MNB - Csökkent a devizatartalék, ahogy vártam

2013.09.06. 09:58 :: Dörnyei József

€30,55 Mrd lett Augusztus végére a devizatartalék. Ez jelentős csökkenés, amire számítani lehetett.

Ahogy előző erről szóló MNB bejegyzésemben leírtam, az MNB tervezetten és folyamatosan csökkenti a deviza tartalékokat. Magyö €36Mrd-os szintet kapott, ezt Július végéig €33,7Mrd-ra csökkentette, Augusztus végére pedig már csak €30.55 Mrd a tartalék.

A tartalék most azért csökkent jobban, mint eddig, mert a forint gyengélkedik és sok devizába kerül a 300-as árfolyam megtartása. Visszafizettünk ezen felül IMF hitelt is. Nem tudni, hogy melyik mennyibe került.

Reméljük, hogy Szeptemberben már nem folytatódik a devizatartalék ilyen sebességű leépítése, mert ha kb. €25Mrd-ra lecsökken, akkor a jegybanknak nem lesz pénze védeni a forintot, ami a jelenlegi Status Quo-ban egy erős forint gyengülést jelentene.

Eddig a jegybank a mozgósítható tartalék több, mint felét elégette.

Szeptember végén fogunk többet tudni arról, hogy milyen ütemben ég a tartalék "normál" hónapban, amikor a jegybank nem törleszt IMF hitelt. Ez alapján lehet kiszámolni, hogy mikor lehet nagyobb forint árfolyamesésre számítani.

 

Ha jobban szeretnél élni:              Nemzeti Kapitalista Párt

Szólj hozzá!

Címkék: MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr315497710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása