Adórendszer - A magas adó érdekes hatásai KKV-nél

2013.08.08. 20:35 :: Dörnyei József

Ha magas az adó, tehát pl. az EVA 40%-os adóbevételt kér, akkor pár év múlva érdekes helyzetben találja magát egy jó menő KKV. Nálam is ez van, de több ismerős ügyvezetőnél is.

Az adórendszer egyes elemeit tervezetten és legálisan kihasználva lehetőség van az adó egy részének alacsony kulcson való kiszedésére a cégből. Ez az összeg azonban elég alacsony, számokat direkt nem írok, mert nem akarok az idénre is egy NAV vizsgálatot.

A cég nyereségéből lehet még vásárolgatni is, olyan dolgokat megvenni, amire kevés vagy semmi szükség nincsen. Ennek is van egy határa, amit nem a NAV, hanem a józan ész szabályoz be. Pl. lehet venni egy BMW 5-t cégautónak (20M), de kettőt már nincsen értelme.

Aztán az ügyvezető igazgató azzal szembesül, hogy a cég eredménytartaléka már évekre előre lefedi a várható kötelező kiadásokat és az extra pénzszórást is

Elvileg be lehetne fektetni a pénzt valamibe, de semmilyen befektetés nem fizet annyit, hogy érdemes legyen küzdeni érte, Magyarországon meg különösen nem.

Az egyetlen értelmes döntés ilyenkor az, hogy az ember drasztikusan elkezdi csökkenteni a cégbe benyomott munkaidőt. Ezzel csökkenti a cég bevételeit is, de ebben a szkenárióban ez a cél.

Jómagam már kb. félidőben dolgozom csak. Nyáron nem dolgozom, Decemberben sem, sokszor, főleg, ha hideg van, akkor Januárban sem. A többi időszakban 3 hétből csak 2 hetet dolgozom.

Ezzel felezem a cég bevételeit és persze egyes költségeit is, de még így sem tudok "veszteséges" lenni.

Persze elvileg lehetne 40-50%-ot leadózva kiszedni pénzt a cégből, de ennyit nem fogok adózni, mert a lumpik nem érdemlik meg, hogy értük dolgozzak.

Elvileg lehetne adót csalni is, de ahhoz én már régen túl jól állok anyagilag, hogy akár csak kockáztassak ilyesmit. Nem beszélve persze arról, hogy az utóbbi 3 évben 3-szor auditált a NAV. (Az idén még nem jöttek, remélem feladták)

Persze ha szarrá adóztatjuk a felső közép osztályt, akkor erre számítani lehetett. A GDP meg biztosan nem örül annak, hogy az én cégem árbevétele feleződik, mert úgy ítélem meg, hogy nem éri meg többet dolgozni...

Ha jobban szeretnél élni:              Nemzeti Kapitalista Párt

4 komment

Címkék: Gazdaság KKV Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr145452805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zime 2013.08.09. 12:09:44

Lenne egy személyesnek tűnő kérdésem, ha nem akarsz, nem válaszolsz. :)

Ügy vettem ki a postokból, hogy IT konzulens vagy valami efféle vagy, és Németországban élsz, dolgozol. A céged mégis magyar, és a magyar adószabályok szerint adózol? Miért? Vagy valamit nem jól értek?

Azért kérdem, mert én is ilyesmit tervezek, csak nem tudom, hogyan kell/éri meg a külföldi jövedelmet leadózni.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.08.09. 23:56:50

@Zime:
Jól érted. A cég 2005-ben alakult, akkor még nem erre a célra, hanem elsősorban Magyarországi munkavégzésre, amit kiegészített volna némi külföld.
Ma már nem Magyarországon alapítanék céget, hanem pl. Szlovákiában vagy még jobb, egy Umbrella Corporation-m lenne valahol egy erre alkalmas EU országban.

Ez utóbbi végtelenül egyszerű, mert minden céges dolgot csinál helyetted valaki egy igen alacsony díjért, pl. árbevétel 4%-a. Ezért cserébe meg messze alacsonyabb adókat kell fizetni, mint normál esetben.

Mindenesetre a Magyar cég még mindig működik, a fenti hatásokkal.

Zime 2013.08.10. 11:27:08

@Dörnyei József: Köszönöm a választ! Az Umbrella ugye nem a Resident Evil-ből van? :P

Erről hol lehet többet megtudni? Tudsz példát írni?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.08.13. 14:58:17

@Zime:
Nem, nem a Resident Evil-ből van.

Ebben nem merek tippet adni, mert kényes dolog. Jó cégnek kell lennie, mert rábízod a pénzedet és az adózásodat is. Szóval keresgélj, könnyen lehet találni céget. Sajnos nem mind jó. Ezért érdemes keresni a céghez egy ismerőst, aki dolgozott már velük.

Vagy fordítva, egy ismerőst kell keresni, aki ismer egy umbrella céget - egy jót.
süti beállítások módosítása