Költségvetés - Nagy kavarás megint a banki adókkal

2013.06.26. 11:49 :: Dörnyei József

Visszamenőleges adót szed be a kormány a tervektől elmaradt tranzakció adó bevétel miatt a kormány. Varga Mihály terjesztette be módosító formájában a parlament elé a változtatást.

Az adót a bankoknak kell befizetnie, mértéke a már befizetett tranzakciós adók 208%-a. A költségvetésnek ez 75Mrd árbevételt jelent. Egyelőre nem világos, hogy ebből mennyi jön a bankoktól és mennyi a MÁK-tól, amit nem lehet költségvetési bevételnek tekinteni.

A kormányzat megint a visszamenőleges adók fegyveréhez nyúl hozzá. Sajnos ezzel tovább rombolja a gazdaságot, mert a gazdasági szereplők megint azt látják, hogy nem lehet tervezni semmit, a kormány bármikor habozás nélkül kibelez bárkit, aki éppen rosszkor rossz helyen van.

Ebből nem lesz gazdasági növekedés és nem lesznek munkahelyek sem.

Az új adó elviszi a bankok teljes időszaki nyereségét, de természetesen nem egyenletesen, hanem lesznek olyanok, ahol még lesz valamennyi nyereség és lesznek bankok a vörös zónában is.

Az intézkedéssel párhuzamosan lemond a kormány a tervezett 7%-os adóról, amit az átvállalt önkormányzati adósságra vetett volna ki. Ennek az összege 40-50Mrd körül van.

Az két tervezett adó között elég nagy a hasonlóság, nagyon könnyen lehet, hogy az összeg pontosan megegyezik. A 75Mrd-ból levonva a MÁK-ot lehet, hogy pont megkapjuk az eredeti tervezett adó összegét.

5 komment

Címkék: Bankrendszer Költségvetés

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr695378781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clear-water 2013.06.26. 13:04:30

Üdv
Én csak azon csodálkozom, hogy a gazdaság még ennyi ökörséget és hozzá nem értést is elvisel. Emberi számítások szerint már össze kellett volna omlania mindennek. Ehhez képest stagnálgat.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.06.26. 13:28:49

@Clear-water:
A beruházási ráta omlott össze. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az amortizáció megeszi a termelö kapacitásokat.

Egy gyárat drága áttelepíteni máshova, gyakran annyira drága, hogy érdemesebb egyszerüen otthagyni.

Ez az, ami a gazdaság nagyobbik részében történik. Lehasználják a meglevö kapacitásokat a tulajdonosok, majd, amikor már nem lehet termelni, akkor otthagyják a gyárakat, cégeket.

Clear-water 2013.06.26. 14:24:42

Hmm,
szóval a lecsúszás lassú, és gyakorlatilag mára megfordíthatatlan, hiszen könnyen lehetünk túl azon a ponton, ahol már nem éri meg invesztálni, mert drágább a felújítás, mint újat venni - valahol máshol.
Nem éppen jó kilátások, és megerősíti bennem azt, hogy mindegy ki nyeri a következő választásokat, a kocka már el van vetve.

Clear-water 2013.06.26. 14:27:34

Még arra kiváncsi vagyok, hogy a bankok vajon miért nem pakolnak már össze. Lassan többet veszítenek apránként, mintha elpakolnának máshova. Vagy mindegyik a már megszerzett pozícióját félti? Az meg egyre kevesebbet ér.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.06.26. 14:38:29

@Clear-water:
A bankok folyamatosan vizsgálják, hogy mi a jobb nekik, ha mennek vagy ha maradnak. Egyes bankoknál a kiszivárgott információk szerint már billegett párszor a léc.

Ha maradnak, akkor folyamatosan veszítenek pénzt, de a kintlevöségeiket le tudják építeni, amivel nyernek pénzt.

Ha mennek, akkor nem veszítenek több pénzt, de bukják a kintlevöségeiket.

Ha a kintlevöségeiket leépítették, akkor szvsz. sok bank menni fog. De ehhez még hosszú évek kellenek.
süti beállítások módosítása