési döntéseket hozhatunk, amivel elveszíthetjük a pénzünket, de ellopni a pénzt nem fogják, ebben biztosak lehetünk.

Azt javasoljuk a Kedves Olvasónak, hogy csak engedéllyel rendelkező cégnél fektessen be!

Ez ad biztosítékot a korrekt kereskedésre, és gond esetén bármilyen jogorvoslati lépésre!

A cikk Szücs Andrással készült interview alapján készült.

Szücs András a Strategon Értékpapír Zrt. igazgatósági tagja és többségi tulajdonosa.

Elérhetőségek:

szucs.andras@strategon .hu

www.strategon.hu

Kérdés esetén keressék bizalommal!

4 komment

Címkék: MNB Gazdaság Biztonság Befektetés Bankrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr915744541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Charybdis 2014.01.08. 13:33:38

100 000 USD az honnan jött ki? Én úgy tudom, hogy a brókercégek a BEVA alá tartoznak, az pedig 20 000 EURÓ összegig kártalanít. Az OBA az más, az csak bankbetétre vonatkozik, és ott meg 100 000 EURÓ a kártalanítás határa. Amúgy nem olyan sok az a 20000 euró.

Asidotus 2014.01.09. 13:06:34

Azt kéne elérni, hogy amikor ma valaki pénzt vesz át valakitől, azzal az ígérettel, hogy majd pénzt ad vissza, akkor szülessen egy olyan papír, ami arról szól, hogy:
1. Átvett X Forintot (pontos összeg)
2. Megadott határidőre (pontos dátum) visszaad Y forintot (pontos összeg)
Ha nem teljesül, akkor a pénzt átvevő saját személyes vagyonával, és büntetőjogi felelősségével felel (a hatályos törvények szerint mennyi Ft pénzbírságért mennyit kell ülni).
És nincs olyan, hogy majd valamennyit visszaadok.
Enélkül soha nem lesz rend.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.01.09. 14:32:04

@Charybdis:
Kettő biztosítás is van a brókercégnél elhelyezett értékpapírokra, az egyik a BEVA, a másik nem tudom pontosan micsoda, de van.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.01.09. 14:35:32

@Nűnű:
A szándékosan az ügyfelek pénzére hajtó cégeket hajléktalanok nevére jegyzik be.
Pistát akár le is ültethetik a csalásért 15 évre, az aláírásért legfeljebb pár üveg pálinkát kapott...

Mindenesetre ezzel a befektető még nem lett jobb helyzetben.

A megoldás már létezik, ez az MNB felügyelet. Amit el kell érni az az, hogy a féleszű befektető is tudja, a pénz utalása előtt az MNB felügyelet meglétét ellenőrizni kell.

Az MNB által felügyelt cégek körében az utóbbi 10 évben nem fordult elő, hogy meglopták volna a befektetőt.
süti beállítások módosítása