Energia - Visszaélések a liberalizált energiapiacon Németországban

2013.04.24. 09:02 :: Dörnyei József

Ha van egy kereskedelmi szabályrendszeren lyuk, akkor lesz olyan bűnöző is, aki ezt a lyukat megtalálja és ki is használja. Több millió kis és nagyfogyasztót zsebelt ki egy energiakereskedéssel visszaélő cégcsoport.

A hagyományos piramisjáték szabályait követték.

Áramot és gázt árultak beszerzési ár alatt a fogyasztóiknak azzal a feltétellel, hogy mindig 1 évre előre ki kell fizetni a számlát. Mivel folyamatosan beszerzési ár alatt adták az energiát, ezért teljesen biztos volt, hogy előbb-utóbb fejre áll a cég. Ez meg is történt, az utóbbi hetekben. Kiderült, hogy egy cégcsoportnak szép számmal voltak leánycégei, amelyek mind ezt az "üzletmodellt" követték.

A csődbe ment cégek ügyfelei bukták a befizetett 1 éves energiadíjat, jobb esetben nem az egészet, de sok olyan van, aki a teljes 12 hónapot.

A csalóknak is nyilván megérte a dolog...

Most Németországban a szabályozó hivatalnak fel van adva a lecke - hogyan lehet a csalókat kiszorítani a piacról.

A megoldás persze egyszerű, nem szabad engedni az előrefizetést. Amennyiben egy cég kauciót akar kérni az ügyfeleitől, azt sem teheti meg saját maga, hanem a hálózati szolgáltatót kell erre felkérnie. A hálózati szolgáltató egy megbízható cég, aminek van elég eszközértéke ahhoz, hogy ne érje meg ilyen csalás elkövetni vele.

Magyarországon nincsen liberalizált energiapiac, valamint a polgárok ennél sokkal gyanakvóbbak, ezért hasonló eset valószínűleg nem fog a közeljövőben előfordulni.

2 komment

Címkék: Energia Szabályozás Szabad piac

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr335244190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fudosin 2013.04.24. 16:27:56

"a polgárok ennél sokkal gyanakvóbbak"

Szép emlékű Il Ferro autóreklám?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.24. 17:17:11

@fudosin: Hát igen, vannak persze naív emberek is, de általában náluk nem áll fenn azt a veszély, hogy elöre ki tudjanak fizetni 1 évi áram és gázszámlát...
süti beállítások módosítása