Világgazdaság - EU - Kína torzsalkodások

2013.06.10. 09:28 :: Dörnyei József

Az EU dömping vámot tervez kivetni a Kínai napelemekre. Kína először az EU borok (Franciaország) ellen tervezett kivetni vámokat, aztán rájött, hogy a rossz országot üti és inkább a luxusautókra (Németország) vetne ki vámot.

A problémát az EU, elsősorban Németország kavarta. Az EU-ban nagyon sok országban óriási adókedvezményeket adtak a napelemet felszerelő polgároknak, cégeknek.

Amíg nem volt Kínai import, addig ezzel senkinek nem volt baja, mert európai cégek szállították a berendezéseket.

A Kínai importtal azonban az EU adópénzek egy az egyben mennek Kínába. Ez már nem tetszik az EU-nak, jogosan.

Nagy pénzekről beszélünk, az éves import Kínából ~€25Mrd értékű.

Az EU az adópénzeket és az iparágat mentendő kitalálta, hogy dömpingvámot tesz a Kínai importra. Kína természetesen reagált és különböző EUs termékek ellen helyezett kilátásba dömpingvámot.

Az ügyet az EU sajnos elrontotta, nem kicsit, hanem nagyon.

Első körben nem a vásárlóknak kellett volna adni adókedvezményt, hanem a gyártó cégeket támogatni. A vásárlóknak adott adókedvezménnyel a versenyt nyírta ki az EUs cégek között, emiatt nem gépesítették a gyártást. A napelemeket kézzel szerelik a mai napig össze. Ezzel az a baj, hogy Kínában olcsóbb a szalagmunkás, mint az EU-ban.

Ha annó az EU támogatta volna az iparág gépesítését, akkor a Kínai cégeknek kevés esélye lett volna betörni. A Kínai szalagmunkás fizetése mindenképpen több, mint a gépek fizetése...

Most már eléggé késő nekiállni kapkodni. A gyártás gépesítése időigényes folyamat, még pozitív esetben is 1-2 év. Addig nem élnek túl az EU-s napelemgyártó cégek.

Ez a csata elveszett, az EU-nak nem érdemes emiatt dömpingár vámháborúba kezdeni Kína ellen. Győzni nem tud egyik fél sem, de a nevető harmadik, a US profitálna az egészből, mindkét fél kárára.

Ha az EU szeretné visszaszerezni a napelemgyártó piacot, akkor a fogyasztók helyett a gyártókat kell megtámogatni, méghozzá technológiával.

Elsősorban automatizálni kell a napelem gyártást.

Másodsorban a szilícium lapkát az EU-ban kell gyártani, méghozzá a lehető legjobbat.

Mindkettő megoldható, ha az EU úgy akarja.

Mindenesetre ez egy jó példa arra, hogy milyen bajokat tud okozni az, ha az állam és nem a piac irányítja a folyamatokat.

Szólj hozzá!

Címkék: EU Kína Világgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr365353497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása