MNB - Fejlemények

2013.08.13. 13:05 :: Dörnyei József

A forint beragadt 300 alá, visszafizettük az IMF hitelt, csökken a jegybanki tartalék.

Magyő hatalomra kerülése óta nem csak az alapkamat csökken folyamatosan, hanem a jegybanki tartalék is. Kis megingásokkal, de folyamatos a csökkenés.

A válság előtt €16Mrd körüli MNB tartalék elegendő volt. A válság óta az elegendő szint €36Mrd körülre nőtt.

A deviza tartalék komoly költség, ha elegendő kevesebb is, akkor érdemes csökkenteni. Több számítás szerint elegendő lehet €25Mrd körüli tartalék is, ami egy igen jelentős költségcsökkentést jelentene.

Magyő óta a tartalékokat folyamatosan építi le az MNB, Július végén €33,7Mrd lett. Az IMF hitel visszafizetése valószínűleg részben vagy egészben a tartalékból lett fizetve, ezért Augusztus végén alacsonyabb szintre lehet számítani.

A jegybanki tartalék csökkentése erősíti a forintot, hiszen ha nem kell hitelt visszafizetni, akkor az MNB ilyenkor devizát ad el és forintot vesz.

A 300-as forint szvsz. azért pont 300, mert az MNB nem engedi ennél gyengébbre. Pénze van a direkt beavatkozásra és ha éppen erősebb 300-nál a normál piaci műveletek miatt, akkor az MNB nem is ad el devizát, hanem megvárja, amíg szükség van a beavatkozására. Ezért ilyen "lassú" a tartalékok csökkentése.

A lényege a dolognak az, hogy 300-as forint árfolyamra lehet berendezkedni hosszabb távra. Ennél gyengébb forint nem várható egészen addig, amíg az MNB tartalék le nem megy €25Mrd környékére. Erősebb forint elképzelhető - bár a jelenlegi Status Quo nem valószínűsíti.

Ha jobban szeretnél élni:              Nemzeti Kapitalista Párt

Szólj hozzá!

Címkék: MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr55458905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása