Energia - 9%-al csökkent a US CO2 kibocsátása a fracking hatására

2013.05.07. 12:47 :: Dörnyei József

A US CO2 kibocsátása 9%-al csökkent a 2005-2007-es maximum szintekről a shale gáz felhasználásának hatására.

A földgáz azonos energiához 43%-al kevesebb CO2-t bocsát ki, mint a szén. A US shale gáz forradalom hatására jelentős mennyiségben cserélte le az energiaipar a szént földgázra. A hatás azonnal látszik, a CO2 kibocsátás jelentősen (9%) csökkent.

A statisztikák nem veszik figyelembe a népesség növekedést, ha azt is beszámítanák, akkor a csökkenés még erősebb lenne, hiszen a US lakossága folyamatosan nő és a CO2 kibocsátást nem ország szinten kell mérni, hanem polgár szinten. Az számít ugyanis, hogy mennyi CO2-t bocsát ki egy polgár.

Az előrejelzések szerint a shale gáz egyre nagyobb szerepet kap az energia hordozóként, a US CO2 kibocsátás így a lakosság számának növekedése ellenére stagnálni fog.

Magyarország területén is van shale gáz, szerencsére sokkal mélyebben, mint a US lelőhelyek, ami azt jelenti, hogy sokkal nagyobb biztonsággal lehet ezeket kitermelni, mert a mélység miatt a gáz nem tud feljutni se a felszínre, se a talajvízbe.

A hátulütője a mélységnek természetesen a drágább kitermelési költség.

Szólj hozzá!

Címkék: Környezetvédelem Energia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr495286272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása