MNB - Gyors ütemben emelkedik a CDS

2013.06.21. 08:43 :: Dörnyei József

Ahogy az előző MNB posztomban megírtam, változott a Status Quo. A piac kb. 2 hét alatt reagálta le, ami kicsit lassabb az átlagnál, de a probléma is bonyolultabb. Magyarország a CDS árfolyam változásával érintett, valamint a forint árfolyamának változásával.

A CDS ma reggelre 360 pontra emelkedett, ami egy nagyon nem jó hír, mert a "profit" számolásnál most ez a helyzet:

MNB alapkamat 4,5%

Az ECB alapkamat 0,5%

A CDS 3,6%

ECB alapkamat + CDS = 4,1%.

A profit 0,4% lett, ami a jelenlegi helyzetben kevés. A CDS még mindig emelkedik, nem lehet tudni, hogy meddig. A profit teljesen el is tűnhet, ami azt jelentené, hogy a Magyar állam nem tud eladni államkötvényt.

A forint árfolyamgörbén MNB forintvásárlás látszik. Az MNB ezt folyamatosan tagadja és lehet, hogy igazat mond, de a görbe MNB közvetlen beavatkozást mutat.

A piacok csak nagyon lassan fognak megnyugodni, mert a teljes világgazdaság árazódik át per pillanat, ami egy lassú folyamat és sok tojást tör össze. Az MNB-nek oda kell figyelnie arra, hogy Magyarország ne legyen az összetört tojások között...

2 komment

Címkék: MNB Gazdaság Világ

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr865371795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clear-water 2013.06.25. 10:23:41

Kíváncsi leszek, hogy ma csökkentik-e az irányadó kamatot an MNB-nél.
Ha a sejtésem helyes, a kézzel vezérelt egyszemélyi hierarchikus politika annyira nehézkes, hogy képtelen kilépni a bábmester saját árnyékából, és mert a bábmester képtelen képtelen követni a külső körülmények gyors változását újabb csökkentés lesz a vége.

Mert működhet az erős kontroll, de ehhez egy zseni vezető kell, pl Apple. Az ilyen modell működik, amíg a vezető jól funkcionál, de a bukás is kódolva van.
Vagy a zseni bicsaklik meg, vagy a zseni távozása után a egykori alkalmazottak képtelenek döntéseket hozni, hiszen nem szoktak ahhoz.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.06.25. 11:02:00

@Clear-water:
Szerintem is ez lesz a nap híre... Öszintén szólva nem tudom, hogy mire számítsak.
Magyö azért nagyon, de nagyon messze van Steve Jobs-tól, minden tekintetben...
süti beállítások módosítása