Gazdaság - Adóáradat

2013.05.23. 09:45 :: Dörnyei József

O.V. bejelentette Brüsszelben, hogy újabb adókat fog kivetni Magyarországon, valamint megemel pár már meglevő adót.

Politikailag az a célja, hogy Brüsszel engedjen az államadósság követelményekből. Erre szvsz. zéró esély van, de azért megpróbálta.

Gazdaságilag ez azt jelenti, hogy nem jön össze a költségvetés. A költségvetést még "Unortodox" György készítette, akinek regnálása idején még soha nem sikerült egyetlen működő költségvetést sem összehoznia, ezért nem egy meglepetés, hogy a 2013-as költségvetés sem működik a gyakorlatban.

Az első Varga Mihály csomag úgy látszik, nem lesz elegendő a hiány pótlására, ezért kell egy második Varga Mihály csomag. Sajnos ez már adóemeléseket fog tartalmazni.

A következő adókat fogja emelni a kormány, ebben a sorrendben:

Reklámadó - Ez nem tesz kárt a gazdaságban, bevezethető. Minden 3% 5Mrd forint adóbevételt jelent. Tehát egy nem elaprózott 27%-os reklámadó hozna 45 Mrd adóbevételt. Ez egy jelentősebb összeg. Nem valószínű, hogy "Unortodox" György csak ennyit tévedett, de reméljük, hogy nem sokkal többet.

Tranzakciós adó - Ez már kárt tesz a gazdaságban, mert kiszorítja a pénzforgalmat a határokon kívülre. De ez már nagyjából megtörtént, ezért további jelentős károkat nem okoz, ha emelik. Tehát ez rendben van.

Bankadó - Ez valószínűleg a legkártékonyabb adó, amit "Unortodox" György létrehozott, ezt megszüntetni kellene, nem emelni.

Energiaadó - Ezen nem tudom, mit ért O.V. Az energiaadó hatalmas adóbevételt jelent pl. Németországban, ezért nem feltétlenül rossz. De politikailag nehezen eladható a beígért rezsicsökkentés mellett.

Választási év van, ezért nem túl valószínű egy kiadáscsökkentés, amire valójában szüksége lenne a gazdaságnak.

Könnyen lehet, hogy O.V. egyáltalán nem biztos a választások megnyerésében és ezért a kedvelt stadionjait még most fel fogja építtetni . A FIDESZ által pénzelt cégek ugyan azt mutatták ki, hogy a FIDESZ vezet, de lehet, hogy O.V. kapott egy titkos jelentést is, amiben az eredeti adatok szerepeltek...

4 komment

Címkék: Orbán Viktor FIDESZ Gazdaság Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr615314028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clear-water 2013.05.23. 10:25:39

Miért érzem újra úgy, mintha a 70-es években lennénk?
Két párhuzamos világ létezett, az akkori Népszabadságban megjelenő ideális világ a május elsejei birkapörkölttel és ingyen sörrel kiegészítve a népnek, és létezett a nyilvánosságtól teljesen elzárt titkos világ, ahol az bennfentes elvtársak a fű alatt beszerzett valódi adatok alapján ügyködtek azon, hogy a valóságot a szőnyeg alá söpörjék.

Mindegy, Kádár népe még mindig szereti a szőnyeg alá söprést és boldogan adja szavazatát a tündérmese szerzőinek.

(Apropó az köztudott, hogy Orwell állatfarmjának alcíme: "a Tündérmese")

Üdv

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.05.23. 12:21:09

@Clear-water: Azért érzed úgy, mert O.V. kommunista emberekkel, kommunista módszerekkel kommunizmust épít Magyarországon. Venezuelában müködik, miért ne menne Magyarországon is?
A kommunizmussal együtt járó szegénységet meg ráfogja a nyuszira. A nyuszi személy mindig változik, lehet "multi" "EU" "kulák" "spekuláns" "szocialista", a mindenkori igény szerint.

Clear-water 2013.05.23. 15:24:22

@Dörnyei József:
igen, már gondoltam én a Venezuelai párhuzamra, de azt gondoltam, hogy ez állandó ingyen jött pénz nélkül (amit az olaj ad Venezelában, vagy akár Oroszországban) nem működhet.
Erre itt van Fehéroroszország és Magyarország, ahol él és virul a neokommunizmus. Én azt gondoltam, hogy az emberek valahol a zsebükkel szavaznak, de nem.
Orbán valahol olyat ért el, amit talán Mao és Sztálin: bármit tesz is, a nép imádata töretlen.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.05.23. 16:19:34

@Clear-water: Arra azért nem fogadnék nagy pénzzel, hogy O.V. népszerüsége töretlen. Sok minden mutat abba az irányba, hogy felelötlen lépéseket tesz meg azért, hogy valahogy újraválasszák.

Ezt tipikusan az teszi meg, aki komoly kihívásokkal küzd népszerüség terén.

Igen, állandó bevétel nélkül nem lehet kommunizmust építeni. Csak úgy müködhet a dolog, ha kirúgnak minket az EU-ból. De erre meg is van a reális esély, ha O.V.-t újraválasszák.
süti beállítások módosítása