Gazdaság - Földtörvény II tervezet

2013.05.29. 09:11 :: Dörnyei József

Elolvastam a Földtörvény II tervezet egy részét. Az egészre sajnos nem jutott időm tegnap.

A tervezet alapvetően jobb lett, mint volt. Átgondoltabb.

Pár érdekesség:

A földművesnek most már legalább 3 évi az adott településen kell laknia ahhoz, hogy azon a településen vásárolhasson földet.

Csak az a földműves, aki a saját v. bérelt földön dolgozik. Akinek nincsen földje, az nem földműves. Akinek nincsen földje, az nem is vehet földet.

A fenti szabályokkal a "zsellérek" nem földművesek. Tehát hiába traktoros "Traktoros" Józsi 30 éve, földet nem vehet. Ezen a tiltáson azért nem ártana elgondolkozni. Amint törvény lesz a tervezetből, ezen fel fog háborodni a falusi lakosság. Még akkor is, ha "Traktoros" Józsinak az életben nem lesz arra pénze, hogy földet vásároljon, az ajtót nem szabad előtte bevágni.

A földtörvény előírja, hogy a föld ára nem lehet "magas", mert akkor sok helyi földműves nem tudja megfizetni. Megértem én, hogy kommunisták írták a törvényt, de ilyet nem lehet előírni az EU-ban. A föld ára az, amit valaki hajlandó érte megfizetni. Ha van vevő 1M/hektár áron a földre, akkor az az ára. Meg ha ez azt is jelenti, hogy sok helyi földműves nem is tudja megvenni. Mivel csak helyi földműves veheti meg a földet eleve, ezért az 1M/hektár az jelenti, hogy van minimum 1 közülük, aki kifizeti ezt az árat.

Az állami földek bérlőinek lehetőséget ad a törvény a bérelt föld megvételére. Itt érdekes módon nem ír elő semmit a törvény az árral kapcsolatban. Milyen véletlen???

Ezt a kaput a törvényen az állami vagyon ellopására nyitotta az egyébként nagyon nemzeti törvényalkotó.

Az állam megveszi a földet a kuláktól 800K/hektár áron, mert az 1M/hektár piaci ár ugye "magas".

Ezután a FIDESZ rokon kibéreli a földet 1Ft/év/hektár áron, hogy segítse az állam az új gazdát.

Majd a FIDESZ rokon megveszi a földet 30K/hektár áron.

1000 hektáros földnél ez összesen 1Mrd - 30M = 970M profit, amit egyrészt a kuláktól lopott el az állam, másodszor meg az államtól lopott el a FIDESZ rokon.

Nyilván az utolsó pont az, amiért csinálták a földtörvényt. Még egyszer kirabolják az országot vele...

2 komment

Címkék: Gazdaság Mezőgazdaság Korrupció

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr975331740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jaccso 2013.05.29. 16:18:02

Jól gondolom, ha a családban van föld, az örökölhető, nem földművesként is? :)
Egyelőre nincs kötelező eladási kényszer örökléskor!?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.05.29. 16:41:47

@jaccso: A jelenlegi terv engedélyezi az öröklést a közvetlen családtagok között. Ha távoli a rokon, akkor nem tudom, hogy mi van.
süti beállítások módosítása