Gazdaság - Mire jó a rezsicsökkentés?

2013.05.22. 10:35 :: Dörnyei József

A rezsicsökkentésnek vannak pozitív hozadékai is, nem csak negatívak. Mire is jó?

A legnagyobb haszna természetesen politikai. Ki nem örül annak, ha csökkennek a kiadásai? A politikai haszna egyértelmű.

A rezsicsökkentés érezhetően csökkentette az inflációt. A csökkenő infláció nagyon hasznos a gazdaságnak. Csökkenti a hitel kamatokat, ami jó a hitelt felvevőknek, elsősorban a Magyar államnak, ami még soha nem fizetett ennyire kevés pénzt az államadósság finanszírozására.

A rezsicsökkentés ezen felül jó az ország szigorúan gazdasági megítélésének is. Az elemzők már beleépítették a hatásait Magyarország rövidtávú GDP előjelzésébe. Emiatt a GDP várakozást felfele módosították, most plusz nulla, tehát megáll a süllyedés és szerencsés esetben még egy miniatür (pl. 0,1%) növekedés is benne van a pakliban.

Az állam szempontjából az a "jó", hogy a külföldi tulajdonosok most már egészen biztosan szabadulnának a befektetéseiktől. Már csak az ár a kérdéses. A költségvetés szempontjából természetesen az lenne a legjobb, ha minél olcsóbban sikerülne megvásárolni az energia szolgáltatókat. Erre most már nyitott a lehetőség, hiszen a cégekben mostanra alig marad vagyon. A tulajdonosok osztalék formájában mindent kimenekítettek, ami még mozgatható volt.

A Magyar állam szerencséjére a Nyugati tulajdonosoknak nincsen meg a tapasztalatuk arra, hogy hogyan menekítsék ki hatékonyabban a pénzt a jelenlegi szolgáltatókból. Lehetőségük pedig lenne rá. Elképzelhető, hogy előbb-utóbb behívnak "rafkós" Magyar vállalkozás ügyvezetőket, akik ezt meg fogják tudni oldani.

Persze ennek az lesz az ára, hogy a szolgáltató cégek az ebek harmincadjára jutnak, le lesznek pusztítva, mint egy sáskajárás után a föld.

Aztán a Magyar állam megkapja a romokat. Amiket nem fog tudni felépíteni, mert nem lesz rá se pénze, se tapasztalata.

Érdemesebb lenne vagy most, még a dúlás előtt felvásárolni a szolgáltatókat vagy abbahagyni a belezgetésüket.

Meglátjuk, mi lesz ennek a játszmának a vége. Remélem, a végén lesz még áram és gáz Magyarországon. Mert nélkülük nehezebb lesz az élet...

1 komment · 1 trackback

Címkék: Gazdaság Energia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr255312542

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.05.22. 11:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clear-water 2013.05.22. 14:29:26

Hehe, a mandíner azonnal ajánlott kazegóriába tette a cikket. Minden elismerésmorzsára ugranak a kormányközeli bloggok.
Ami persze nem baj, még szerencse, hogy erre jut munkaerő, ha már az energetikai cégek elküldik a karbantartóikat, legalább van hely ahová felveszik őket.
süti beállítások módosítása