Euró válság - Cipruson megvan az egyezség

2013.03.25. 09:28 :: Dörnyei József

Ciprus kifogyott a lehetőségekből és az időből is, ezért elfogadta az EU mentőcsomagját a feltételekkel együtt.

Az EU és Ciprus is jelentősen átgondolta a kezdeti, meglehetősen Móriczkás forgatókönyvet, az új már jogilag teljesen tiszta. Igazságosnak nem nagyon lehet nevezni, de az élet az nem igazságos.

A kiszivárgott jelentések szerint a Popular Bankból átteszik a €100K alatti betéteket a "Ciprus" Bankba. Majd a Popular bank kifizeti a bank tartozásait, aminek a végén a bank valószínűleg csődbe jut. A bank pénze valószínűleg kb. a betétesek követeléseinek a 40%-ára lesz elegendő, effektíve az itt számlával rendelkező betétesek 40%-os veszteséget fognak elkönyvelni.

A Ciprus bankba kerülnek a 100K alatti betétek, valamint a bank fel lesz tőkésítve a nagy betétesek pénzéből. Nem ismert, hogy mennyit veszítenek itt a nagy betétek, de mindenképpen kevesebbet, mint a Popular Bank betétesei.

A többi Ciprusi bank megmenekül, őket nem érinti az eljárás.

Az eljárás törvényes. Nincsen benne hirtelen kivetett válságadó. Nem sérül az EU által előírt €100K betétbiztosítás.

A két bank közül az egyik csődbe megy, felszámolják, ami során a nem biztosított "nagy" betétesek pénzének egy jó része elveszik.

A másik bank megmarad, ahol a nagy betétesek a pénzükért tulajdonosok lesznek.

Az egész egyezség egy üdvözlendő fejlemény, mert nem kerül sor a veszteség államosítására, mint sok már EU országban. A veszteséget a befektetőknek kell kifizetniük, ahogy mindenhol máshol. Betartják az EU törvényeket is. Nem hoznak válságadókat, ami elbizonytalanítaná a befektetőket.

Szólj hozzá!

Címkék: EU Bankrendszer Euró válság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr435166907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása