Tudomány - Megállt a globális felmelegedés - egyelőre

2013.04.16. 12:46 :: Dörnyei József

A 2000-es évekig a globális felmelegedés egyértelmü volt a mérési adatokból, 2000 óta azonban a mérési adatok már stagnálást jeleznek.

Az adatok:

A tudósok nem igazán értik, hogy miért lassult le/állt meg a globális felmelegedés. Sok lehetséges okot felsorolnak, ami azt jelenti, hogy nem tudják.

A légkör CO2 tartalma eközben folyamatosan nő, a CO2 kibocsátás is folyamatosan nő.

A kérdés az, hogy érdemes-e a CO2 kibocsátás csökkentésére igen nagy pénzeket költeni vagy nem.

A válasz szvsz. nem egyszerű.

Ha lenne egy globális CO2 kibocsátást ellensúlyozó kereskedelmi megállapodás, akkor azt mondanám, hogy érdemes erre sok pénzt költeni.

Amíg nincsen ilyen és most nincsen ilyen, csak annak érdemes erre nagy pénzt költenie, akinek van is erre pénze vagy aki maga is a nagyon nagy CO2 kibocsátó.

Magyarországnak szvsz. ezer más baja is van, mint a CO2 kibocsátás, emiatt aztán szvsz. nem érdemes erre semmit költeni. Ha egy projekt nyereséges pl. a lakóházak szigetelésének korszerűsítése, akkor azt érdemes elvégezni. De állami támogatást nem érdemes mellé adni, fizesse a tulaj.

Az államnak érdemes lenne az energiát adóztatni, amivel az energiatakarékossági projektek hamarabb megtérülnek és az államnak is van adóbevétele. Ez egy tipikus win-win dolog lenne. Jelenleg persze ennek pont az ellenkezője történik - nem meglepő, hogy Magyarország zuhan...

Mindenesetre a "globális felmelegedés megállása" jelenség örvendetes és erősen reméljük, hogy tartós marad. :-)

16 komment

Címkék: Tudomány Energia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr115229425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gombosg 2013.04.16. 14:56:23

Azért a sarki jégtakaró az olvad... szerintem folytatni kell a CO2 és egyéb ÜHG. kibocsátás csökkentését.
Pénzügyi terminológiával élve, ez talán csak egy korrekció, a trend nem feltétlen állt meg. :-)

Az energiaadó remek ötlet, bár biztos sokan nyafognának, hogy "fékezi a dzsídípí termelést", mert hát a GDP is végső soron energiából jön létre, de a rezsicsökkentésnél MESSZEMENŐEN vállalhatóbb.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.16. 17:59:28

@gombosg: Valószínüleg igazad is van, csak nagyon nehéz arról meggyözni valakit, hogy komoly pénzeket nyomjon bele valami olyasmibe, aminek vagy van értelme vagy nincsen.

Ráadásul a CO2 szint az globális. Tehát ha Kína nyomja kifelé a CO2-t, az EU meg nagy pénzekért nem, akkor az erös versenyhátrány az EU-nak.

Az energiaadó remekül müködik pl. Németországban.

EXO 2013.04.17. 01:00:41

Azt mondjuk érdekes lesz látni, hogy az idén esedékes klímajelentésben mit kezdenek majd a stagnálással. A legutóbbi(2007-es) jelentésben ezt még letolhatták azzal, hogy pár év nem jelent semmit, viszont most már több mint egy évtizede tart a dolog (és a jelentések 6 évenként esedékesek)
Én amúgy úgy látom, hogy a statisztika hamisításával fogják majd megoldani a dolgot, vagy pedig majd azt mondjuk, hogy a 40 éves trendet nézd ne a 10 éveset.
Viszont akkor azt is lehet mondani, hogy nézzük az 500éves vagy a 5000éves trendet(akkor melegebb volt mint ma)....

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.17. 12:51:13

@EXO: A zöldek mindig is hamisították a statisztikákat. Ezen többször le is buktak, amiböl nagy botrányok is keveredtek általában. A mainstream tudományos életben tévedni szabad, de szándékosan tévedni csak egyszer, mert utána kiírta magát a delikvens a tudományos életböl...

Hasonlóan a liberálisoknak is bevett szokása a mért eredmények meghamisítása. Ilyen pl. a halálbüntetés visszatartó ereje vagy a szegregált oktatás. Mindkettönél folyamatosan hamisítják a tényeket, hogy alátámasszák az ideológiát...

EXO 2013.04.17. 19:10:51

Én amúgy sejtem, hogy miért kell mindhalálig a co2 elmélethez ragaszkodni: ugye ha valamiről ma akarom győzni a közvéleményt és ha abban a dologban rengeteg pénz van, akkor onnantól kezdve képbe jönnek a propaganda és a média módszerei.

Az pedig azt mondja hogy minél egyszerűbb magyarázatot kell közvetíteni, annál több embert lehet elérni. Így még akkor is ha tudják, hogy több ember által befolyásolt éghajlati tényező is van, akkor is a legegyszerűbb magyarázatot kell mondani, különben az emberek intelligencia kapacitását túlhaladják a komplex tudományos magyarázatok. Egy átlag szavazó sohasem fog diffegyeneleteket megérteni, de még az is probléma neki, ha egynél több tényezőtől függ egy probléma.
Sőt ha ekkora pénz van egy kérdésben, akkor average joe azt hiszi, hogy át akarják baszni, ha olyan magyarázatokat szolgáltatnak neki, amit képtelen felfogni(vagy legalábbis nincs türelme ahhoz, hogy egy tipikus blikkes cikknél hosszabb ideig agyaljon valamin)

EXO 2013.04.17. 19:18:01

Amúgy mellette nekem ismerős magyarázta, hogy az éghajlati tudományokban még mindig sok a nyitott kérdés.
Például arról még mindig fingjuk nincs, hogy az emberi beavatkozás az erdőírtás és az épített környezet révén milyen befolyással van éghajlatra( az összefüggések nagyon bonyolultak és több megoldásuk van). Pedig az erdősítés például a globális légkörzésre is hatással van, azon keresztül pedig szinte mindenre

A másik dolog szerintem hogy rengeteg a mérési hiba plusz a mérési adatok manipulálása az épített környezet révén.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.18. 10:36:44

@EXO: Röviden összefoglalva, az éghajlat egy nagyon bonyolult dolog. A legnagyobb, eddig kevésbé mért hatás az, hogy az emelkedö CO2 szint emeli a növények CO2 fogyasztását. Tehát a kiegyensúlyozódik a légkör CO2 szintje, mert nagyobb lesz a CO2 fogyasztás is.

hasys 2013.04.23. 11:52:57

@Dörnyei József:
A mérések egyáltalán nem ezt mutatják! Sőt, pont az ellenkezőjét!

www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/

Nincs semmiféle kiegyenlítődés, sőt az CO2 szint emelkedés mértéke is egyre növekszik!!!

hasys 2013.04.23. 12:03:49

A cikkel kapcsolatban pedig megjegyezném, hogy a globális hőmérséklet változásának elemzésekor kétféleképpen is lehet hibát elkövetni:
- Túl rövid időtartam önmagában való vizsgálata (pl. 2000 óta)
- Más, globális hőmérsékletet befolyásoló tényezők aktuális hatásának figyelmen kívül hagyása (El-nino, La-nina, naptevékenység változása, vulkántevékenységek mértéke, stb...)

A globális felmelegedés nem állt meg! A WoodForTrees.org-on is lehet trendvonalat ráhúzni a chart-ra, és abból is látszik, hogy az emelkedés töretlen, csak 2000 óta laposabb az emelkedés szöge... Ideiglenesen...
De ha az 1998-as nagyon erős El-nino hatást kiszűrnénk az ábrából, akkor még egyértelműbb lenne, hogy nem állt meg a felmelegedés...

Ilyen alapon egyébként 1940-től 1970-ig is lehetett volna 30 éven keresztül azt mondani, hogy lám-lám teljesen megállt a globális felmelegedés!
Aztán utána jött egy következő 30 év, ami felülmúlt minden korábbi növekedési rátát, és bepótolta a lemaradást...

Szóval én ezt a cikket tudománytalannak tartom!

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.23. 12:29:33

@hasys:
A gazdaságpolitikai döntéshozásban már 10 év is extrém hosszúnak számít. Emiatt az elemzök bizony kielemzik a 10 éves idöszakot is.

Az adatok mindenesetre azt bizonyítják, hogy a globális felmelegedés nem csak a CO2 szinttöl függ, hanem egyéb tényezöktöl is.

A cikk lényege az, hogy érdemes-e komoly pénzeket CO2 kibocsátás csökkentésére fordítani vagy nem. A válasz nem egyszerü, de a jelenlegi Status Quo szerint nem érdemes.

hasys 2013.04.23. 13:24:34

Közgazdaságtanhoz nem értek, a klímaváltozással kapcsolatban van némi tudásom, inkább csak ezzel kapcsolatban írnék...
A globális felmelegedés szinte csak a CO2 mennyiségétől függ... Vannak egyéb hatások, amik kilengéseket okoznak, de hosszútávon nincs hatásuk a felmelegedésre:
www.climate-service-center.de/imperia/md/images/csc/csc_pm_fotos/fittosize_600_0_439a0af3221250315526d8b0fce27ef3_globalsurfacetemp.jpeg

Az, hogy közgazdaságilag megéri-e a CO2 koncentráció csökkentésébe fektetni, az jó kérdés... De talán mindegy is. Hogy ez meg tudjon valósulni, ahhoz minden ország által elfogadott egyességre lenne szükség, ami sosem fog megvalósulni...
Talán főleg azért, mert a CO2 koncentráció csökkentése rövid és középtávon a gazdasági fejlődést hátráltatja...

Szerintem sokkal erősebb az a gazdasági lobbi, aminek érdeke a globális felmelegedés elbagatelizálása... Ezek a hangok teljesen elfolytják az egyébként egy irányba mutató tudományos álláspontokat... De hát a világ már csak ilyen, hogy a pénz mindent felülír...

Ha Föld lenne fontosabb a pénznél, akkor valami ilyesmi történne, mint amit ebben a cikkben valóságként próbálnak felvázolni: www.biztositasiszemle.hu/cikk/nemzetkozihirek/eu/ujabb_globalis_gazdasagi_valsag_fenyeget_az_olaj_a_felelos.2669.html?fb_action_ids=10200812002809773&fb_action_types=og.likes&fb_source=timeline_og&action_object_map=%7B%2210200812002809773%22%3A645824615434823%7D&action_type_map=%7B%2210200812002809773%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

Szóval ha meg akarnánk menteni a Földet, akkor nem égethetnénk el minden fosszilis tüzelőanyag tartalékunkat... Erre pedig esély sincs!

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.23. 13:59:31

@hasys:
A nemzetközi gazdaságpolitika nem egy egyszerü dolog, de mindenesetre valóban csak akkor van esély a CO2 kibocsátás csökkentésére, ha van egy közös megállapodás.

Erre azért van egy esély, de majd csak akkor, amikor konkrét hatásai is lesznek a globális felmelegedésnek.

Konkrét hatás az, ami az EU-t, a US-t és Kínát is érinti.

Majd ha ég a ház, elkezdik oltani. Addig meg pisilgetik csak. :-)

hasys 2013.04.23. 15:54:28

A Föld klímája egy mással nem összehasonlítható, bizonyos szempontból igen sztochasztikus rendszer. Egyrészt a klímának és annak részrendszereinek is vannak stabil és instabil egyensúlyi állapotai... Közel a teljes klíma jelenleg egy stabil egyensúlyi állapotban van... De pl. egy instabil részrendszere az El-nino és La-nina jelenség, ami kilengéseget okoz a teljes klímában...
Másrészt, mivel a Föld klímája egy hatalmas fizikai egység, ezért óriási a tehetetlensége...
Mindezekből következik, hogy egy meglehetősen tehetetlen, ráadásul éppen stabil egyensúlyi állapotban lévő rendszer egy őt kimozdítani próbáló erőnek sokáig ellent tud állni, illetve annak hatását képes hosszú ideig pufferelni...

De természetesen nem a végtelenségig, eljön az az idő, amikor a rendszer kibillen az egyensúlyi állapotából, és elindul egy másik egyensúlyi állapot felé... (Ilyen egyébként a Földtörténetben oly sokszor bekövetkezett Jégkorszak és meleg korszak közti váltás oda vagy vissza irányban)...

Most egy olyan egyensúlyi állpot felé kezdjük el tolni a Földet, amire többszáz millió évvel ezelőtt volt csak példa, úgyhogy nem sokat tudunk róla, nem ismerjük részleteiben a működését... Azt sem tudjuk, hogy mekkora részben stabil vagy instabil egyensúlyi állapot lesz...

De egy biztos. Ha 200 év megfeszített munkájával, elégetve minden fosszilis tüzelőanyagot átbillentjük a klímát egy másik egyensúlyi állapotba, amiről kiderül, hogy világgazdasági szempontból rettentően káros, onnan visszabillenteni a klímát az eredeti egyensúlyi állapotba nem 2 perc és nem 2 fillér lesz... Hanem legalább 100 év, és a GDP fájdalmasan nagy százaléka...

Ha még ma elkezdené a világpolitika komolyan venni a problémát, akkor kisebb gazdasági ráfordítással lehetne orvosolni, mint később, amikor nagyságrendel több erőfeszítésre lesz szükség...

De erről szól pl. a Stern jelentés is, amit érdemes lenne komolyan venni:
hu.wikipedia.org/wiki/Stern-jelent%C3%A9s

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.23. 17:10:14

@hasys: A probléma ezzel kettös.

Az elsö az, hogy nincsen erre nézve tudományos bizonyíték. Sem arra nincsen, hogy mikor billen át, se arra, hogy egyáltalán átbillen-e vagy csak enyhén megváltozik. Az egész egy olyan elmélet, ami bevallottan spekulatív.

A második az, hogy amíg nem ég valami, addig a gazdaságpolitika nem foglalkozik vele még helyi szinten sem. A nemzetközi gazdaságpolitika meg még inkább nehezebb dió. Ezért "lenne szükség" konkrét káreseményekre ahhoz, hogy foglalkozzanak vele.

A szomorú a dologban, hogy ha lenne megállapodás, akkor gyakorlatilag zéró összegü befektetéssel el lehetne érni a zéró CO2 kibocsátást.

Erröl már írtam egy cikket:

dornyeij.blog.hu/2012/06/11/globalis_felmelegedes_managelese_ahogy_kellene

hasys 2013.04.23. 21:48:19

Hogy mikor billen át, arra valóban nincs jó becslés... Ez kb. olyan lenne, mintha egy meteorológus megpróbálná tized fokra megjósolni most a május 15-i időjárást... Erre is csak azt lehetne mondani, hogy a tapasztalatok alapján melegebb lesz 3 hét múlva, mint most... Nagy eséllyel...
Az viszont, hogy nem csak enyhén fog megváltozni az időjárás, az közel 100%... A CO2 koncentráció növekvő mértékben növekszik évről évre... Ez pedig ugyanilyen exponenciális változást jósol a klímára vetítve is.

Az egyensúlyi állapotok elmélete nem spekulatív, a Föld klímatörténete jól mutatja ezt az elméletet, ez tudományosan elfogadott...

Na, ezt az zéró összegű befektetéssel lehetne zéró CO2 kibocsájtást elérni egy kicsit zavaros...
Nem értem, hogy a mai állapotból, amikor jóval nagyobb a kibocsájtás, hogyan lehetne zéró befektetéssel elnyeletni a kibocsátott CO2-t...
Én azt gondolom, hogy a zéró kibocsátás elérése iszonyatos költségekkel járna, és iszonyú életszínvonal csökkenéssel...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.24. 10:11:16

@hasys: Na, erröl beszéltem. Ilyen elörejelzésekre nem fognak a döntéshozók hatalmas eröfeszítéseket tenni. Majd egyszer lesznek jobb elörejelzések is és ha azok azt mutatják, hogy tényleg gáz lesz, akkor elindul a nemzetközi gazdaságpolitika diplomácia is.

Ha jó szabályzói környezetet alakítanak ki globális szinten, akkor a CO2 kibocsátás csökkentést ugyanúgy fogja fel a gazdaság, mint az autó gyártást.
Tehát nem nyüg, hanem lehetöség.

A gazdaság minden további nélkül képes lenne a CO2 szintet helyben tartani, tehát a növekedést nullázni. Ennek az lenne az ára, hogy az energia és pár más ipari termék ára nöne. De ha ez globális, akkor a gazdaságot nem érdekli. Vannak más, hasonló költségei is, amik sokkal magasabbak, pl. a szabályozásnak megfelelés vagy az adók vagy környezetvédelem. A CO2 csak egy lenne a sorban és nem a legnagyobb tétel.

Amit nem lehet megtenni, az az, hogy az EU-ban van ilyen, az US-ben, meg Kínában meg nincsen.
süti beállítások módosítása