Energia - Fukushima 2 és fél évvel később

2013.08.05. 16:32 :: Dörnyei József

Egyre több problémára derül fény a Fukushimai nukleáris baleset óta, a TEPCO nem áll a helyzet magaslatán.

A balesetre mindenki emlékszik, 2011 Március 11.-én történt. Japán partjai közelében a Tōhoku földrengés cunamit indított el. A Tōhoku földrengés a legerősebb volt Japán történelmében, 9-es. A cunami az erőműnél 21 m magas volt, könnyedén áttörte a 6 m magas védőgátat.

A TEPCO az erőmű tervezése és építése során költséghatékonyságra törekedett. A TEPCO hagyományosan erős kormány befolyással rendelkezett, ezért mindig sikerült elérnie azt, amit akart. Ez a mai napig így van, a baleset ellenére.

A balesetet nem a földrengés okozta, annak ellenére, hogy a teljes erőmű csak 6-os földrengésre volt tervezve. A mérnökök mindig mindent felülterveznek, ezért a 9-es földrengés sem semmisítette meg az erőművet, sőt, még komoly károkat sem okozott.

A balesetet a tartalék generátorok és a villamos elosztók cunami veszélyes elhelyezése okozta. A TEPCO-nak már évekkel korábban jelezték a problémát, sőt át is telepítették a generátorok egy részét magasan fekvő területekre, amit a TEPCO el is végzett. A villamos elosztókat azonban ott hagyta a veszélyes helyen. Ez azt jelzi, hogy a TEPCO-t abszolút nem érdekelte a veszély, az áttelepítést csak azért csinálta meg, mert előírták neki. Az elosztók helyben hagyásával meg a teljes generátor áttelepítést megfúrta - szerintem szándékosan.

A TEPCO mentalitása tipikus japán állam mentalitás. Ami elő van írva, azt megcsináljuk, de nem érdekel, hogy azt miért írták elő, az, hogy az egész jó lesz-e és hogy esetleg lehetne-e jobban is csinálni.

A reaktorok a katasztrófa végén leolvadtak és most el kéne takarítani a szemetet. A TEPCO pontosan azt csinálja, amit a baleset előtt, semmit. Várja, hogy történjen valami, pl. az eső elmossa az egészet a tengerbe. Annyit megcsináltak, hogy a leolvadt reaktorokat tessék-lássék hűtik, tehát az erőmű nem fog felrobbanni. Ez sem megy nekik mindig, többször előfordult, hogy a hűtés napokra leállt, de eddig mindig sikerült újraindítani.

A szennyeződés feltakarítására azonban semmilyen erőfeszítést nem tettek. A hasadóanyag beleszivárog a talajvízbe, ahonnan meg a tengerbe kerül.

A TEPCO kiszámolta, hogy mennyi idő alatt kopik el az összes hasadóanyag az erőmű területéről és ezt az időpontot adta meg a munkálatok végének.

A probléma ott van, hogy ez nem elég. Az erőmű öregedő berendezéseit használják mind a rádióaktív anyagok elszigetelésére, mind a hűtésére. Ezek a berendezések folyamatosan használódnak el és pár éven belül nem fognak már működni. Egyszer majd nem lehet hűteni a reaktorokat és akkor felrobban az egész.

Szvsz. a TEPCO nem alkalmas az erőmű feltakarítására. Japánnak körül kellene néznie ASAP valaki után, aki ezt a feladatot meg tudja oldani. Ha a TEPCO kezében marad a Fekete Péter, akkor igen nagy gáz lesz Fukushimában, sokkal nagyobb, mint, amikor először felrobbant az erőmű.

 

Ha jobban szeretnél élni:              Nemzeti Kapitalista Párt

7 komment

Címkék: Japán Környezetvédelem Energia Távol-Kelet Technológia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr395446215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clear-water 2013.08.06. 08:07:24

Érdekes dolog ez a japánokkal. Jómagam sokat dolgoztam, és jelenleg is dolgozom távolkeletiekkel, indiaiak, ceyloniak, kínaiak, malájok, és pár japán is régebben.
Kölcsönös bennük az önálló döntéstől való irtózás, és a hierarchiában felettük álló feltétlen tisztelete. Így a döntéseket a legöregebbek hozzák, akik pedig a paradigmaváltásra már képtelenek.
Ez okból a távol keletiek nagyon jól elmásolják és tökéletesítik a már meglévő technológiát, a kis, "egyváltozós" jobbítások mesterei, de nagy változtatásokra maguktól képtelenek. Nem agyi korlátok miatt, hanem kulturális korlátok miatt. A lehető legkisebb változtatásokra törekednek, még akkor is, ha ezzel néha nagyon idióta megoldásokra jutnak. Már mondtam egy hasonlatot erre korábban: ha a Japánok fejlesztenék a vasalókat, akkor mára tökéletes ipari robotok gyártanák tized mm-es pontossággal - a szenes vasalókat.
Ennek a nyomait látjuk Fokushimában. A lehető legkisebb változtatásokkal oldották meg a dolgot, feltették s szivattyúkat a dombra - és nem érdekelte őket, hogy ezzel a problámát tulajdonképpen nem oldották meg. Akik látták, és érezték hogy baj lesz - nem szóltak, bíztak az öregek meglátásában.

Arbeitslosigkeit (törölt) 2013.08.07. 11:14:39

A "rádióaktív" az a Sokol rádió.

Itt radioaktív.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.08.07. 13:40:02

@Clear-water:
Igen, a távol keleti kultúra nagyon más, mint az európai. A probléma az, hogy olyan technológiát alkalmaznak, ami globálisan veszélyes, miközben alkalmatlanok rá. Nem fognak lépni, szvsz. még azután sem, hogy másodszor felrobban majd az erőmű.

gombosg 2013.08.07. 15:09:13

@Clear-water:
"A lehető legkisebb változtatásokra törekednek, még akkor is, ha ezzel néha nagyon idióta megoldásokra jutnak. Már mondtam egy hasonlatot erre korábban: ha a Japánok fejlesztenék a vasalókat, akkor mára tökéletes ipari robotok gyártanák tized mm-es pontossággal - a szenes vasalókat."
A nap kommentje, +1. :)
Kevés japán feltaláló van, inkább meglévő technológiákat tudnak tökélyre fejleszteni. Lásd elektronika, autóipar, robotika...
(Igaz, szabadalmak számában vezetnek!)

@Arbeitslosigkeit:
Igen, József, az "egyelőre" és az "egyenlőre", meg a japán emberek és Japán (ország) közötti különbség is hasonló ügy.
Nem mondom, én már hozzászoktam, mert a tartalom rendszerint kitűnő, de mégiscsak értelmiségiek olvasnak itt. :-)

Clear-water 2013.08.21. 11:44:11

Bizony bizony...
index.hu/kulfold/2013/08/21/fukusima_sulyos_incidens_a_vizszivargas/

Hihetetlenül teszetosza társaság.

Érdemes lenne egyszer megvizsgálni, hogy a polgári önszerveződés milyen szinten van az ilyen országokban. Mert itt mindenki felsőbb utasításra vár, vár.

EXO 2013.08.29. 15:47:08

Nem teljesen idevaló, de kötődő téma: a Paksi bővítés kivitelezhetőségéről és szükségességéről mit gondolsz?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.08.29. 19:43:17

@EXO:
A jelenlegi helyzetben egy fejlett szénerőművet kellene építeni, lignit tüzelőanyagra. Ami a Mátrai erőmű bővítése.
Nagyon, de nagyon sokkal olcsóbb, mint az atom, nagyon sokkal gyorsabban elkészül.

Nem várható, hogy a CO2 kibocsátás csökkenni fog, a kvóták maradnak olcsók vagy az egész rendszer meg fog szűnni.

Egy modern szenes erőművel ki lehet egyensúlyozni a megújuló energiákat.

írtam régebben egy földhő technikáról, a Mátra ideális hely lenne a tesztelésére, mert nincsen nagy város a közelben, amit veszélyeztetne a várható földrengés. A földhő+szén erőmű 3-szorozza a kimenő teljesítményt.
süti beállítások módosítása