MNB - Csökken a CDS ára - erősödni tud a forint

2013.05.08. 16:51 :: Dörnyei József

Magyarországon nem történik semmi, a kormány le van kötve a helyi hülyeségeivel, amik a befektetőket nem érdekli. Ehhez még hozzájön a nemzetközi jó hangulat, az ECB alapkamat csökkentése, valamint a CDS is leesett 300 pontról 265 pontra.

Ahogy az előző bejegyzésemben írtam, nem volt várható nagy változás a forint árfolyamában, mert a fundamentumok kiegyensúlyozottak voltak és csak a CDS (vagy a kormány) tud ezen változtatni. Akkor még mindenki erős forint gyengülést jósolt, aki hitt ebben, az mára már jó sok pénznek inthetett búcsút.

A kormány szerencsére nem tett semmit, mert le volt foglalva a trafik üggyel. Az ECB kamatot csökkentett. A CDS is szép lassan folytatta a csökkenését, ebbe az ECB döntés is segített.

Most az alapkamat 4,75%, a ECB alapkamat 0,5% + CSS pedig 2,65%, a kettő együtt 3,15%.

A profitként felfogható kamatkülönbözet megnőtt, az utolsó bejegyzésemben még 1% volt, ma pedig 1,6%.

A különbség nagyon jelentős, ezért nagy összegben áramlik be Magyarországra a pénz, az állampapír piacon folyamatosak a nagyon sokszoros ajánlat mennyiségek.

Az MNB következő ülésén valószínűleg tovább vágja az alapkamatot, de csak 25 ponttal. Jól látszik, hogy a 160 pontot bizony nagyon lassan tudja így ledolgozni, ezért erős forint várható a következő időszakban.

Természetesen csak akkor, ha a kormány nem lép semmi megbocsáthatatlant. Reméljük, hogy kitart a trafik ügy és le lesznek kötve azzal az energiák. Legalább hasznos volt valamire...

Szólj hozzá!

Címkék: Magyarország MNB Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr445288300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása