UK - Leminősítette az államadósságot a Moodys

2013.02.25. 00:41 :: Dörnyei József

A UK államadósság minősítése egészen eddig a válság ellenére AAA volt, a legmagasabb, mostanra azonban a Moodys leminősítette AA-re.

A UK-ben szocialista vezetés volt 2008-ban, amikor elkezdődött a hitelválság. Nem reagálták le időben, az addig gazdaságilag jól vezetett ország költségvetési hiánya gyorsan elszállt.

2010-ben választások voltak és a nép kirúgta a szocialistákat. Georg Osborne (konzervatív párt) lett a Chancellor of the Exchequer (NGM miniszternek megfelelő miniszter)

Osborne azonnali kiadáscsökkentési programot kezdett, amit azonban kezdetben (2010/11) nehezen tudott realizálni. Ahogy sikerült a kiadásokat jelentősen csökkentenie 2012/13-ban ez a gazdaságot is belassította. A munkanélküliség is elkezdett nőni, mert a leépített államból a privát szektor nem tudta megfelelő ütemben felszíni a munkaerőt.

A UK-ben nem év végén van a pénzügyi év vége, hanem március végén, ezért ilyen furcsák az évszámok.

A következő adatok részben igazolják a leminősítést:

2010/11-ben 10,2%

2011/12-ben 7,9%

2012/13-ban 5,1%

Jól látszik, hogy jelentősen sikerült lefaragni a hiányt, de még mindig a fenntartható 3% felett van, igaz, már nem sokkal.

Az AA minősítést a Moody's "stabil" megjegyzéssel adta, ami azt jelenti, hogy nem számít további leminősítésre, mint pl. majdnem minden EUR zóna országnál.

Ennek az oka a fenti számokban keresendő, jól látszik, hogy a UK gazdasága a jó úton van és lehet, hogy már a következő pénzügyi évben 3%-ra csökken a hiány.

A szocialisták természetesen támadják Osborne-t, aki pontosan azt csinálja, amit ebben a helyzetben tenni kell. Az állam leépítésének ütemét 2012/13-ban már ügyesen rászabták a gazdaságra. Tudtak volna gyorsabban is leépíteni, de akkor recesszióba került volna a gazdaság, amit senki sem akar.

Sok sikert kívánok Georg Osborne-nak és remélem, lesz rá lehetősége, hogy akkor is vezesse a UK gazdaságát, amikor nem lesznek ekkora sz*rban. :-)

Szólj hozzá!

Címkék: UK Gazdaság Államadósság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr935102608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása