Gazdaság - Elfogadható szinten az ingatlanhitel ára

2013.09.03. 17:05 :: Dörnyei József

Az alapkamat csökkenésével folyamatosan csökken a BUBOR szint is. A BUBOR-t használják a bankok az ingatlanhitelek árazására.

A BUBOR a kereskedelmi bankok közötti hitelek kamatszintje. A szintje nem térhet el nagyon messze az MNB alapkamatjától, mert ha eltérne, akkor a kereskedelmi bankok nem egymást, hanem az MNB-t hiteleznék. A BUBOR szintje csak a future-ben tér el, ahol a kereskedelmi bankok azt találgatják, hogy a jövőben mennyi lesz az MNB alapkamata.

A BUBOR szintje általában ezért szinte megegyezik az MNB alapkamatával, a future szintje pedig a várakozásokéval.

A kereskedelmi bankok legjobb ingatlan hitel THM ajánlata BUBOR + 1,5%, átlagos ajánlata pedig BUBOR + 2%-2,5%.

Ez a mai 3,8%-os MNB alapkamattal számolva 5,3% legjobb ajánlat és 5,8-6,3% átlagos ajánlat.

A legjobb ajánlat persze csak a tehetős ügyfelek számára elérhető, de az átlag már mindenki számára, aki hitelképes.

Ezek a szintek már teljesen elfogadhatóak. Németországban és a US-ben lehet kapni ennél olcsóbb hitelt is, de Magyarországon ilyen kevés THM-et emberemlékezet óta nem kellett fizetni ingatlanhitelért.

A szintek felvetik az állami kamattámogatás szükségességét is. Érdemes lenne a teljes állami hiteltámogatást leépíteni, a hiteleket átalakítani a "legjobb" konstrukcióra. A felszabadult pénzből pedig le lehetne építeni a bankszektort sújtó különadókat, ami javítana a gazdasági növekedésen és a munkahelyek számán.

Kérdés persze, hogy a választások közeledtével vagy úgy általában a kormány hajlandó-e értelmes döntéseket hozni, de a lehetősége mindenesetre most megvan rá.

 

Ha jobban szeretnél élni:              Nemzeti Kapitalista Párt

Szólj hozzá!

Címkék: Kormány Gazdaság Választások Bankrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr535493782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása