Befektetés - Hogy néz ki most a lekötött bankbetét

2013.05.14. 14:05 :: Dörnyei József

A mai napon egy "normál" lekötött bankbetétre 3,5%-ot fizet egy átlag bank - 6 hónapos lekötésre. Lehet trükközni és átutalásokkal akciós kamathoz jutni, de már az átutalásoknak is komoly költsége van, tehát nem feltétlenül éri meg.

A 3,5%-os kamatot még terheli a kamatadó, ami 16%, tehát a nettó kamat 2,94%.

A jelenlegi inflációs szint 1,7%-os, ami hosszabb távon e körüli érték lesz, tehát még mindig reál profitot érünk el a lekötött bankbetétekkel. Nem sokat, de 1,24%-ot.

A banki kamatok azonban csökkenni fognak, szvsz. nemsokára el fogjuk érni azt a szintet, ahol a banki lekötött betétek már reál veszteséget termelnek és nem reál profitot.

Pl. egy lekötött EUR bankbetét fizet 0,4% kamatot minusz adó, tehát mondjuk 0,3% kamatot (és ez már jó...). Az EUR infláció 1,2%. Tehát aki lekötött EUR bankbetétben tartja a pénzét, az reál veszteséget könyvelhet el - most 0,8% veszteség évente.

A US-ben hasonló a helyzet, de a veszteség szvsz. nagyobb.

Lekötött bankbetétben ma még szabad tartani Magyarországon pénzt, de rövidesen nem lesz szabad, mert szó szerint csak a pénzt viszi.

3 komment

Címkék: Gazdaság Befektetés

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr655299850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Charybdis 2013.05.14. 20:35:24

Bőven van ennél magasabb kamat: www.bankracio.hu/betetkalkulator/lekotott-betet/feltetelek-nelkul

az én bankomnál van 5,3% EBKM 1 évre. Ha 2% infláció lesz, ez még mindig majdnem 2,5% reálkamat.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.05.15. 09:25:35

@Charybdis: Igaz, de ezek kisbankok. Itt a rizikó magasabb. Nagybankra viszont érvényes a 3,5%, átlagosan.

--cs-- 2013.05.15. 11:23:10

Ezzel a 2%-os (1.7%-os) inflációval számolni szerintem csalóka. Ezzel szánolni szerintem nem reális - de legalábbis szerintem. Az elmúlt évek gazdasági lecsorgásában a lakossági fogyasztás egyre nagyobb részét tette ki a rezsi, így annak növekedett a súlya az inflációs számításban, aminek a költségét most mesterségesen lenyomták.
Azoknak az emberek, akik megtakarítók - azaz akiknek érdemes figyelni a betéti kamatokat - a vásárlói kosara, így az inflációja is egészen más - szerintem magasabb.
süti beállítások módosítása