Adórendszer - Ausztria is engedélyezi a banki adóadatok kiadását

2013.05.22. 17:48 :: Dörnyei József

Ausztria eddig nem engedélyezte a banki adóadatok automatikus kiadását a többi EU ország számára. Most, elsősorban A. Merkel nyomására beállt a sorba és engedélyezi. Már csak Svájc és Lichtenstein marad meg utolsó menedéknek, de az előzetes tárgyalások szerint nem sokáig.

Az automatikus banki adóadatok kiadása azt jelenti, hogy minden tagország adóhivatala megkapja az állampolgárainak összes EU-n belüli banki ügyletét - könnyen feldolgozható, elektronikus formában.

Ezeknek az adatoknak az ismeretében a helyi adóhivatalok képesek számítógépes elemzéseket végrehajtani, amivel 99,9%-os hatékonysággal ki fogják tudni szűrni az adócsalókat.

Menekülni a rendszerböl csak az EU-n kívülre lehet. Az azonban veszélyes, drága és az utalások lenyomozásával lebukásveszélyt is jelent.

Várhatóan az év végére már minden tagország "behódol" és elkészülhet a rendszer. Azután már nagyon sok ember számára örökre becsapódik az adócsalás lehetősége.

Természetesen cégekkel továbbra is lehet majd adót elkerülni (legálisan). Ezen a fronton is folyik a háború, de itt nincsenek látványos áttörések.

Nem tudom, hogy a NAV tud és fog-e élni a lehetőséggel. Ha igen, akkor azért Magyarországot ismerve lesznek olyan emberek, akiket nem vizsgál majd a NAV és lesznek olyanok is, akit mindenképpen.

Magyarországon nem jellemző ez a típusú adóelkerülés / adócsalás, ezért nem várható magasabb adóbevétel ettől. Magyarországon vagy a kisember dolgozik "feketén", tehát mindenféle bejelentés és számlaadás nélkül vagy az adóelkerülés "off-shore", de EU-n belüli cégeken keresztül folyik, amire meg a jelenlegi bejelentés nem vonatkozik.

Szólj hozzá!

Címkék: EU Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr635313219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása