Kína - Rovert küldtek a holdra - bányászható anyagokat keresnek

2013.12.16. 11:53 :: Dörnyei József

Miközben a US jelenlegi kormánya még egy használható web oldalt sem képes összerakni, az EU meg azzal van elfoglalva, hogy hogyan tudnák a cigányokat Kelet-Európában tartani, Kína egy olyan rovert küldött sikeresen a holdra, ami fel tudja mérni, hogy milyen értékes bányászható anyagok vannak ott.

Utoljára 1976-ban járt a holdon egy Orosz szonda, a Luna 24, azóta senki sem küldött oda fel semmit. Ennek már 37 éve...

A Kínaiak nagyon helyesen a holdban látják a fantáziát, mert a hold ez első égitest, ahol reálisan össze lehetne rakni egy kolóniát. Minden más bolygó nagyon messze van.

Egy holdkolóniának is jobbára önellátónak kell lennie, ezért a rover most használható, kibányászható anyagokat keres. Az eddigi szondák fél évszázados technológiai szintet képviseltek és gyakorlatilag csak a felszínről tudtak információt beszerezni.

A most felküldött Kínai szonda legfőbb célja az, hogy feltárjon kibányászható anyagokat. Ennek a célja most még biztosan nem a földi export, hanem csak egy kolónia felépítéséhez szükséges anyagok helyben történő bányászása.

Ennek érdekében felszerelték mindenféle műszerekkel, amik belátnak a felszín alá. Van rajta egy GPR - ground penetrating radar, ami 30 - néhány száz méter mélységben látja a talaj összetételét. Van rajta talajminta elemző egység is.

Vannak egyéb küldetések is, pl. a leszálló egységben vannak távcsövek is. Mindenesetre a fő feladat a talajelemzés lesz.

Sokan úgy gondolták régen, hogy vagy a US vagy az EU fogja felhúzni az első holdkolóniát, de nem így lesz. Kína teszi ezt meg és ezzel valószínűleg behozhatatlan előnyre tesz szert az űrkutatásban.

A US meg az EU meg még akkor is a szocializmus generálta hazai problémákkal lesz majd elfoglalva...

Szólj hozzá!

Címkék: Tudomány Kína

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr465694895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása