Devizahitelesek - Kúria döntés - a devizahiteles felel az árfolyamváltozásért (Korrigált)

2013.12.16. 14:09 :: Dörnyei József

A devizahitelesek felelnek az árfolyamváltozás miatt felmerülő költségekért, jellemzően veszteségért. Ez a kúria - a legfelsőbb bíróság döntése.

A kúria döntése várható volt. A devizahitelesek devizahitelt vettek fel, amit devizában kell nekik törleszteni vagy annak megfelelő értékű forintban. Ez a napnál is világosabb, most el is dőlt.

A kúria fontos döntése még, hogy abban az esetben, ha egy szerződés részben érvénytelen, akkor ebben az esetben a létező szerződést módosítani kell, megszüntetni csak akkor lehet, ha módosítani nem lehet. Ennek azért van jelentősége, mert ezzel a formai hibás szerződésnél nem lehet a teljes szerződést, vele a legnagyobb kárt okozó árfolyamváltozást megszüntetni. Csak a jóval kisebb összeget jelentő egyéb dolgot, például közép árfolyamosítani lehet a kérdéses szerződést vagy a díjakat lehet az eredeti díjakra mérsékelni.

A kúria nem döntött az egyoldalú szerződésmódosítás kérdésében, ezért az ilyen hitelszerződéseket lehetősége van az egyes bíróságoknak változtatni/érvényteleníteni szerződésszegés esetén.

A nagy tömegek számára azonban bevágódott az ajtó, csak az árfolyamváltozás miatt már nem lehet pert indítani.

A tömeges perek elmaradnak, ami egy jó hír mindenkinek. A bankrendszer nem omlik össze, az igazságszolgáltatás nem terhelődik túl.

A kormány még elvileg segíthet a devizahiteleseknek, de szvsz. a már meglevő segítségen kívül - árfolyamgát - nem lesz több segítség.

A forint árfolyama egyre jobban gyengül el, ami azt jelenti, hogy érdemes inkább gyorsítani, mint lassítani a devizahitelek törlesztését, esetleg akár a forintosításon is el lehet gondolkodni. Persze ki is lehet várni, hátha segít még többet a kormány. De mivel a választások utánra tolta el a dolgot, amikor már nem kell senkit lefizetni, erre én nem sok esélyt látok...

2 komment

Címkék: Devizahitelesek

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr345695108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2013.12.16. 21:15:31

Pedig ezt a devizahitel problémát megkellene oldani valahogy és nem szívni emiatt még 10 év múlva is

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.17. 10:30:11

@Robur:
Az árfolyamgát megmenti a menthetö devizahiteleseket, a menthetetlenek számára pedig elöbb-utóbb lesz magáncsöd törvény. Legalábbis remélem.

Az évek pedig telnek és a devizahitelek is lassan elkopnak, ahogy minden más az életben.
süti beállítások módosítása