Kína - Stabilizálódik a gazdaság

2013.09.09. 10:26 :: Dörnyei József

A Kínai gazdaság stabilizálódik 7,5%-os GDP növekedésre.

Az infláció már nem csökken, hanem egy kicsit nőtt Augusztusban, ami azt jelzi, hogy a gazdaság újra erősebben nő.

A külkereskedelmi egyenleg újra pozitív lett, méghozzá a válság óta megszokott sávban mozog.

Ezek az adatok azt jelzik, hogy a kormányzati intézkedések és a világgazdasági helyzet hatására Kínának 7,5%-on sikerült tartania a gazdasági növekedést.

Ez jóval kevesebb, mint amit megszokhattunk az utóbbi évtizedekben, de még mindig több, mint egy ideálisan vezetett fejlett kapitalista piacgazdaságban realizálható 6%-os GDP növekedés.

A személyes véleményem az, hogy Kínában pár éven belül 6% alá fog csökkenni a GDP növekedés, de hogy ez mikor következik be, nem tudom.

A banki reformok egyelőre működnek, a szabályokból adódó piaci anomáliákat lassan elnövi a gazdaság. A bankrendszeren azért még bőven van mit javítani, elsősorban a "Hitelképesség" mérését kell fejleszteni.

A társadalmi feszültségek a túlzott GDP növekedés miatt nagyok. A lassabb GDP növekedés ezeket részben automatikusan csökkenti. A korrupció és a bürokrácia azonban még mindig nagy, amin van mit dolgozni.

Az elsődleges veszély Kínára - ahogy a teljes világgazdaságra is - az, ha a FED esetleg leáll vagy akár csak lassít a QE-vel (Quatitative Easing). Ez most lehet, hogy tolódik. De lehet, hogy nem. Meglátjuk.

A feladat fel van adva Kínának, de úgy néz ki, hogy még ők a helyzet urai.

 

Ha jobban szeretnél élni:              Nemzeti Kapitalista Párt

Szólj hozzá!

Címkék: Kína Gazdaság Világ

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr455503073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása