Környezetvédelem - Betétdíjas termékek Németországban

2013.05.13. 12:52 :: Dörnyei József

Németországban sokkal egyszerűbben és szvsz. jobban oldották meg a betétdíjas termékek kezelését, amivel az újrahasznosítás mértékét is növelték.

A dolog úgy működik, hogy minden termék betétdíjas, tehát akármilyen palackos üdítőt, sört, bort, stb. vásárolunk, mindegyik betétdíjas. A mértéke 25 cent - 75Ft, tehát relatíve sok, pl. ásványvíznél általában a betétdíj magasabb, mint a termék ára.

A visszaváltás is sokkal gazdaságosabban van megoldva, mint Magyarországon.

Minden műanyag v. alumínium palackot összeprésel az automata, minden üveget összetör. A keletkezett újrahasznosítható hulladék ezután nagyon kis helyen elfér, a szállítása olcsó, a környezetet nem terheli.

A hulladékból aztán a gyárban újra palackot tudnak gyártani. A veszteség minimális, majdnem nulla.

Gyakorlatilag csak energia szükséges a folyamathoz, anyag alig, így a teljes palack csomagolóanyag körforgás nem igényel anyagot és nem termel szemetet.

Németországban sem terjesztették még ki minden termékre a folyamatot, de el tudnám képzelni pl. fémdobozos és üveges konzervekre is.

Magyarországnak érdemes lenne a Német módszert alkalmaznia. Az üres palackok jelenlegi szállítása nem környezetkímélő módszer, ráadásul olcsónak sem olcsó.

Szólj hozzá!

Címkék: Környezetvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr955298143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása