Vogon - A Posta küldemény és a jog

2013.03.21. 09:50 :: Dörnyei József

Még valamikor GYF uralkodása alatt hozott egy nagyeszű egy új törvényt, ami kézbesítettnek tekintett olyan levelet, amit a címzett teljesen biztosan nem kapott meg. Azóta a törvény hatályban van és szedi az áldozatait.

A törvény azt írja elő, hogy amennyiben az ajánlott postai küldeményt a címzett 5 napon belül (kb.) nem veszi át, a posta visszaküldi a feladónak, a törvény pedig átvettnek tekinti a postai küldeményt.

Elképesztően ostoba a törvény. Hogy lehet valami átvettnek tekinteni, amit 100%-os biztonsággal nem vett át a címzett, hiszen vissza lett küldve a feladónak???

A törvény a magyar szürke(marha) állomány egyik tipikus elkúrása.

Más országokban, ha egy küldeményt biztosan el akarnak juttatni a címzetthez, akkor először ott is a postát használják. Ha ez nem jött össze, mert a címzett nem vette át a küldeményt, akkor pedig futárt. A futár a kezébe adja a küldeményt a címzettnek és készít egy fotót az eseményről. Ez elegendő biztosíték arra, hogy a bíróság előtt is megállja a helyét.

Magyarországon is ezt vagy hasonló módszert kellene alkalmazni.

A helyes eljárás az lenne, hogy ha a posta az 5 nap letelte után nem visszaküldené a küldeményt, hanem bedobná a postaládába és erről készítene egy fotót. Ebben az esetben a címzett jogilag átvette a küldeményt.

Ha a küldemény nem fér bele a postaládába, akkor a posta visszaadja a küldőnek. Ebben az esetben a címzett jogilag nem vette át a küldemény.

Ilyenkor futárt kell alkalmazni a postai küldés kudarca után. Aki megkeresi a magánszemélyt és átadja neki a küldeményt és készít egy fotót.

A jelenlegi törvény elképesztő dúlást hajt végre a gazdaságban.

Magánszemélyek és cégek nem kapják meg pont a fontos postai küldeményeket, emiatt tudtukon és szándékukon kívül törvénysértést követnek el.

Pl. egy magánszemély gyorsan hajtott. Kapott egy bírságot, amit soha nem látott, ezért nem is tud róla, nem tudja befizetni. Majd elveszik emiatt a jogsiját, de erről sem tud. Éveken keresztül jogsi nélkül vezet. Majd 4 év múlva egy véletlen ellenőrzés során kiderül, hogy már 4 éve nincsen jogsija.

Pl. A NAV egy cégnek kiküld egy újabb ostoba kérdőívet. A cég nem kapja meg. A céget emiatt törlik. De ezt a határozatot sem kapja meg. A cég ezután még 4 évig működik és fizeti az adót, majd egyszer csak nem tudja, mert kirúgták a NAV rendszeréből. Akkor tudja, meg, hogy már 4 éve illegálisan tevékenykedik.

A törvényt anno a posta bulizta ki, mert b*szott csinálni a dolgát, valamint pár olyan cég, akik nem tudták behajtani a tartozásaikat az át nem vett küldemények miatt. A kettő lobbista és az állami szürke(marha) állomány együttműködéséből jött létre ez a szörnyszülött.

Szólj hozzá!

Címkék: Magyarország Gazdaság Vogon

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr815156881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása