Gazdaság - Majdnem feleződött az energiatermelés Magyarországon

2013.08.21. 15:26 :: Dörnyei József

A válság előtti szintről mára majdnem feleződött ez elektromos energia termelés szintje Magyarországon.

A válság előtt jellemzően 6 GW volt a nappali fogyasztás, 5 GW a termelés, 1 GW az import.

A ma jellemző értékek - 5 GW nappali fogyasztás, 3 GW termelés és 2 GW import.

A termelés 5 GW-ról 3 GW-ra csökkent. Ebből 2 GW energiát Paks állít elő, tehát az összes többi erőmű csak 1 GW energiát.

Magyarország extrém módon kiszolgáltatott helyzetbe került, a teljes fogyasztás 80%-a kettő forrásból jön, Paks és import.

Érdemes lenne elemezni, hogy mit és hol sikerült elkúrni. Jelenleg sajnos az áramellátás lutri. Ha bármi történne Pakson vagy bármi történne az importtal, akár technikai, akár gazdasági, akár politikai, akkor Magyarországon nem lesz áram.

Ha az egyik forrás esik ki, akkor 24 órából 8 órán keresztül, ha mind a kettő, akkor 24 órából 16 órán keresztül sötét lesz.

Forrás: MAVIR

Ha jobban szeretnél élni:              Nemzeti Kapitalista Párt

3 komment

Címkék: Politika Gazdaság Energia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr295469700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2013.08.24. 12:37:53

Tavaly ugye beléptünk az EU által kikényszerített regionális piacba. Mivel korábban állami támogatásokkal tartottunk fel rohadt sok drágán termelő gázerőművi kapacitást ahelyett hogy szén és atomerőműveket építettünk volna, amely támogatásokat az EU verseny ellenesnek minősítette, ezért ezek most leálltak. Így most a 2GW Paksi és a 950MW Mátrai erőművön kívül nincs versenyképes erőmű az országban, mert a cseh szénerőművekkel nem bírják a versenyt. Ez a helyzet pedig csak rosszabb lesz, mivel a regionális piachoz csatlakozni fognak a lengyelek és az osztrákok is, akik rengeteg víz és szénerőművel rendelkeznek

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.08.24. 22:54:48

@EXO:
Pontosan ez történt.

De emlékszel, hogy a Mátrai erőművet a tulajdonos jelentősen fejleszteni tervezte, amit aztán nem hajtott végre?

Ennek a fejlesztésnek az elmaradása a FIDESZ sara és kiszolgáltatottá tette az országot.

A probléma a félkegyelműekkel az, hogy a bonyolultabb dolgokat már nem látják. Nem csak nem fogják fel, hanem egyszerűen nem is létezik a számukra. A FIDESZ energiapolitikája egy tökéletes példa erre...

EXO 2013.08.25. 15:59:23

A Fidesz is ludas, de a 90-es években pedig a Hornék fúrták meg az akkori Paksi bővítési folyamatot.
süti beállítások módosítása